Рекордно количество водорасли задушават карибските брегове от Пуерто Рико до

...
Рекордно количество водорасли задушават карибските брегове от Пуерто Рико до
Коментари Харесай

Тонове водорасли задушават бреговете на Карибите

Рекордно количество водорасли задушават карибските крайбрежия от Пуерто Рико до Барбадос - тонове кафява растителност убива дивата природа, пречи на туристическата промишленост и отделя токсични газове, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Повече от 24 милиона тона кафяви водорасли са покрили Атлантическия океан през юни по отношение на 18,8 милиона тона през май, демонстрират данните в месечен отчет, оповестен от Лабораторията за оптична океанография на университета на Южна Флорида. Тези количества са „ нов исторически връх “.

През юли не се следи понижаване на водораслите в Карибско море, споделя Чуанмин Ху, професор по оптична океанография, който оказва помощ при правенето на отчетите.

" Бях изплашен ", сподели той за данните за месец юни. Специалистът означи, че те са били с 20 % по-високи от предходния връх, регистриран през май 2018 година

Ху събра спомагателни данни за Асошиейтед прес, които демонстрират, че равнищата на кафявите водорасли в източната част на Карибския басейн са съвсем рекордно високи тази година, на второ място след докладваните през юли 2018 година Количествата в северната част са на трето място, като са изпреварени от тези през юли 2018 година и юли 2021 година, отбелязва той.

Учените споделят, че са нужни повече изследвания, с цел да се дефинира на какво се дължи рекордната растителност на кафяви водорасли в района. Според специалисти на Организация на обединените нации вероятните фактори включват повишение на температурата на водата вследствие на климатичните промени, азотните торове и канализационни боклуци. Всички те способстват за развиването на водораслите.

" Тази година е най-лошата в историята ", споделя Лиза Кримски, откривател от университета на Флорида. " Това е безусловно опустошително за района. “

Тя изяснява, че огромните количества водорасли имат съществено влияние върху околната среда. Разлагането им води до смяна на температурите на водата и рН салдото, а също по този начин лимитира популациите в регионите, които са обхванали.

Концентрацията на водорасли е толкоз висока в някои от източните елементи на Карибите, че френският остров Гваделупа издаде здравно предизвестие в края на юли. Някои от локалните общности са предизвестени за високи равнища на сероводород, отделян от големите гниещи купове с водорасли, които могат да обиден хора с респираторни проблеми, в това число и с астма.

Експертите за първи път виждат огромни количества кафяви водорасли в Карибско море през 2011 година Ху и други учени считат, че те са се образували вследствие на по-силни от естествените ветрове и течения. Проблемът обаче се задълбочава, защото куповете с водорасли се усилват и заемат все по-голяма повърхност.

Кафявите водорасли в умерени количества оказват помощ за пречистването на водата, всмукват въглеродния двуокис и са основно местообитание за риби, костенурки, скариди, раци и други.

Излишъкът им обаче беше посочен като причина за неотдавнашната гибел на хиляди риби край френския карибски остров Мартиника. Природозащитниците пък са обезпокоени за тежкото състояние на застрашени костенурки, като някои умират в морето, оплетени във водорасли или са неспособни да снасят яйцата си поради образувалата се от растителността завивка върху пясъка.

В засегнатите страни не престават опитите за потребление на изобилната растителност като тор, храна, биогориво, строителен материал или медицински артикули, само че доста карибски острови не могат да се оправят с големите количества водорасли, тъй като изпитват финансови усложнения и имат лимитирани запаси, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР