Решението на българските власти от вчера да финансират със 741

...
Решението на българските власти от вчера да финансират със 741
Коментари Харесай

Упорството на управляващите за "Струма" може да доведе до загуба на пари, смятат от "За Земята"

Решението на българските управляващи от през вчерашния ден да финансират със 741 млн. лева от държавния бюджет най-скъпия сектор на автомагистрала " Струма " - този в Кресненския пролом, основава риск да бъдат изгубени освен европейските пари за тази и за всички други прави на автомагистралата, само че и да бъдат наложени санкции от Европейската комисия, се споделя в мнение на екологичното съдружие " За Земята ". В него се прецизира, че това може да стане факт, в случай че бъдат открити съществени нарушавания на законите на Европейския съюз и бъде заведено дело против България, както беше в тази ситуация с Калиакра.

" Това се случва единствено няколко дни след подадената тъжба от български и интернационалните правозащитни и екоорганизации към Европейската комисия за тъпчене на европейското екологично законодателство поради унищоженото биоразнообразие в региона на Кресненския пролом ", се прецизира в позицията. Междувременно през вчерашния ден е било получено удостоверение от страна на Европейска комисия за вписване на жалбата, подадена от Неправителствени организации за нарушение на европейските екологични наставления от страна на България.

От " За Земята " разясняват още, че българските управляващи настойчиво упорстват правата на " Струма " в региона на Кресненския пролом да минава през него, без значение че това е в контраст на първичните условия на Европейската комисия още от 2008 година.

Посочва се, че досега не е оценено какъв брой ще коства различният вид, за който упорстват локалните хора, предусещащ извеждането на пътя напълно отвън дефилето. От екосдружението напомнят, че досега Европейската комисия е отпуснала над 1.9 милиарда лева от Кохезионния фонд за построяването на автомагистралата.

" Задължението на България е да построи цялата " Струма " в границите на два поредни програмни финансови интервала — 2007-2013 за лотове 1, 2 и 4, както и за механически изследвания на лот 3, а в интервала 2014-2020 — завършване на лот 3. При нарушение на периодите и незавършване на автомагистралата до 2022 година страната би трябвало да върне еврофинансирането за цялата автомагистрала ", се споделя още в позицията.

В умозаключение от " За Земята обобщават ", че това, което държавното управление е избрало да строи в правата на Кресненския пролом, е първокачествен път, застанал като запушалка по средата на автомагистралата. Като странични решения от определения план те показват оставането на локалните хора без местен път, обричането на региона на стопански крах, заличаване на биоразнообразието и опциите за развиване на туризъм в цялата зона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР