Решението на Върховния съд на САЩ от края на юни,

...
Решението на Върховния съд на САЩ от края на юни,
Коментари Харесай

Румъния още страда от забраната на абортите по комунистическо време

Решението на Върховния съд на Съединени американски щати от края на юни, вследствие на което обособените щати могат сами да вземат решение дали дамите имат право на аборт, съживи този поляризиращ въпрос на доста места по света. Румъния има мъчителни мемоари от възбрана на абортите, наложена през 1966 година от починалия комунистически деспот Николае Чаушеску, която е придобила популярност като Указ (Декрет) 770.

Румънското общество е по-скоро консервативно, фамилните полезности и религията (преобладава православното християнство) са на огромна респект, само че в това време споменът за Указ 770 е напряко „ свеж “ – децата, които са се родили поради декрета, през днешния ден са в зрелост. Те даже си имат „ име “ измежду народа – „ декреции “ (decretii).

„ Травмата от Указ 770 в никакъв случай не би трябвало да се не помни. Това е причина да не се върнете към тези времена “, написа в персонална позиция на страниците на в. „ Адевърул “ сенаторката от Национално-либералната партия (част от ръководещата коалиция) Алина Горгиу, откакто Върховният съд в Съединени американски щати разгласи решението си.

" Струваше ми се, че никой не може да падне по-ниско на планетата от румънците ", написа в обществените мрежи известният румънски публицист и коментатор Кристиан Тудор Попеску. Той с подигравка разяснява, че е " горделив ", че " американците ни следват ".

Днес в Румъния живеят доста хора, които са се появили на бял свят точно тъй като майките им не са съумели да създадат аборт, а също и медици, които помнят по какъв начин е трябвало да наблюдават дамите и да рапортуват на партията и службите, в случай че някоя от тях се готви да прекъсне скрито бременността си. Споменът за икономическите компликации, за недоимъка, провокиран от изхранването на доста гърла, за страха, подозрителността, възприятието за гонене и наблюдаване към момента е жив измежду мнозина.

Колективната памет за Декрета от 1966 година и за това какво се е случило след приемането му, е доста мощна към момента, отбелязва пред румънската редакция на „ Свободна Европа “ Оана Балуца, откривател и прочут публицист в региона на равенството сред половете. Затова, съгласно Балуца, множеството политици, които са и законодатели, през днешния ден се въздържат да заемат ясна позиция по въпроса за абортите.

Преди 10 години обаче двама румънски депутати от Либерално-демократическата партия предложиха законодателна самодейност, която да затрудни спирането на бременност. Сулфина Барбу и Мариус Дугулеску, подкрепени от близо 50 други членове на Народното събрание, предлагаха да се основат клиники за консултиране на " спешни бременности ", избрани от тях като " ненадейно осъзнаване на нежелана бременност ". Проектът предвиждаше, че жена, която желае да направи аборт, би трябвало да бъде съветвана от експерт минимум пет дни преди процедурата, която не може да бъде осъществена без уверение за консултация от тези клиники, в случай че бременността не е животозастрашаваща. Законопроектът въпреки всичко бе отритнат през 2013 година, напомня румънската редакция на „ Свободна Европа “.

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ

Лошата история на абортите в Румъния стартира през 1957 година, когато е публикуван Указ 463, с който се легализира абортът при поискване, а една заблудена агитация, която приказва за " равноправност на дамите ", го трансформира в контрацептивен способ, напомня в. „ Евениментул зилей “. Девет години по-късно, през 1966 година, Николае Чаушеску взема решение принудително да усили раждаемостта, като подписва известния Декрет 770, с който не разрешава абортите. Резултатът е, че през идващите години абортите минават в конспиративност, вследствие на което умират повече от 10 000 дами.

След като броят на учениците в Румъния се удвоява и пораждат редица социално-икономически проблеми, свързани с развъждането на децата, през 1972 година излиза Указ 53, който узаконява абортите за всички дами над 40 години, които към този момент имат няколко деца. След революцията от 1989 година декретът за възбрана на абортите е анулиран. През миналите 23 години са се родили два милиона и половина деца, сочат публични данни, представени от „ Адевърул “.

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА ДНЕС?

Макар че законът в Румъния криминализира аборта след четиринадесетата седмица на бременността, редица лечебни заведения не одобряват да правят спиране на бременност по избор, написа в. „ Гъндул “. Според деятели за правата на дамите това принуждава бременните да вършат незаконни аборти, постоянно на косъм от гибелта.

Румънското законодателство е неразбираемо - лекарите имат правно съображение както да оферират услугата, по този начин и да я отхвърлят.

В. „ Гъндул “ споделя историята на жена от Букурещ, която пробвала да прекъсне бременността си в няколко лечебни заведения и клиники.

" Опитах се, само че отговорът на съответните лекари беше: " Не върша аборти, пробвайте с различен ", споделя тя. След като е препращана от едно място на друго и непрестанно получава отводи, бременността доближава 14 седмици и дамата би трябвало да задържи бебето.

РОЛЯТА НА РЕЛИГИЯТА

През 2019 година 158 държавни лечебни заведения са разпознати като отказващи да правят аборти, удостоверява и сенатор Алина Горгиу. Тя отбелязва, че са били отказвани даже лечебните аборти, които се правят, когато бременността заплашва живота на майката. Горгиу показва, че броят на отводите нараства експоненциално по време на религиозни празници. Според нея в румънските лечебни заведения се следи ултрарелигиозно събитие.

Около 81 % от румънците са православни християни, 6,2 % са протестанти, 5,1 % са католици. Като нерелигиозни се дефинират 6,2 % от жителите на Румъния.

ПАНДЕМИЯТА ОТ КОВИД-19 УСЛОЖНИ СИТУАЦИЯТА

По време на пандемията 200 дами не са получили подобаващ аборт, осведоми центърът FILIA – неправителствена организация, която пази правата на дамите. Някои лекари и шефове на лечебни заведения отхвърлят да ползват процедурата заради религиозни убеждения или въз основа на свободата на съвестта.

„ Лекарят може да има запаси и проблеми със съвестта “, споделя пред в. „ Гъндул “ Даниел Кориу, ръководител на Колегията на лекарите.

Андрада Чилибиу от центъра FILIA удостоверява това: „ Лекарите имат право да откажат да пресечен бременност при поискване. Те могат да посочат няколко аргументи “.

Така още веднъж се стига до аборти в домашни условия, които слагат в риск здравето на дамите.

По данни на Националния институт за публично здраве множеството домашни аборти са осъществени в Букурещ, Клуж и Тимишоара.

„ Не сме уверени, че абортите са се случвали единствено в тези три града, а по-скоро, че други лечебни заведения в другите окръзи не записват такива случаи като провокирани аборти “, означи Андрада Чилибиу от FILIA.

Председателят на Колегията на лекарите Даниел Кориу показва, че абортът е услуга против възнаграждение и не предстои на възобновяване от националната здравна каса.

„ В държавните лечебни заведения, в които се правят аборти при поискване, цената варира сред 100 (около 40 лева.) и 1200 леи (473 лева.). В частния бранш разноските са доста по-високи и доближават до 6000 леи (2365 лева.) “, сподели пред „ Гъндул “ Даниел Кориу. Според показани от него данни през първите шест месеца на 2020 година в държавни лечебни заведения са осъществени над 3300 аборта, което е съвсем на половина по-малко по отношение на 2019 година

ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА

През 2012 година Световната здравна организация сигнализира: съвсем половината от всички заченати в Румъния бебета са абортирани. Според данните към оня миг на всеки 1000 бременности в утробата на майката са били убити 480 бебета. Румъния е била преди всичко в Европа по брой на абортите, а всяка десета жена, която взема решение да направи аборт, е малолетна, написа в. „ Евениментул зилей “.

По данни на Центъра за калкулации, здравна статистика и документи към министерството на опазването на здравето в интервала 1958-2008 година в Румъния са били абортирани 22 178 906 деца, което е повече от цялото население на страната.

ПОЗИЦИИ НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ

Румънската редакция на „ Свободна Европа “ е потърсила мнение по тематиката за абортите от 12 народни представители, само че едвам шестима са дали отговор на въпросите.

Ралука Туркан, която е някогашен вицепремиер и министър на труда, а понастоящем заместник-председател на Национално-либералната партия (НЛП), е измежду подписалите законопроекта преди 10 години, объркващ спирането на бременност. Днес тя споделя, че отношението ѝ към абортите е в сходство с визията на нейната политическа група, а какво е персоналното й мнение по тематиката е „ персонален въпрос “.

Алина Горгиу, също от НЛП, която е краткотраен ръководител на Сената, декларира, че " изрично " поддържа правото на дамата да взема решение " какво желае да прави ".

" Моята позиция е доста елементарна и безапелационна - дамите имат главно право на автономност и телесно самоопределяне “, отговори на „ Свободна Европа “ Горгиу. „ (…) всички, които имат подозрения и са на друго мнение, би трябвало да си напомнят историческия опит на Румъния и драмата на дамите по време на комунистическия интервал, подбудена от Указ 770 от 1966 година ", прибавя тя.

Председателят на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку съобщи, че всеки би трябвало да има свободата да взема решения. „ Напълно разбирам чувствителността на някои консервативни региони по този въпрос, само че всички би трябвало да сме наясно, че не можеш да принудиш една жена да задържи една нежелана бременност, изключително в случай че това е породено от покруса като обезчестяване ", сподели Чолаку.

Той добави, че възбраната на абортите ще докара до скрито упражняване на процедурата, което ще докара до опасности за здравето на дамите. „ Решението не е в отвод от някакво право, а в това да увеличим възможностите на дамата да си разреши да резервира бременността си от морална, икономическа и просветителна позиция. Освен това страната е длъжна да организира здравни и просветителни акции по този въпрос, с цел да не се постанова младите дами да претърпяват драмата на нежелана бременност ", добави водачът на най-голямата парламентарна партия.

В поддръжка на правото на дамите сами да вземат решение за здравето си и житейския си избор се оповестиха и Дан Барна от " Съюз за избавление на Румъния " (ССР) и Ева-Андреа Шеп от Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

За водача на Алианс за единение на румънците (АЕР) Джордже Симион решението за спиране на бременност е " надълбоко честен въпрос “. " Трагедиите от това време травмираха цели генерации “, напомни Симион.  „ Слава Богу, решения със силата на закон могат да бъдат вземани единствено от Народното събрание и би било по-добре, в случай че това остане по този начин. Друг е въпросът какво стои в основата на тези решения и какъв брой задълбочени са консултациите с обществото. Тук би трябвало да изясним полезностите, които към момента пазим като страна и като народ, да се върнем към църквата и нейната роля (…), отговори Симион на запитването на „ Свободна Европа “.

Миналата година обаче сенатор от неговата партия изиска при чуването на бъдещия министър по въпросите на фамилията да забрани половото обучение в учебните заведения и абортите.

" Надявам се, че сте богобоязлив човек и ще блокирате деменцията на половото обучение в учебните заведения, ще блокирате деменцията на аборта като средство за контрацепция “, съобщи сенатор Дан Танаса от АЕР, който е ръководител на комисията за равни благоприятни условия, обръщайки се към препоръчаната за министър Габриела Фиря от Социалдемократическата партия, писа в. „ Гъндул “.

Габриела Фиря, която е някогашен кмет на Букурещ и бе определена за министър по въпросите на фамилията, отговори по този начин: „ Ще се боря за правата на дамите, за това те да вземат решение и управляват личния си живот, личното си тяло. Ще се боря за това всички дами да имат достъп до качествени медицински услуги, съвещания, упътвания, с цел да могат дружно със фамилиите си, с околните си, с изповедника си да вземат най-хубавото решение в живота си. Подкрепям свободата на избор на всеки човек. И това не опонира на голямото ми предпочитание да увелича раждаемостта в Румъния. Не с риск и не по този метод, с цел да не се върнем към времена преди революцията ".

След решението на Върховния съд в Съединени американски щати Габриела Фиря съобщи в обява във Facebook, че " никой не може да желае от една жена да роди или да почине ", и добави, че такива обстановки ще пораждат във всяко общество, което постанова закон, забраняващ абортите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР