Рекордното студено време през зимата може да се отрази на

...
Рекордното студено време през зимата може да се отрази на
Коментари Харесай

Как да разберем, че овошката е измръзнала

Рекордното студено време през зимата може да се отрази на дърветата във вашата градина. Въпреки че може да сте съумели да прикриете други шубраци или растения, е съвсем невероятно да спасите дърво от студа. И по този начин, в случай че смятате, че дървото ви е замръзнало или развалено, какво би трябвало да извършите?

Първо, евентуално няма да можете да разберете сега дали дървото ви е развалено. Обикновено повредените зони стартират да се появяват към две седмици след заледяване. За да сте сигурни какво е положението на вашите фиданки, би трябвало да си отговорите на няколко въпроса.

Преди заледяване вашето дърво крепко и процъфтяващо ли е било? Ако дървото е било напълно крепко и не е претърпяло никакви структурни повреди, то като цяло би трябвало да се възвърне от всевъзможни вреди от заледяване.

Има ли счупени огромни клони? Като цяло, колкото по-голям е счупеният или мъртъв клон, толкоз по-трудно ще бъде да се възвърне от замръзването. Ако наподобява, че по-голямата част от клоните на дърветата са развалени, дървото може да не оцелее.

Поне 50 % от клоните и листата на дървото са към момента непокътнати? Дърво с по-малко от половината клони мъртви или счупени може да не е в положение да се възвърне за още един сезон.

Има ли моето дърво забележителна загуба на кора? Ако забележите, че кората стартира да пада от дървото през идващите няколко седмици, това може да е знак за огромни вреди.

Ето няколко други въпроса, които да зададете по отношение на вредите от замръзнало дърво.

Какво би трябвало да извършите, в случай че забележите щета на вашите дървета

Ако вредите наподобяват незначителни, можете да подрежете развалените клони и да поправите раздраната кора. Младите дървета могат да претърпят много вреди и да се възстановят. Не бързайте с това. Експертите споделят, че положително предписание е да изчакате осем седмици след студа, с цел да видите кои клони поникват още веднъж и кои са мъртви.
 Община Троян ще отглежда плодове и зеленчуци особено за градини и учебни заведения Община Троян ще отглежда плодове и зеленчуци особено за градини и учебни заведения
Община Троян ще сътвори до края на годината лични овощна градина и оранжерия, в които ще се отглеждат плодове и зеленчуци за нуждит...

Ако не сте сигурни какво да вършиме с вашето дърво, не се опитвайте да предприемате нещо сами. Големите счупени клони могат да бъдат рискови за някой, който не знае какво прави.

Ако можете, премахнете всички дребни счупени клони. Не използвайте верижен трион, в случай че не знаете по какъв начин да го прилагате.

Погрижете се за наранената кора. Използвайте нож или длето, с цел да изгладите ръбовете на кората, където може да се е откъснало парче. Това ще отстрани скривалищата за инсекти и ще помогне за отбраната на нежния пласт под кората.

Устоявайте на желанието за прекалено подкастряне. Трябва да премахнете мъртви и счупени клони, като употребявате верните принадлежности. Не оставяйте пънчета от клони и не премахвайте вътрешната зеленина или върха на дървото.

Голям брой от вашите дървета и растения, които наподобяват извънредно сега, могат да оцелеят и да се върнат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР