Рекордната заетост в Русия е сигнал за изненадващо плавно отделяне

...
Рекордната заетост в Русия е сигнал за изненадващо плавно отделяне
Коментари Харесай

Две истории за една икономика – какво всъщност се случва в Русия

Рекордната претовареност в Русия е сигнал за изненадващо гладко обособяване на страната от Запада. Бързата подмяна на вериги като McDonald`s и Starbucks с локални други възможности демонстрира, че животът като че ли се връща към естественото. Въпреки това натискът в сърцето на икономическата машина се усилва, а протичащото се с най-големия авто производител в страната е ослепителен образец за дълбоките контрасти сред думите и действителността. 

Шест месеца след началото на войната в Украйна „ Автоваз “ чертае тактики и се бори да устои на това, което Владимир Путин назовава стопански „ блицкриг “ от Запада. Концернът възобнови производството на своята марка Lada това лято, откакто то беше спряно през март поради западните наказания, хаоса с доставките и загубата на френския сътрудник Renault. Официално компанията не е уволнила никой от своите 42 000 чиновници.

По-голямата част от 3200-те служащи във фабриката в индустриалния град Ижевск, където производството на коли не е обновено, са в отпуск от март. Компанията заплаща две трети от заплатите им, макар че на някои чиновници е дадена краткотрайна претовареност към фабриката на понижено работно време.

Този месец автомобилният производител предложи на всички служащи в Ижевск еднократни заплащания, с цел да изоставен, защото желае да концентрира повече произвеждане в главния си цех в Толиати. 

„ Това е избор сред неприятно и извънредно “, сподели Александър Князев, имайки поради алтернативата дали да вземе обезщетение от 200 000 рубли (3400 долара), или да остане на работата си в цеха за щамповани елементи на каросерията в Ижевск.

Миналата седмица той избра да напусне фабриката, която му плащаше над 45 000 рубли на месец.

Вече нямат потребност от толкоз доста техници. “

Попитан какъв брой служащи са избрали да одобряват уволнението, „ Автоваз “ показва пред Reuters, че ще разкрие окончателния брой идващия месец, добавяйки, че тези служащи с понижено работно време ще се върнат към петдневна работна седмица в завода от 29 август.

Компанията не даде детайлности за проектите си за Ижевск, макар че сподели по-рано този месец, че остава ангажирана със завода. Според формалната информация той ще бъде преоборудван, с цел да създава първата съветска електрическа кола, Lada e-Largus, и ще резервира поддържащи функционалности.

„ В актуалната обстановка на санкционен напън и възходящ брой променливи ние подхващаме всеобхватни ограничения за поддържане на заетостта “, сподели тогава президентът на „ Автоваз “ Максим Соколов.

Рубен Енкиполов, професор по стопанска система в Новото икономическо учебно заведение в Москва, сподели, че битките в автомобилния бранш са маскирани от „ скрита безработица “, при която служащите не са съкращавани, а вместо това са изпращани в отпуск за неопределен срок. Неговата прогноза е, че безработицата ще се увеличи към края на годината, когато евентуално ще стане ясно, че е малко евентуално глобите да бъдат отстранени в близко бъдеще.

В Русия икономическите рецесии не водят до всеобща безработица заради спецификата на съветския пазар на труда, каквато е практиката с отпуска “, означи Енкиполов.

Руското министерство на стопанската система отхвърли коментар. Този месец отрасловият министър Максим Решетников отхвърли всевъзможни изказвания за трагичен растеж на безработицата, която публични данни фиксираха на рекордно ниско равнище от 3.9% към края на юни.

„ Мисля, че през есента ще се отдалечим от тези рекордно ниски цифри, само че дано не драматизираме, обстановката е под надзор “, сподели той на конференция в Екатеринбург.

В различен сигнал на оптимизъм от страна на властта – на фона на високите цени на петрола и известните политики за намаляване на въздействието на инфлацията – последните държавни прогнози демонстрират, че дълбочината на икономическото стесняване на Русия ще бъде по-малко сериозна, в сравнение с бяха първичните упования.
Символ на триумфа
Автомобилите не са единствената съветска промишленост, която понася удари от конфликта със Запада. Общо 236 000 съветски служащи са били или в отпуск, или с понижено работно време към края на юли, съгласно вицепремиера Татяна Голикова. Те не са част от публично записаните 3 милиона безработни в Русия.

Около половината от всички ръководители на полети, или 14 000 души, са били уволнени или назначени на повърхностен работен ден, да вземем за пример. Няколко задгранични компании, напускащи Русия, от шведския мебелен колос Ikea до испанската фешън верига Zara, също редуцираха личен състав.

И въпреки всичко автомобилният бранш е потърпевш най-вече, като производството на леки коли е спаднало с 62% през първата половина на годината по отношение на същия интервал през 2021 година, съгласно държавната статистическа организация.

Глобални производители на коли, в това число Volkswagen, Nissan, Hyundai, Stellantis, Mitusubshi и Volvo, стопираха активността си в Русия и пуснаха служащи в отпуск на законовите две трети от заплатата, откакто Москва нахлу в Украйна.

Всичко това остави повече от 14 000 съветски автомобилни служащи в отпуск. Бъдещето на доста от тях наподобява нестабилно, защото спорът продължава. Това е и внезапен поврат за промишлеността, която е знак на съветския триумф от десетилетия, привличайки задгранични играчи и трансформирайки се в един от най-големите работодатели в страната.

Автомобилният спад може да има широкообхватни стопански последствия – в промишлеността са заети към 400 000 души през 2020 година, като към 10 пъти повече служащи зависят индиректно от бранша, съгласно държавни данни.
Компенсиране на застоя
„ Автоваз “ се опита да се приспособява, откогато западните наказания откъснаха Русия от доста световни вериги за доставки и експортни пазари, пускайки серия от опростени модели с по-малко задгранични съставни елементи, които мъчно се доставят.

През юни компанията стартира производството на нова Lada Granta, която се предлага без функционалности като дистанционно управление без ключ или климатик, за които се разчита на вносни съставни елементи.

Въпреки това размерът на продажбите е намалял с 63% през първите седем месеца на годината до 85 000 автомобила, като производството на моделите Lada Vesta, Lada X-Ray и Lada Largus е спряно изцяло.

На някои места, като да вземем за пример Ижевск, други браншове може да компенсират автомобилния застой.

Князев, който напусна „ Автоваз “ в Ижевск, се надява да получи работа във фабриката на оръжейника Калашников в града. Дори и тогава обаче е доста евентуално да получава по-ниска заплата, в сравнение с в автомобилния производител.

Повече от 100 някогашни чиновници на „ Автоваз “ към този момент са били наети от Калашников.
Никой нищо не знае
Въпреки тези старания половин година след началото на войната на Путин доста хора в този промишлен град обмислят нестабилно икономическо бъдеще. 58-годишният Сергей, управител в завода на „ Автоваз “ в Ижевск, който отхвърли да заяви фамилното си име, показа, че самият той е решил да не вземе компенсацията.

Те не гонят никого. Който желае да остане, остава. Много желаят да останат “, сподели той на изхода на фабриката. „ В момента никой не знае нищо. Все още не са взети огромни решения. Всички чакат. “

„ Автоваз “ съобщи, че възнамерява да възобнови производството на Lada Vesta - спряно в Ижевск - в главния си монтажен цех в Толиати напролет на идната година. Компанията обаче не посочи по какъв начин ще обезпечава доставки на части, които сега не са налични от чужбина поради глобите.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР