Рекордните горещини в последните седмици демонстрират, че климатът се държи

...
Рекордните горещини в последните седмици демонстрират, че климатът се държи
Коментари Харесай

Водещи учени: Свидетели сме на безпрецедентен ръст на климатичните катастрофи

Рекордните горещини в последните седмици показват, че климатът се държи по " фрапантен метод ". Намираме се в изключителна климатична обстановка, предизвестяват водещи учени.

За следващ път хиляди учени от целия свят настояха за незабавни ограничения във връзка с климатичната рецесия. Техният апел беше оповестен в научното списание BioScience предходната седмица.

Климатичните катаклизми от последните седмици са следващото доказателство

" Екстремните климатични събития и трендове, на които ставаме очевидци в последните няколко години, да не приказваме за последните няколко седмици, акцентират огромната неотложност, с която би трябвало да адресираме климатичната рецесия ", споделя Филип Дъфи, съавтор на проучването и изпълнителен шеф на Центъра за проучване на климата " Удуел " в американския щат Масачузетс.

Преди две години над 10 хиляди учени от 150 страни подписаха обща декларация, в която настояха за оповестяване на международна изключителна климатична обстановка. Сега към тях се причисляват още 2800 техни сътрудници. След декларацията през 2019 година, Земята стана очевидец на " невиждан растеж " на климатични произшествия, показват специалистите.

За задачата на обявата учените изследват 31 индикатора, по които мерят положението на Земята, измежду които излъчвания на парникови газове, дебелината на глетчерите, обсега на морския лед и обезлесяването. В 18 от 31-те индикатора са регистрирани рекордно ниски или рекордно високи стойности.

Земята се затопля, а въздухът става все по-мръсен

2020-а година е втората най-гореща година, откогато измерванията стартират. А по-рано тази година концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята доближава най-високата си стойност, регистрирана в миналото. Авторите означават, че в Гренландия и Антарктида са регистрирани най-ниските равнища на ледена маса за всички времена. Ледниците се топят с 31% по-бързо, в сравнение с преди 15 години, допълват те. Междувременно годишната загуба на гори в Амазония доближи 12-годишен пик през 2020 година

Тим Лентън от Университета в Ексетър, който е съавтор на проучването, изяснява, че рекордните горещини в западните елементи на Съединени американски щати и Канада в последните седмици показват, че климатът към този момент е почнал да се " държи по фрапантен, непредвиден метод ".

" Трябва да отговорим на данните, че доближаваме сериозната точка, със незабавни дейности за декарбонизация на световната стопанска система и посредством възобновяване, а не заличаване на природата ", споделя той.

Премахване на изкопаеми горива и по-висока цена на въглеродните излъчвания

Учените повториха апелите за решителна смяна и показаха три съществени ограничения в близко бъдеще: последователно унищожаване на изкопаемите горива, налагане на " обилни цени на въглеродните излъчвания " и възобновяване на екосистемите.

Промените в климата би трябвало да бъдат включени в основата на учебното обучение по света, упорстват още създателите на текста. Учените също по този начин упорстват да понижим замърсителите, да балансираме човешката популация и да преминем към растителна диета.

" Политиките за битка с климатичната рецесия и други признаци би трябвало да се оправят с главната причина: свръхексплоатацията на планетата от хората”, споделя Уилям Рипъл от университета в Орегон.

Половината българи споделят, че са осведомени с климатичните промени

48 % от българите се усещат осведомени с тематиката за климатичните промени. Това излиза наяве от проучване на " Маркет линкс " по поръчка на WWF. Най-запознати с тази тематика са младежите сред 18 и 35 години, изключително тези, които живеят в София. В по-малките обитаеми места хората са по-добре осведомени с казуса с противозаконната сеч, защото евентуално по-често се сблъскват с него, установяват създателите на изследването. Като най-големите причинители на излъчвания българите показват ТЕЦ-овете (33%), промишлеността (25%) и превоза (19%), излиза наяве още от изследването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР