Ремонтът на входа на Северния парк в Сохия от страната

...
Ремонтът на входа на Северния парк в Сохия от страната
Коментари Харесай

Тежка корупция при ремонта на Северния парк, само гредите за кучета са по 3025 лв.

Ремонтът на входа на Северния парк в Сохия от страната на ж.к. “Свобода ”, който стартира през 2017 година е излязъл " златен ".  От Гражданската самодейност “Спаси София ” са създали инспекция дали цените на ремонта са реалистични. Оказа се, че има фрапиращи разлики от 2-3-4 пъти по-високи цени за детайли за парковото обзавеждане.

Столична община, т.е. данъкоплатецът е плащал обилно: греди за дресиране на кучета за 3025 лева, ограда за 11000 лева, люлки за по 4100 лева, маси за шах – всяка по над 2300 лв.. Това е дребна част от парковото обзавеждане, с което Столичната община и Район Надежда са решили да оборудват Северния парк на София, на входа откъм ж.к. Свобода.

През 2017 година Димитър Димов, кмет на Район Надежда и част от екипа на Йорданка Фандъкова, подписва няколко контракта за ремонт и реорганизация на Северния парк. Един от тях е с компанията Грийн 2010 ЕООД, която би трябвало да построи две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за деен отдих. Фирмата е позната на районния кмет. Три години по-рано тя доставя и инсталира щори, преградни стени и интериорни порти в постройката на районната администрация против 15682 лева Поръчката за Северния парк обаче е по-сладка. Трябва да бъде доставено и инсталирано парково обзавеждане против повече от 338000 лв.. 

Андрей Зографски от “Спаси София ” разяснява пред БНР, че  са се свързали със същите компании, които са доставили продуктите за регион “Надежда ” и са получили до 4 пъти по-ниски цени. Той акцентира, че същата корупционна скица се вижда на доста места, в това число с озеленяването в цяла София, както и с доста други услуги.

“Завишената цена е резултат единствено и само на корупция ”, безапелационен е Андрей Зографски, който няма друго пояснение, защо един кмет би приел една цена, която е до 4 пъти по-висока, в сравнение с цената на дребно, откакто това е елементарно проверима информация.

Според гражданската инициатива при подготвянето на публичната поръчка самата Община е показала планирана стойност от 348000 лв.. Спечелилият от двамата участници е дал оферта с едвам 3% по-малко от заложената от администрацията цена. Това демонстрира, че самото управление на общината е показало цени, надвишаващи два, три, четири пъти пазарните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР