Рестарт на бизнес отношенията с България и покана към българските

...
Рестарт на бизнес отношенията с България и покана към българските
Коментари Харесай

Рестартираме бизнес отношенията с Того и Етиопия

Рестарт на бизнес връзките с България и покана към българските компании да влагат в района. За това се договориха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и нейните сътрудници - първите дипломати на Того и Етиопия. Тя беседва с министрите преди старта на Съвместния министерски съвет на Европейски Съюз и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който ще се организира в идващите два дни в Ломе, столицата на Тогоанската република. Форумът, в който вземат участие делегации на 79 страни, ще се организира под съпредседателството на Екатерина Захариева, защото тя управлява делегацията на Европейски Съюз като Председател на Съвета на Съюза.

“България може да предложи доста благоприятни условия за взаимен бизнес в минното дело, земеделието, високите технологии и роботиката, фармацевтичната промишленост”, съобщи министър Захариева.

“Моят фокус е върху икономическата дипломация. Предлагам да организираме срещи на нашите търговски камари и бизнесфорум в Ломе”, съобщи министърът на външните работи, съдействието и африканската интеграция на Тогоанската република проф. Робер Дюсеи. Неговата страна, която семейства министерската среща сред Европейски Съюз и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, е ситуирана на територия от 56 785 кв. км. 65 на 100 от близо 8-милионното население е заето в селското стопанство. Отглеждат се обичайните култури ямс, маниока, царевица, ориз, просо и сорго. От износните култури се създават памук, кафе, какао.

Водещо място в износа на Того заема добивът на фосфати, като залежите са най-богати в света (81 % наличие на суровината) и се пресмятат на към 260 млн. тона първокачествена суровина. Открити са и огромни находища на варовик (около 200 млн. т), за усвояването на които е издигнат цех за цимент и мрамор. Запасите на желязна руда са към 1 милиарда т. Изградени са мощности за преправка на палмово масло, кафе, брашно и памук, както и за текстил, обувки, питиета. Търговско-икономическите връзки сред Того и България са в застой, откакто по времето на социализма българските държавни предприятия са осъществявали постоянен експорт за африканската страна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР