Револверът, с който Винсент Ван Гог може да се е

...
Револверът, с който Винсент Ван Гог може да се е
Коментари Харесай

160 хил. евро за последния пистолет на Ван Гог

Револверът, с който Винсент Ван Гог може да се е ранил смъртоносно, бе продаден на търг в зала „ Друо “ в Париж за 162 500 евро, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Предварителната му оценка беше сред 40 000 и 60 000 евро. Купувачът на лота резервира анонимност и наддаваше по телефона.

Револверът е открит през 1960 година от селяндур в полето край Овер сюр Оаз, където художникът импресионист се прострелва на 27 юли 1890 година Според проучванията престоят му в земята подхожда на миналото време от гибелта на Ван Гог.

Револверът беше изложен в музея " Ван Гог " в Амстердам през 2016 година, само че достоверността му евентуално в никакъв случай няма да бъде потвърдена изрично.

След откриването му револверът е  възложен на притежателя на странноприемницата „ Раву “ в Овер сюр Оаз, където художникът живее и умира на 29 юли 1890 година

Обявен от някои експерти за най-известното оръжие в историята на изкуството, револверът бе показан за пръв път през 2012 година при публикуването на книгата „ Дали е намерено оръжието, с което е осъществено самоубийството? “ на Ален Роан.

През 2011 година американски експерти развиха теорията, че Ван Гог не се е самоубил, а е бил прострелян инцидентно от младежи, които си играели с оръжие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР