Реймънд Хил (Raymond Hill), създателят системите за блокиране на нежелани

...
Реймънд Хил (Raymond Hill), създателят системите за блокиране на нежелани
Коментари Харесай

Новият манифест на Chrome прави невъзможно използването на uBlock Origin

Реймънд Хил (Raymond Hill), основателят системите за блокиране на нежелани реклами uBlock Origin и uMatrix, предизвести, чe в случай че третата версия на манифеста на Chrome бъде призната, ще стане невероятно потреблението на блокатора на реклами uBlock Origin.

Манифестът дефинира опциите и ресурсите, предоставяни на разширенията на Chrome. В сегашната чернова на трета версия на манифеста е прекъсната поддръжката на работата на API webRequest в блокиращ режим. Като подмяна се предлага потреблението на значително по-ограничения API declarativeNetRequest. Според Реймънд Хил препоръчаният API изобщо не е задоволителен за обезпечаването на пълноценно блокиране на рекламите. Ако тази версия на манифеста бъде одобрена, разширенията uBlock Origin и uMatrix няма да могат да се започват в Chrome.

Интересно е, че тези промени няма да окажат въздействие на блокатора Adblock Plus, който употребява API declarativeNetRequest. Реймънд акцентира, че благодарение на API declarativeNetRequest е невероятно независимото управление на постъпващото наличие на ниско равнище. С мнението на Реймънд се съгласиха и разработчиците на блокатора AdGuard, които също ще бъдат наранени от измененията в манифеста.

Един от главните дефекти на оферти за потребление API declarativeNetRequest е твърдото ограничаване на оптималния брой употребявани филтри, като описът с разпоредбите е стеснен до 30 000 записа, което е напълно незадоволително, тъй като единствено в листата EasyList са включени на 42 000 типа блокиране на реклами. Освен това, въпросният API не дава опция за блокиране на огромните мултимедийни детайли, няма по какъв начин да се спре осъществяването на JavaScript посредством подмяна на CSP директивите, няма по какъв начин да се отстранен заглавията на текстовите бисквитки.

С други думи, до момента webRequest API се използваше от основателите на блокиращ рекламите програмен продукт за прослушване на събитията и блокиране на рекламите в действително време, още до момента в който страницата се зарежда. В новата система тези блокатори към този момент не могат да блокират рекламните събития, а единствено да ги преглеждат. Гугъл смята, че това ще форсира работата на браузъра, тъй като разширенията към този момент няма да забавят главния поток.

В последна сметка, в случай че Manifest v3 бъде признат, това ще форсира работата на Chrome, само че ще ограничи опциите на разширенията за този браузър, освен това освен на разширенията за блокиране на реклами.

Това е един самобитен компромис. От една страна, разширенията от вид uBlock Origin повече няма да могат да осъществят личен механизъм за пречистване на рекламите. От друга страна, вграденият в Chromium механизъм за пречистване на рекламите ще стане по-бърз.

Гугъл от своя страна заяви, че окончателните спецификации на Manifest v3 към този момент на са одобрени и следва разискване от страна на цялата уеб общост.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР