Ретроспективна изложба на Любомир Цакев (1940-2012) беше открита снощи в

...
Ретроспективна изложба на Любомир Цакев (1940-2012) беше открита снощи в
Коментари Харесай

Представиха емблематични сценични кукли и платна в Стара Загора

Ретроспективна галерия на Любомир Цакев (1940-2012) беше открита нощес в западната зала на Художествена изложба Стара Загора. В нея са събрани 50 творбите (живопис и сценография), които показват разнообразни интервали от творчеството на Цакев.

„ Поводът ни е среща с човек, който е емблематичен за Стара Загора. Една от тези персони, които с страстта и обаянието си даваха необикновен привкус на бохемата в Стара Загора “, сподели по време на откриването проф. доктор Марин Добрев. „ Всеки, който най-малко един път е влизал в постройката на Кукления спектакъл на театър, чиято сценография е на Любомир Цакев, няма по какъв начин да не я е помнил. Всеки, който в продължение на десетилетия се е срещал с негови картини  по изложения – също. Събрани в едно пространство и едното, и другото направление, носят духа на неговата забележителна персона.  Когато беше радостен – си тананикаше “, описа още мемоари шефът на Художествената изложба.

Той изрече признателност към шефа на Държавен куклен спектакъл Дарин Петков и всички работещи в културната институция за тази взаимна самодейност.

За магията зад завесите, за основаните от него десетки кукли приказва шефът на Кукления спектакъл Дарин Петков. „ Като художник, пристигнал в театъра ни през 1968 година, дружно с Васил Апостолов – режисьор, от работата на този популярен тандем за Старозагорския куклен спектакъл може да се приказва като спектакъл, подложен на професионална основа. Основен мотор за това постоянно е бил Любомир Цакев с неговата висока академична придирчивост, с неговия живописен усет, с неговата безкомпромисност, с неговия работохолизъм и неговата огромна, огромна обич към това, което прави...Изложбата е памет и почитание към неговия живот и творчество, само че и част от нашата еднаквост. Част от неговия свят, в който сме живели и живеем “, добави Петков. 

Любомир Цакев е надарен живописец и е измежду най - значимите фигури в българската куклена сценография. Роден е през 1940 година в гр. Елхово. През 1968г. приключва компетентност „ Сценография ” при проф. Георги Каракашев в Художествената академия и специализира куклена сценография в Прага. Постъпва в Старозагорския куклен спектакъл. От 1969 година стартират участията му изложбите на старозагорските художници и първите му независими изяви в региона на куклената сценография. Талантът му е видян бързо и още през 1970 година получава самостоятелна премия на Фестивала на куклената пиеса във Варна за сценографията към „ Ян Бибиян ” от Елин Пелин. От 1973 година е член на СБХ, а от 1976 година до 1990 г.  е ръководител на художествения съвет на СБХ – група Стара Загора. През 1982 година е назначен за шеф на Държавен куклен спектакъл – Стара Загора и остава на поста до 1996г., когато тежка парализа прекъсва дейната му креативна активност. Умира на 17 февруари 2012 година

Любомир Цакев е сценограф на над 70 куклени и редица театрални, балетни и оперетни постановки. Гостувал е като художник-постановчик на куклените театри в Санкт Петербург, Краков, София, Пловдив, Сливен, Варна, Русе и така нататък Куклени спектакли с негова сценография са представяни в Иран, Франция, Австрия, Кипър, Полша, Русия, Испания, Чехия и други Участвал е в интернационалните конгреси в Прага, Бърно, Сао Пауло. Удостояван е с награди от редица конгреси на българските куклени театри, от Съюза на българските художници, Съюза на артистите в България. Седемкратен притежател е на премията „ Стара Загора ”. Организирал е четири независими изложения. Негови живописни творби имат художествените галерии на Стара Загора, Кюстендил, Казанлък, Ямбол, Хасково, както и частни сбирки в България, Германия и Англия.

 

На събитието участваха още зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областният шеф Петя Чакърова, шефът на библиотека „ Родина- 1860 “ Слава Драганова, другари и фенове на създателя.

Изложбата може да бъде забелязана до 18 май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР