Република България е суверенна държава – член на ЕС и

...
Република България е суверенна държава – член на ЕС и
Коментари Харесай

България отвърна на удара на Русия! МВнР скастри остро Захарова: Вие сте отговорни!

Република България е суверенна страна – член на Европейски Съюз и НАТО, и всички нейни решения, респективно на законодателния орган се диктуват само от ползите на страната и съюзническите ни задължения. Не смятам, че е демонстрация на добър звук да се разясняват решенията на Народното събрание ни от представители на непозната страна – било то и Русия.

Това разяснява зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев във връзка с изказването на представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, че решението на София да окаже военна и военно-техническа поддръжка за Украйна в допълнение утежнява двустранните връзки сред двете страни.

„ Република България е суверенна страна, вие знаете – член на Европейски Съюз и НАТО, и всички нейни решения, респективно на законодателния орган се диктуват само от ползите на страната и съюзническите ни задължения. Не смятам, че е демонстрация на добър звук да се разясняват решенията на Народното събрание ни от представители на непозната страна – било то и Русия.

В същото време следва да подчертая експлицитно, че по никакъв метод не мога да приема, и ние като страна, обвиняванията на госпожа Захарова, че София носи цялостна отговорност за удължаването, ескалацията на спора в Украйна. Отговорност за тази война има единствено и само Русия.

Позицията на България във връзка с спора в Украйна остава в поддръжка на Украйна и тя е поредна и доста добре известна – кой е агресорът и кой е жертвата в тази война е несъмнено “, означи Коджабашев.

По думите му, надалеч преди решението от 3 ноември България е била избрана за неприятелска страна от Русия, а не противоположното.

Двустранните връзки фактически са в най-ниската си фаза, само че нейното изявление в допълнение ескалира тази обстановка. Република България е суверенна страна и не е добър звук да се разясняват решенията на Народното събрание ѝ, сподели още той.

Зам.-външният министър разяснява и съдействието с турската страна за случая с граничния служител на реда.

Посланикът на страната у нас е оказала цялостно подпомагане и е изразила подготвеност за взаимна комисия, която да работи по случая. Миграционният напън по българо-турската граница е невиждан тази година, като за съпоставяне през 2015 година опитите и влизанията у нас са 90 000, а опитите тази година – 140 000, уточни Коджабашев.

Коджабашев съобщи, че България ще направи всичко допустимо Нидерландия да ни поддържа при гласуването на 9.12. за участието ни в Шенген, часове откакто Европейска комисия още веднъж уточни готовността на България и Румъния да се причислят.

Българските клубове в РСМ сигурно ще бъдат затворени, откакто бъде обнародван Законът за фондациите и сдруженията в Държавен вестник.

Намерението на държавното управление в РСМ да изпрати закона до Венецианската комисия България възприема несериозно, доколкото такива текстове се пращат на равнище проектозакон, а мненията на Комисията са целесъобразни, добави зам.-министърът на вънщните работи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР