Режисьор: Надя Асенова Участват: Христина Караиванова, Василена Атанасова и други След

...
Режисьор: Надя Асенова Участват: Христина Караиванова, Василена Атанасова и други
След
Коментари Харесай

В „Зад канала“ изненадващо свиват разходите

Режисьор: Надя Асенова
Участват: Христина Караиванова, Василена Атанасова и други

След превъплъщението на Герасим Георгиев-Геро в безспорно експресивния облик на Санчо Панса („ За какво ви е Дон Кихот? “, Сатиричен театър) сме сюрпризирани да го забележим разпределен в скучната по хипотеза роля на чиновник в Британската библиотека. В такова амплоа е един от най-големите ни комици в премиерното заглавие на Малък градски спектакъл „ Зад канала “ – „ Стриптийз покер “ от Жан-Пиер Мартинес. Режисьор на спектакъла е Надя Асенова, чието дело е и преводът на пиесата. 
Действието протича в границите на една-единствена вечер, а мястото е домът на Дейв (въпросния библиотекар) и брачната половинка му, преподавателка в музикално учебно заведение (Василена Атанасова). Завръзката е тяхната покана, отправена към новите притежатели на отсрещния апартамент, с цел да се положат основите на дълготрайни добросъседски взаимоотношения. Абсолютна гротеска е героят на Малин Кръстев – блондин, ортодонт по специалност, който постоянно има подръка антибактериални кърпички, с цел да треби щъкащите навсякъде заразоносители. Тъкмо неговата брачна половинка, в кожата на която влиза Христина Караиванова, става в хода на действието причина да гръмне бурето с барут. Истинското крушение стартира в мига, в който домакините разбират, че в качеството си на специалист по намаляването на разноските тя има намерение в най-скоро време да предложи редуциране на щатните места в Британската библиотека. По-мудната първа част на спектакъла би поотегчила феновете, в случай че не е Геро, който, воден от безпогрешната си вътрешен глас, съумява да запълни създалия се вакуум, развихряйки се в облика „ освен на паразит, само че и на перверзник “. Компенсира ни и втората част, само че не тъй като паралелно със свличането на маските пада и някоя и друга дреха. Свидетели сме по-скоро на стриптийз на душата. Персонажите – наши съвременници – принадлежат на един свят, в който никой не се интересува кой в действителност е индивидът отсреща му. Жертви са освен на рутината и изсушаващото ги от вътрешната страна възприятие на незадоволеност, само че и на личните си „ симулационни игри “. „ Харесах този текст, тъй като на фона на бликащия комизъм усетих отпратка към следната мисъл: " Случайността е методът Бог да остане неизвестен “. Питам се не сме ли замръзнали в една обществена мимикрия, която може да бъде доста смешна за непознатия и доста тъжна за нас “, разсъждава Надя Асенова.
Покрай специалностите, упражнявани от героите, се зачекват наболели и в нашия район проблеми, свързани да вземем за пример с клиничните пътеки и превръщането на лекарите в служители.
Следващите представления се играят на 10 и 29 ноември.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР