Решението за това бе взето на проведеното днес заседание на

...
Решението за това бе взето на проведеното днес заседание на
Коментари Харесай

Община Видин при необходимост ще настанява бежанци от конфликта в Украйна в общински имоти и сгради

Решението за това бе взето на извършеното през днешния ден съвещание на Общинския съвет.

Единодушно общинските съветници утвърдиха също по този начин да бъдат обезпечени финансови средства в размер до 50 000 лева за покриване на разноските по подпомагането на хората, потърсили леговище във Видин. Разяснения по предлагането направи заместник-кметът Борислава Борисова. Тя изясни, че сумата от 40 лева, която страната отпуска, е само за настаняване и изхранване на бежанците от спора в Украйна. И акцентира, че гласуваните от общинските съветници средства ще бъдат разходвани при потребност за застраховане на потребности от първа нужда, лекарства и здравна помощ и за обезпечаване на други нужни принадлежности за бита.

Зам.-кметът уточни още в кои общински здания би могло да бъдат настанени жители със статут на бежанци и получили краткотрайна протекция – стаи на Гребната база, в Центъра за поддръжка на личностното развиване (градското общежитие), Средно учебно заведение „ Христо Ботев “, Спортна зала „ Фестивална “ (в случай на по-голяма бежанска вълна), както и в свободните общински жилища и във всички общински здания, които оферират подобаващи условия. „ Останалите здания ще се употребяват при нужда – при положение, че се изчерпа потенциалът на общежитието. В момента в него са отстранени повредите по ВиК инсталацията и със средства на Общината стаите се привеждат в по-добър тип “, изясни Борисова.

В рамките на дневния ред беше прегледано и предложение по отношение на одобряване размера на трудовите хонорари на кмета на Общината и кметовете на кметства в Община Видин. В тази връзка секретарят на Общината Валери Димитров означи, че заплатите на кмета на общината, кметовете на кметства и кметските наместници са държавно делегирана активност. „ По никакъв метод с предлаганото нарастване от 20% не се ощетява бюджетът на общинската администрация, защото това са пари, отпуснати от страната, те не могат да се харчат за друго “, съобщи Димитров. При последвалото гласоподаване болшинството от общинските съветници поддържаха предлагането.

Първата точка в дневния ред на съвещанието, след питанията към кмета, беше разискването на годишната стратегия за ръководство и предписание с имоти-общинска благосъстоятелност за 2022 година Тя не беше призната, защото не получи поддръжката на задоволителен брой общински съветници. Това беше и един от въпросите, които кметът на Общината доктор Цветан Ценков разяснява пред представители на медиите. Той напомни, че програмата е неразделна част от общинския бюджет за 2022 година, защото приходите от общинските парцели влизат в плана и планирането на финансовите разноски, които се плануват за финансиране със лични доходи. „ Това значи, че има риск в тази тежка година доста от заложените финансови действия в селата и в град Видин да не бъдат осъществени. Надявам се на идната сесия програмата да бъде гласувана “, сподели доктор Ценков.

Той прикани също по този начин да не се спекулира с тематиката за бежанците, с цел да не се нагнетява още повече напрежение в нашето общество. „ Случващото се сега в Украйна е събитие в човешката история, което е без аналог през последните десетилетия. От самото начало на спора подкрепям връзка с Антон Киссе, който е ръководител на Асоциацията на българите в Украйна. Първите два рейса с бежанци пристигнаха, защото Общината беше поела ангажимент да ги приемем и да създадем каквото е във опциите ни за тези хора – и това още преди страната да сътвори нужната организация “, означи доктор Ценков. „ За последните 40 години България е изгубила над 3 млн. души население – статистиката е пагубна и като кмет се надявам нашето общество, страната и държавното управление ни да осъзнаят нуждата България да прибере нашите събратя от спора в Украйна – несъмнено, тези, които биха желали да останат тук “, добави доктор Ценков.

На днешното съвещание на Общински съвет – Видин бяха прегледани общо 20 точки. Те включват одобрение на планове за изменение на Общия организационен проект на град Видин, осъществяване на търгове за отдаване чартърен и продажба на имоти-общинска благосъстоятелност, одобряване на годишен проект за паша и други Приети бяха три общински стратегии със период на деяние до 2028 година – за запазване на околната среда, за ръководство на отпадъците и за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР