Реториката на Вашингтон срещу Пхенян рязко ескалира. Думата беше последвана

...
Реториката на Вашингтон срещу Пхенян рязко ескалира. Думата беше последвана
Коментари Харесай

САЩ готвят удар по Си Дзинпин: Американските атомни подводници тръгнаха в поход

Реториката на Вашингтон против Пхенян внезапно ескалира. Думата беше последвана от деяние - за първи път от 40 години американски подводници се втурват към корейските крайбрежия.

По-рано можеше да се приказва за различен кръг от напрежение сред Съединени американски щати и Северна Корея. Сега обаче всяко придвижване в Източна Азия директно визира връзките сред Китай и Съединените щати. И съгласно специалисти от " Цариград " това е изпълнено с заплаха от Трета международна война.

Ситуацията на Корейския полуостров постоянно е била бурна. Сега обаче новините от Далечния изток притеглят изключително внимание. Всеки спор, който може да избухне в Корея, неизбежно ще докара до включването на Китай и Съединените щати, две сили, чиито връзки фрапантно се утежниха през последните години.

Джо Байдън насочи нова опасност към КНДР:

Атака против Америка или нейните съдружници с нуклеарно оръжие ще докара до „ унищожаването на режима в Пхенян “.

Нямаме потребност от оръжие, имаме си лично “

В Южна Корея нуклеарната стратегия беше свита под мощен напън от страна на американците през 1975 година Южняците обаче имат както първични материали, по този начин и технологии за основаване на оръжия за всеобщо поразяване. Има и съществени лобисти за такова коренно решение на казуса със сигурността.

Кметът на Сеул О Се-хун подвигна доста звук в изявление за Ройтерс. Кметът на южнокорейската столица, евентуален претендент за президент, сподели:

" Международните последствия от нарушаването на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие са вторични, към този момент е мъчно да убедим хората с рационални причини за какво нямаме право да имаме атомна бомба ".

И в американския истаблишмънт има хора, които са съгласни с това мнение. Въпреки това, множеството елити там към момента се опасяват от непредсказуеми последствия и се стремят да предпазят своите „ другари “ от нарушение на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО).

" Администрацията на Байдън желае да отстрани рисковете Южна Корея да възобнови военната си нуклеарна стратегия ", - споделя Роман Лобов, старши специалист на РИСИ.

" Затова американците са подготвени да усилят интензивността на военните учения, да разширят състава на техните участници, употребявайки оръжия - носители на нуклеарно оръжие (ЯО) ", сподели още той.

За първи път от 40 години американски атомни подводници ще дебаркират край крайбрежията на Южна Корея. Успоредно с това се организираха учения по противоракетна защита с присъединяване на американци, корейци и японци.

По време на визитата на президента на Република Казахстан Юн Сок Йол в Съединените щати той в действителност заявява отхвърлянето на концепцията за придобиване на нуклеарно оръжие. В подмяна Байдън даде обещание да покрие съдружника си с нуклеарен чадър. В същото време Съединени американски щати не желаят да върнат извадените си през 1991 година тактически нуклеарни оръжия.

С цел Пхенян, за Пекин

Анализирайки обстановката по-задълбочено, човек си задава въпроса: единствено в КНДР ли е по този начин? Очевидно е, че американската милитаризация на Корея има ясна антикитайска цел, поради тревожната обстановка в Тайванския проток.

" И има смисъл да се преглежда срещата на върха сред Съединени американски щати и Южна Корея във Вашингтон тези дни в подтекста на необятната районна политика на Америка, ориентирана против Китай. "

Това съобщи в коментар за " Първи съветски " Александър Воронцов, началник на отдела за Корея и Монголия в Института по изтокознание на Руската академия на науките:

" Корейският полуостров работи като извънредно значим, само че не единствен плацдарм на американското военно наличие в обграждането на Китай с компактен пръстен от военна инфраструктура ".

" Нашите севернокорейски сътрудници също удостоверяват, че нарасналата интензивност на Съединени американски щати в района е ориентирана против Китай ", съобщи още Воронцов.

В същото време южнокорейското управление с всички сили се пробва да се дистанцира от острата изразителност против Пекин. Но тъкмо това чака Белият дом от Сеул, сигурен е Роман Лобов:

Китай в текста на взаимната декларация [на Байдън и Юн Сок Йол] съвсем не се загатва. Въпреки американския напън Юн се стреми да се въздържа от отрицателни ходове. Следователно формулировката на взаимното изказване във връзка с Тайван беше направена дипломатично, без конкретика.

Юн се пробва да измести фокуса върху нуждата от ограничение на „ заканите от Севера “, като заобикаля, в случай че е допустимо, да се причисли към линията на напън върху Китай. Въпреки че Сеул от дълго време е насърчаван да го направи.

Отношението на Юн Сок Йол към Северна Корея е в действителност безкомпромисно. В родината му към този момент една година на власт е консервативна партия, която получи мизерно болшинство на изборите. Тя следва най-проамериканската политика от десетилетия с праволинеен звук в връзките си с Пхенян.

Междукорейският разговор беше заровен от консерваторите, макар че три срещи на върха сред Юга и Севера се състояха при предходното ръководство на Сеул. Икономическото съдействие също затихва. На КНДР се гледа като на зложелател, а политиката по отношение на Пхенян се построява от позицията на силата.

Третата международна война стартира от Корея?

Корейският проблем още веднъж се трансформира от чисто районен в световен. През втората половина на 40-те години на предишния век раздорите сред северняци и южняци, както и неенергично протичащата революция се възприемат в най-големите геополитически центрове като нещо " камерно ".

Но незабавно щом обстановката ескалира през 1950 година, Корейският полуостров се трансформира в плацдарм за Третата международна война. За благополучие не се получи.

Може да забележим това в близко бъдеще. Всъщност за Китай американското наличие в Южна Корея е сериозно. Какво ще стане, в случай че Белият дом в средносрочен проект реализира преход от Сеул към коренно антикитайски лагер? Просто погледнете картата.

Разстояние от Чеджудо до най-големите стопански центрове на КНР е минално. Източник - Гугъл Maps

Да предположим, че американците реализиран милитаризация на остров Чеджу и разполагането на своите ракетни системи там.

Разстоянието от него до Шанхай, най-важният финансов и стопански център на Поднебесната империя, е 470 км по права линия. Обсегът на американската ракета " Томахоук " е в границите на 1600 километра. Най-напредналите и индустриализирани райони на Китай са застрашени. Може ли Си Дзинпин да толерира това?

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР