Решителното преминаване към рестриктивна парична политика изглежда се разглежда като

...
Решителното преминаване към рестриктивна парична политика изглежда се разглежда като
Коментари Харесай

Нови повишения на лихвите

Решителното прекосяване към рестриктивна парична политика наподобява се преглежда като еднопосочна улица от най-големите централни банки в света - Федералния запас на Съединени американски щати и ЕЦБ, които макар надвисналия риск от криза се стремят към нови и евентуално по-агресивни покачвания на лихвените проценти, написа " Ню Йорк Таймс ", съобщи БГНЕС.

Федералният запас на Съединени американски щати е решен да се бори с инфлацията и няма да се отклони от курса си, а ще продължи да покачва лихвените проценти, с цел да предотврати консолидирането на инфлационния напън. Той обаче знае, че борбата с инфлацията, най-високата, която суперсилата е виждала от десетилетия насам, ще има тежки последствия за американската стопанска система и служащите и няма да се отплати незабавно.

Това съобщи от трибуната на годишната среща на Федералния запас в Джаксън Хоул, Канзас Сити, президентът на банката Джером Пауъл, който акцентира, че " връщането към положение на постоянни цени ще отнеме време и ще изисква уверено потребление на нашите принадлежности, с цел да реализираме по-добър баланс сред търсенето и предлагането ". Той също по този начин акцентира, че " по-високите лихвени проценти, по-ниските темпове на напредък и лимитираните благоприятни условия на пазара на труда ще лимитират инфлацията, само че ще донесат и болежка за семействата и бизнеса ".

Той обаче се въздържа да каже какъв може да бъде темпът на повишение на лихвените проценти в близко бъдеще. Фед стартира да покачва лихвените проценти през март и неведнъж увеличи цената на заемите от съвсем нулеви равнища до 2,25%-2,5%. Неговите ходове са в центъра на интереса на вложителите, които се пробват да преценяват какъв брой нападателно ще бъде повишението на лихвените проценти през идващите месеци.

Същевременно източници от ЕЦБ, които са разговаряли с Ройтерс при изискване за анонимност, подчертаха, че някои от ръководителите на банката желаят да прегледат опцията за повишение на лихвените проценти със 75 базисни точки на съвещанието през септември. Те се базират на притеснителното ускорение на инфлацията и настояват, че е належащо нападателно повишение на лихвите макар риска от криза. Както показва Ройтерс, до момента никой от ръководителите на ЕЦБ не се е застъпвал намерено за толкоз огромно нарастване на лихвените проценти. Решителните стъпки на Фед обаче, който към този момент пристъпи към повишение на лихвения % в долари със 75 б.т., както и тревожното развиване на инфлационния фронт в еврозоната, по-скоро постановат разискването на опцията за подобен нападателен ход.

" Не поддържам безусловно нарастването със 75 б.т., само че не виждам причина да не го обсъдим ", съобщи един от източниците, който помоли да не бъде назоваван. И посочи, че " откакто Фед го направи, не виждам причина да не го сложим най-малко на масата за разискване ". Увеличението на лихвените проценти със 75 б.т. към момента се счита за малко евентуално поради съпротивата, която оказват страните от европейския Юг. Изявленията на тези анонимни източници обаче демонстрират, че нарастването на лихвените проценти с 50 базисни точки е съвсем несъмнено и също така, наклонността, която ще доминира в ЕЦБ, ще бъде към рестриктивна политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР