Режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов

...
Режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов
Коментари Харесай

Явор Гърдев и Иван Бърнев канят на пътешествие в Космоса

Режисьорът Явор Гърдев, композиторът Петър Дундаков и сценографът Венелин Шурелов се сплотяват в музикално-драматичния и образен пърформанс с Иван Бърнев „ Кастор. Портрети на незнайното “, чиято софийска премиера ще се състои на 29 и 30 декември в центъра за модерни изкуства „ Топлоцентрала “.

Спектакълът се трансформира в едно от събитията на предходната година, когато негова работна версия беше показана под намерено небе на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “ и донесе номинация за премия „ Икар “ на Явор Гърдев, само че този път в новата му роля на създател на текста „ Кастор “. Тук той изненадва със съчетаването на прецизно документална основа, преминаваща последователно в научно-фантастична мистификация, отиваща надалеч напред във времето.

„ Времевият интервал, който нашият сюжет обгръща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази конференция през 2016 година, на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер оповестиха, че ще влагат големи средства в изработването на нова технология за скоростно напредване на галактически транспортен съд “, споделя Явор Гърдев. Започвайки да изследва тематиката, драматургът режисьор осъзнава какъв брой надалеч към момента е човечеството от „ покоряването “ на Космоса и какъв брой „ смехотворни “ към момента са технологиите, с които разполага за тази цел. Невероятното тестване, на което би бил подложен индивидът, с цел да реализира даже неимоверно скромна фантазия за преодоляването на Близкия космос, става център на историята на Кастор Пек. Той е жител на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Героят стартира да получава известия от самия себе си с инструкции по какъв начин да предотврати идната си гибел и последователно пътуването му в Космоса се трансформира в пътешестване из дебрите на личната му персона, дискретно повдига завесата Явор Гърдев.

Обединяването на театрална образност със модерна опера в общ театър е по концепция на Петър Дундаков. Първоначално планът поражда точно като музикална комбинация през 2019 година, когато той основава „ Портрет на незнайното “ – музикално произведение за сопрано, пиано и класическа перкусия. „ Светът през днешния ден наподобява все по-контролируем, а това, което стартира да липсва в него, е непознатото, незнайното. Все по-малко сме изкушени от него,  без значение че то непрестанно ни припомня за себе си “, споделя композиторът първичния си размисъл, въодушевил го за написване на музикалното произведение.

Визуалната и пространствената среда на спектакъла е дело на мултидисциплинарния актьор и сценограф Венелин Шурелов, който също мощно се интересува от футуристика и от Космоса. В дебрите на незнайното ще ни поведат изтъкнатите музиканти Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял), а в ролята на Кастор влиза Иван Бърнев, който неотдавна се завърна триумфално от Мадрид с поредна премия за негова роля в киното („ Васил “).

„ Петър Дундаков предложида се съберем в този план, въпреки презгодините с него да имахме и други опитида създадем нещо сходно. Всъщност ниесме другари от доста от дълго време. Едновреме дружно следвахме и завършихмефилософия в Софийския университет.Бяхме се оформили самобитен кръг,компания от трима постояннидискутанти, в която водехме активниспорове и осъществявахмеинтелектуални пътешествия из сферитена хуманитаристиката иизкуствознанието. Това, несъмнено,беше още преди Петър да стане школуванв Нидерландия композитор. Тогава тойбеше просто единият от „ Тибетскисърца “, а аз – единият от„ Триумвиратус “. Бяха мрачно-хубавигодини “, напомни си Явор Гърдев пред " Сега ". Миналото лято Дундаков го кани да напише драматургичентекст, който да бъде гръбнак намузикалната част. В спектакъла текстът и музиката са равностойни, като имат своетосамостоятелно значение, аедновременно с това образуват заедносмисли, без едното да илюстрира друготоили назад, изяснява композиторът.

„ Аз мога единствено да бъдащастлив, че съм забъркан в тази надарена и вълшебна микстура. Разбира се, доста сенадявам и аз да внеса моя принос в товада се получи нещо в действителност неповторимо. Моят воин Кастор е единственият оживял наекзопланетата Проксима Кентавър b,който осъзнава рисковете, опасноститеи най-много отговорността, която носимкъм човечеството и към себе си,за да оцелеем като тип. Аз самият съмпредставител на този тип и съвсемнормално е да се вълнувам от тези тематики “, заключи за " Сега " и актьорът Иван Бърнев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР