Решението на министър-председателя на Обединеното кралство Лиз Тръс да се

...
Решението на министър-председателя на Обединеното кралство Лиз Тръс да се
Коментари Харесай

Европейската политическа общност на Макрон получи подкрепа от Лондон

Решението на министър-председателя на Обединеното кралство Лиз Тръс да се причисли към първата среща на върха на паневропейска група тази седмица даде подтик на самодейността, плод на въображението на френския президент Еманюел Макрон, написа Ройтерс.

Срещата на върха на Европейската политическа общественост (EPC) в Прага ще събере 27-те водачи на Европейския съюз със 17 водачи от континента, които сега са отвън клуба, в това число Англия, Турция, Норвегия и Украйна.

Решението на Тръс да участва на срещата в четвъртък дава на Англия опция да взе участие в оформянето на нов европейски конгрес след Брекзит и може да измести светлината на прожекторите от финансовите и политически разтърсвания вкъщи.

„ Британците възприеха доста прагматична тактичност: в случай че не можете да „ убиете “ странната самодейност, по-добре е да се ангажирате надълбоко и да я насочите по собствен личен метод “, сподели европейски посланик пред Ройтерс.

Дипломатите споделят, че задачата на EPC надалеч не е ясна и мнозина се съмняват, че когато на масата има толкоз доста договарящи – както другари, по този начин и врагове, самодейността ще има дълъг живот, макар че ще се занимава с въпроси, които засягат всички участници: сила, сигурност и имиграция.

Основна цел на Макрон е да даде конгрес за връзка със страните кандидатки за Европейски Съюз, които губят самообладание в очакване на участие в блока, и по този метод да противодейства на опитите на Русия и Китай да получат въздействие в южните и източните околности на континента.

„ Една от точките в дневния ред е да кажем на Косово и Албания, че можем да вършим неща с тях и те не би трябвало да разчитат единствено на Русия и Китай за вложения “, сподели френски чиновник.

Макрон се тревожи, че дългият път към осъществяване на критериите за участие в Европейски Съюз може да обезсърчи нациите от Западните Балкани, като насърчи популистите и евроскептици.

Французите също считат, че е значимо да има конгрес за разискване на сигурността с Англия – друга огромна военна мощ в Европа, както и за разискване на енергетиката с Норвегия, която сега оказва помощ на Европа да се откаже от съветския газ.

„ Дрън, дрън “.

Възвишените идеали на Макрон за щастливо „ европейско семейство “ обаче не се споделят необятно. Предложението му в началото беше признато с съмнение от източноевропейските страни и по-специално от Украйна, които подозираха, че това е трик на Франция, която дълго време не желаеше да одобри повече страни в Европейски Съюз, с цел да ги държи в нещо като „ чистилище “.

Френските управляващи отхвърлят ​​тази теза и настояват, че са създали всичко допустимо, с цел да успокоят другите страни.

„ В началото се страхувахме, че EPC ще бъде опция на участието в Европейски Съюз, само че метода, по който се развива в този момент, към този момент не мисля по този начин “, сподели източноевропейски посланик.

Очакванията за форума обаче остават ниски.

„ Това ще бъде просто още един „ дрън, дрън “ конгрес за разискване... само че след няколко срещи може да приключи без огромен триумф “, добави източноевропейският посланик.

„ Има прекалено много страни с прекалено много ползи... Как Сърбия на масата и говорите за Русия? Как имате Турция и Гърция/Кипър дружно? Как да сложите Армения и Азербайджан на една маса? “, пита той.

Франция е наясно, че без явен дневен ред мнозина считат, че срещата на върха ще донесе освен това от фотография на водачи в Пражкия палат.

Все отново Париж изрази удовлетворение от това, че Украйна излезе с оферти за това по какъв начин би трябвало да наподобява EPC, а Молдова предложи да бъде хазаин на втората среща на групата.

Друг френски посланик сподели, че някои съответни начинания могат да зародят от форума, в това число университетско съдействие след излизането на Англия от програмата за учебен продан Еразъм.

Европейските дипломати считат, че самодейността има и преимуществото да приближи турския президент Тайип Ердоган до Европа и да го отдалечи от Русия.

Турците, в началото раздразнени от френското съмнение, в последна сметка получиха покана и ще участват, само че предизвестиха, че Европейски Съюз не би трябвало да има вяра, че Анкара ще се откаже от очакванията си да се причисли към клуба един ден. Турция стартира договаряния за участие в Европейски Съюз преди 23 години.

Преди срещата на върха в Прага някои европейски дипломати припомниха друга френска самодейност, подета с фанфари преди повече от десетилетие от тогавашния президент Никола Саркози, която потъна в давност.

„ Подобно на Средиземноморския съюз, това ще бъде огромен френски план без огромен триумф и действително влияние “, сподели балтийски посланик.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР