Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) засяга дихателните пътища и се предава по

...
Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) засяга дихателните пътища и се предава по
Коментари Харесай

Много опасен вирус за бебета и малки деца

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) визира дихателните пътища и се предава по въздушно-капков път, т.е. при кихане или кашляне. Симптомите наподобяват тези при простуда - хрема, загуба на вкус, кашлица, кихане и висока температура. Повечето заболели се възвръщат след няколко седмици. Но бебетата, дребните деца, както и по-възрастните хора са доста по-застрашени да развият тежка форма на заболяването.

През зимните месеци вирусът се популяризира на талази, което води до внезапен растеж на болестите. Годишно сред 2% и 3% от милионите бебета с RSV се нуждаят от хоспитализация. " В богатите страни смъртността е извънредно ниска ", споделя Кристофър Грийн, преподавател и съветник по инфекциозни заболявания в Университета в Бирмингам, Англия. Но изключително при недоносените бебета болестта може да бъде " много ужасно ", тъй като дихателните им пътища са тесни и те към момента не са построили задоволителен имунитет, показва Грийн, предава DW.

В по-бедните страни, рисковете са доста по-големи. " Смята се, че към 99% от всички смъртни случаи при дребни деца, породени от RSV, са в страни с ниски и междинни приходи ", изяснява Кристофър Чиу, професор по инфекциозни заболявания в Имперския лицей в Лондон.

RSV - изключително рисков за дребните и за възрастните

Хората с астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или сърдечна непълнота са изложени на по-висок риск от съществено заболяване. Опасността от по-тежки признаци също се усилва с възрастта заради намаляване на имунната система. " При юношите, които построяват антитела против вируса, респираторното заболяване по-скоро протича като елементарна простуда ", отбелязва Грийн. Повечето инфекции с вируса стават през есента и зимата.

През 2020, а в избрани райони и през 2021, на процедура не е имало инфекции с RSV, напомня Чиу. В момента броят им още веднъж се е нараснал. Причината се крие в пандемията. " Първоначално хората се изолираха, миеха си ръцете още веднъж и още веднъж и са носели маски, тъй че бебетата, родени през този интервал, съвсем не са имали контакт с RSV ", изяснява Чиу. " Има огромна група хора, които към момента не са построили имунитет против RSV. " Заради това, съгласно него, в този момент е по-вероятно те да се заразят.

Ще има ли ваксина против RSV?

Засега не съществува ваксина против RSV. През 60-те години на предишния век в Съединени американски щати е била разработвана такава. Но при тестванията резултатът ѝ е бил противоположният на упования. Състоянието на имунизираните деца се влошило, 80% от тях е трябвало да бъдат приети в болница, а две деца са умряли.

В последните изследвания имунизациите на фармацевтичните компании Pfizer и GSK са посочили позитивни резултати: 80% успеваемост против вируса. Препаратите могат да бъдат утвърдени през идващите три до пет години. Те обаче са по-подходящи за имунизиране на възрастни хора и бременни поради етичните съображения, свързани с тестването върху бебета. " Терапии с антитела са били сполучливо приложени върху недоносени бебета, като са ги предпазили от тежки случаи на вируса ", споделя Чиу. Но те към момента не са общодостъпни.

Каква е детската смъртност при RSV?

Смята се, че всяка година към 3,2 милиона деца по света се хоспитализират с RSV. Приблизително 120 000 бебета умират от заболяването. Проучване на Бостънския медицински университет, оповестено при започване на 2022, обаче демонстрира, че техният брой евентуално е доста по-голям. То е основано върху проучвания, извършени в лечебни заведения и най-много в по-богатите страни. Смъртните случаи, настъпили отвън болничната система, не са били взети поради. За предотвратяването на болестта с RSV Кристофър Чиу поучава хората да продължат да съблюдават разпоредбите, които са били прилагани и през пандемията - носене на маски, предотвратяване от други хора и постоянно миене на ръцете. И най-много: пазете бебетата през зимата от контакти с заболели хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР