Рекордни температури бяха измерени по време на коледните празници в

...
Рекордни температури бяха измерени по време на коледните празници в
Коментари Харесай

Плащаме по-малко за ток през декември заради жегите по празниците?

Рекордни температури бяха измерени по време на коледните празници в Пловдив и цяла Югоизточна България. Показанията на термометрите подминаха 20 градуса в три поредни дни, а точно на Коледа хората всеобщо захвърлиха пуловерите на еленчета и извадиха от дрешниците летните облекла.
Прочетете още
На този декор от електроразпределителните сдружения регистрираха и спад в потреблението на ток за битовите консуматори. Например оперативните данни от диспечерския център на Електроразпределение Юг (част от EVN) демонстрират, че в интервала 23 декември – 27 декември 2023 година клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното сдружение, са консумирали общо 134 804 MWh (мегаватчаса) електрическа енергия. Тези данни са по-ниски от стойностите за същия интервал на 2022 година, когато са употребявани 141 056  MWh.

Традиционно месец декември се характеризира с нараснала консумация на електрическа енергия по отношение на ноември. Тази наклонност е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни, когато хората прекарват повече време у дома. Дали обаче този декември сметките за ток ще бъдат по-ниски предвид на жегите по празниците и студения ноември?

От EVN регистрират, че най-вече консумация по електроразпределителната мрежа през посочените празнични дни е записана на 23 декември 2023 година, когато е достигнала 1 573 MW (мегавата).

Как да понижим сметките за ток през зимата?

През студените месеци значимо значение за потреблението на електрическа енергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:
самостоятелен режим и активност на ползване при всеки потребител/всяко домакинствоизползването на електроенергия за отоплениевъншна температура: понижението на външната температура с 1 °C усилва потреблението на сила за отопление с към 10%брой пространства в жилището, които се отопляватсъстояние на жилищната сграда/имот - налице ли са енергийноефективни меркивид и брой на употребяваните електроуреди и техният клас на енергийна успеваемост.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР