Реколта от около седем хиляди тона череши се очаква в

...
Реколта от около седем хиляди тона череши се очаква в
Коментари Харесай

Кюстендилско чака добив от 7000 тона череши

Реколта от към седем хиляди тона череши се чака в Кюстендилско този сезон, оповестява шефът на Института по земеделие професор Димитър Домозетов пред Дарик.

По думите му падналите градушки не са се отразили пагубно на черешовата продукция в околието. Домозетов изясни още, че по-голям проблем би настъпил, в случай че не престават да се следят значителни превалявания сред 10-ти и 15-ти юни, защото тогава добитите плодове могат да се повредят.

Директорът на Института по земеделие напомни, че през тази пролет имаше превъзходен разцвет на черешите в цяла България. За жал, това не може да се каже и за завръза.

Ако 35 на 100 от цветовете завържат, значи, че завръзът е естествен, изясни Домозетов. Той прибави, че за момента завръзът е към 30-32 %.

Експертът добави и че това събитие се следи поради преваляванията през февруари и март. Въпреки това резултатите могат да бъдат и обнадеждаващи. Домозетов разкри, че през 2014 година в Кюстендилския край са били добити шест хиляди тона череши. За сметка на това обаче през 2013 година производството е възлизало на близо 10 хиляди тона.

 Черешов сок

Междувременно градоначалникът на Кюстендил издаде заповед, обвързвана с идната акция за изкупуване на череши. В нея са посочени всички условия, които засягат брането, изкупуването и защитата на черешовата годишна продукция.

Отново поради идната акция е належащо още да бъдат посочени места за изкупуване на сочния плод. С това ще се занимават кметовете на селата, както и Дирекция Икономически действия.

Документи за разкриване на такива пунктове ще се могат да се подават от началото на идващия месец, като това ще се случи единствено след възнаграждение на нужната такса.

Оказва се също по този начин, че изкупуването на череши може да се реализира единствено след показан документ за благосъстоятелност или наем на черешовите градини и при издаване на документ по Закона За счетоводството.

Обявено е още, че брането на череши ще се реализира във времето от 8.00 часа до 20.00 часа. Изкупуването от своя страна ще се случва от 9.00 часа до 22.00 часа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР