Ректорът на Софийския университет Св.Климент Охридски проф. Анастас Герджиков обяви,

...
Ректорът на Софийския университет Св.Климент Охридски проф. Анастас Герджиков обяви,
Коментари Харесай

Анастас Герджиков обяви, че не е кандидатът на ГЕРБ за президентските избори

Ректорът на Софийския университет " Св.Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков разгласи, че не е претендентът на ГЕРБ за идните президентски избори на 14 ноември.

" Изтеклата информация за моята кандидатура даде мотив на политическа партия ГЕРБ да разгласи поддръжката си за мен. Аз не съм претендентът на ГЕРБ, тъй като съм повдигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ, те не ми сложиха нито едно изискване. Те не пожелаха нищо против поддръжката си. Не мисля, че съм привързан с тях ", сподели проф. Герджиков пред Нова телевизия.

Той уточни, че мотивацията му да вземат участие в изборите за президент е обвързвана с това, че България е в " доста тежка политическа рецесия " и сме все по-разединени.

" Аз нямам желание всички да се прегърнем и разликите да отпаднат, само че е значимо да се обединим към значимите за обществото тематики. Ако това беше направено, нямаше да се стигне до толкоз доста избори за една година ", съобщи проф. Герджиков.

Срещата с ГЕРБ

Той изясни, че някогашният министър на образованието от държавното управление на ГЕРБ Красимир Вълчев е този, който го е предложил на управлението на партия ГЕРБ да поддържат кандидатурата му, вместо да излъчат собствен претендент.

„ Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и господин Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там пристигна и изненадата - господин Борисов сподели, че съм подобаващ претендент и няма нито едно изискване към мен ”, изясни проф. Герджиков.

„ ГЕРБ са били три пъти поредно в ръководството и са правили доста неточности през годините. За толкоз време няма по какъв начин да не сгрешиш. Някои от тези неточности са в действителност несъвместими с това, което аз разбирам под почтена и потребна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти, аз считам, че те са създали и потребни неща”, сподели ректорът на Софийския университет.

„ Аз одобрявам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други въобще не ги одобрявам. През годините тази партия омекна, все пак, което се приказва. Първото им ръководство беше най-проблемно. Тогава имаше поредност от неточности, които доведоха до мощно утежняване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи единствено на техни неточности, а и на други причини”, изясни проф. Герджиков.

Той е считал, че доста повече партии ще застанат зад него и ще го припознаят, като претендента, който ще може да реализира нужното. „ Разчитал съм най-вече на поддръжката на дясно-центристките партии”, уточни претендентът за президент.

Той не пожела да отговори на въпроса за кого ще гласоподава на идните парламентарни избори.

За Лозан Панов

Анастас Герджиков разяснява и думите на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който също се включи в президентските избори, подсилен от „ Демократична България “.

Лозан Панов сподели, че не познавал приноса на ректора на Софийския университет в академичната общественост, само че мисли, че това е път Движение за права и свободи да се насочи към президентския пост. " С това придвижване имаме опит години наред като прикрит съдружник на господин Борисов. Пример за това е Висшият правосъден съвет, където тази заварка работи доста добре ", сподели Панов.

В отговор Анастас Герджиков съобщи, че няма нищо общо с Движение за права и свободи. Никога не е бил техен член или симпатизант. Не познавам почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Дотан и водача на партията Мустафа Карадайъ. Никога в живота си не се е срещал и с Делян Пеевски, твърди проф. Герджиков. Той посочи, че единственият, с който преди време е имал среща е някогашният водач на Движение за права и свободи Лютви Местан, по времето когато е бил ръководител на парламентарната комисия по образованието.

„ Това, което Лозан Панов споделя, е доста необичайно за мен. Смятам, че той е измамен и му предлагам да ревизира тази информация. Или да покаже доказателство, или да се извини. Неговата съществена позиция е да бъдем почтени”, сподели проф. Герджиков.

За Румен Радев

„ Няма да разясня положителни или неприятни изявления на Румен Радев. Има едно нещо, което не желая да върша като него – неговата остра реакция против избрани партии и опълчването му против избран вид политика. Президентът не може да каже, че е против дадена персона и против цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или различен, само че би трябвало да работи с всички. Готов съм на директен ефирен конфликт с всеки”, сподели още Герджиков.

За поддръжка от Движение за права и свободи

Проф. Анастас Герджиков счита, че няма да получи поддръжката на Движение за права и свободи на първи тур, тъй като те имат настоящ претендент, само че даде да се разбере, че няма нищо срещу, в случай че го поддържат на втория тур в тази ситуация, че отиде на балотаж.

Движение за права и свободи разгласи, че ще взе участие на президентските избори със своя претендент президентска двойка.

" Нека не забравяме, че настоящият президент получи формалната им поддръжка още на първи тур. Ще приема поддръжката на всички партии, тъй като тя е поддръжката на техните гласоподаватели ", добави проф. Герджиков.

За Делян Пеевски

„ Аз не мога да преценява до каква степен той е главната фигура в публичния живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва против него, смятайки го за знак на олигархията и всичко неприятно, което се случва в тази страна. Вероятно това е заслужено, само че дали е такова в действителност, може да откри единствено съдът. Моето мнение е, че не би трябвало да се вторачваме в персони, тъй като тогава подменяме главния спор. Такъв е и казусът със правосъдната реформа”, сподели Герджиков.

Позицията за основния прокурор

„ За господин Гешев ще кажа същото като за господин Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е направил или не. Смятам, че господин Гешев има същия проблем. От една година огромна част от обществото е уверено, че той е знак на прикриването на неща. Имаше цивилен протести и митинги против него. Това е и една от разграничителните линии. Всеки би трябвало да носи отговорността си. Ако господин Гешев е направил нещо неправилно, той би трябвало първо да загуби поста си, а по-късно да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция”, сподели проф. Герджиков.

Той добави, че поддържа правосъдната промяна в страната.

„ Очевидно реформирането на правосъдната система може да бъде реализирано. Ако това се реализира, ще има огромно изгода. Върховенството на закона е безспорна полезност и е доста значимо за обществото”, споделя още ректорът на Софийския университет.

За митингите

„ Всички бяхме възмутени и отвратени от фрагментите на принуждение, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше, нещата стояха по различен метод. На площада не беше цялото българско общество. Имаше огромно разцепление. Нямаше по какъв начин Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието против български жители не може да се толерира по никакъв метод . Аз съдя всяко принуждение, в това число случилото се зад колоните ”, сподели проф. Герджиков.Той беше подложен на критика, че не е изразил гражданска позиция по време на митингите и побоищата.

Ректорът на Софийския университет добави, че ръководството на страната „ явно би трябвало да е коалиционно”.

„ Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е допустимо да вървим напред, в случай че сме опълчени по всички въпроси. Нека не разрешаваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус”, споделя Герджиков.

Той предвижда, че идващото държавно управление няма да изкара 4 години.

За Спецправосъдието

„ Това е съответен въпрос, който би трябвало да бъде решен от специалистите. Дори те не са единомислещи по този въпрос. Скоро ще изкажа мнението си по този съответен въпрос. Нужна е промяна и тя очевидно се спъва, откакто я започваме към този момент четири пъти”, сподели проф. Герджиков.

За Северна Македония

„ Това е непосилен, само че елементарен въпрос. Последните години демонстрираха, че без значение кой е президент, политиката ни във връзка с Северна Македония е поредна. Смяната на държавни управления и президент няма да промени тази позиция”, съобщи ректорът на Софийския университет.

Той разгласи, че се е ваксинирал против ковид, само че не счита че би трябвало да се вкара наложителна имунизация.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР