Решението на България за оръжията, които ще изпращаме към Украйна,

...
Решението на България за оръжията, които ще изпращаме към Украйна,
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Вкопчваме се във военна техника, която скоро ще стане музеен експонат

Решението на България за оръжията, които ще изпращаме към Украйна, е алегорично. С него се причисляваме към останалите страни членки на Европейски Съюз и НАТО, които ѝ оказват помощ. В момента имаме опция да предоставим техника, която може да се употребява незабавно във военните дейности. Това изясни пред bTV, някогашен зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

" Вкопчили сме се в остаряла техника и изпитваме носталгия и горделивост поради това, че тя е служила добре на българската войска, само че тя напълно скоро ще се трансформира в музеен образец ", уточни още той.

Военният специалист Калин Димитров изрази мнение, че България не може да помогне на Украйна с прецизна техника като дронове, да вземем за пример, само че можем да спомагаме с типичен артилерийски муниции за остарели руски системи и леко стрелково оръжие. " Това са нещата, които най-малко по документи, притежаваме в запас. На доктрина би трябвало да разполагаме с военно въоръжение, за каквото Украйна ни е питала, в складовоте на българската войска ", сподели още той.

Системите, с които разполагаме, към този момент са в своя краен витален цикъл и даже да ги запазим, след 4-5 години, ще се наложи да ги нарежем. Те не са съвместими с НАТО, изясни Калин Димитров.

Според него понятието национална сигурност е много експлоатирано в последните дни.

Милен Керемедчиев също уточни, че е належащо техниката, която даваме, да може да се размени, с цел да не остава празен ход в защитата и да не се постанова да харчим в допълнение пари от бюджета.

Германия не дава директна помощ на Украйна, а замества остарели оръжия и муниции, предоставени от други страни. По този метод Гърция и Словакия замениха остарялата си техника с нова, изясни още той.

Според него България няма да бъде оставена сама, тъй като целият щит на НАТО би трябвало да бъде открит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР