Решението на проблема изисква промени в законодателството, обясниха от здравното

...
Решението на проблема изисква промени в законодателството, обясниха от здравното
Коментари Харесай

Хора с увреждания - без пенсия и добавка за Великден

Решението на казуса изисква промени в законодателството, обясниха от здравното министерство.

 От там не знаели какъв брой ТЕЛК решения изчитат през април, тъй като информацията се прехвърляла в новоизградената електронна система.

Още един проблем с пенсии - този път при хората с увреждания, които имат ТЕЛК решения, изтекли след края на епидемиологичната конюнктура. Те остават без пенсия и добавка за Великден, защото би трябвало да чакат с месеци дата за ново освидетелстване от ТЕЛК, с цел да получават още веднъж инвалидна или обществена пенсия.

Емил Братанов има проблеми със сърцето и към този момент три пъти е бил на ТЕЛК. Последното решение изтекло на 1 април.

" Пенсията стопира до момента в който не ме преосвидетелстват - а това може да стане след няколко месеца ", сподели Братанов, предава Българска национална телевизия.

За да не остава без пенсия Емил подал заявление да се яви на ТЕЛК още на 8 март.

" В последна сметка аз съм на ТЕЛК на 25 май. Какво - ще станем клиенти на бързи заеми. Шегувам се. Аз имам семейство, не съм въпреки всичко без крайници без ръце, без очи. Но хората, които са сами у дома и са в такова състояние, те какво биха правили 3 месеца? ", пита пенсионерът.

ТЕЛК решението на Емил не е удължено служебно с 3 месеца, тъй като е изтекло на първи април ден след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

" Изглежда ужасно незаслужено - тъкмо хората, които се нуждаят от тази поддръжка с неочакваната защита на изключителната епидемиологична конюнктура даже и да са подхванали ограничения. Тоест, нямат виновност, просто са забавени поради обстановката, в която самите решения излизат постепенно ", изясни омбудсманът Диана Ковачева.

" Мислила страната и не го домизмислила. Помагаме ви, но нито коронавирус добавка в този момент ще вземем, нито великденски ще вземем ", разяснява Емил Братанов.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР