Режимът в Иран арестува демонстранти, осъжда някои от тях на

...
Режимът в Иран арестува демонстранти, осъжда някои от тях на
Коментари Харесай

Мирис на смърт. След първата екзекуция на демонстрант в Иран.


Режимът в Иран арестува стачкуващи, осъжда някои от тях на гибел, първият даже към този момент беше екзекутиран. Но митингите не секват. Дори и членове на фамилиите на ислямското управление се афишират срещу режима.

Мохсен Ш. - първият екзекутиран стачкуващ в Иран

Държавните медии в публично разпространиха информацията, че 23-годишният Мохсен Ш. е бил екзекутиран. Смъртната присъда мъжът получава в края на ноември. Иранските управляващи го упрекват за блокиране на пътна артерия и нанасяне на телесна щета на представител на незабавните служби.

Съдебният развой не дава самостоятелен бранител на обвинения и не му дава право да апелира присъдата. " Режимът се пробва да сплаши хората ", написа правозащитник в Туитър. " Това няма по какъв начин да проработи. "

Екзекутираният мъж признава виновността си?

Държавната осведомителна организация популяризира шестминутно видео, което би трябвало да потвърждава виновността на Мохсен. Целият клип е съпроводен от трагична музика. Самият обвинен е и главен очевидец. С забележими пострадвания по лицето си той прави хипотетично признание и демонстрира пред камерата ножа, който сякаш бил използвал. Наблюдатели допускат, че видеото е записано след изтезания и мощен напън.

Самопризнанията по насила са систематична процедура в ислямската република от години, споделя Ариф Кескин, политолог от иранско-турски генезис. " В предишното, изтезаваха ги и след това ги заставяха да застанат пред някоя камера. Сега вършат същото с протестиращите. Искат да покажат, че са уплашени и безпомощни - хора, които ще се пречупят при задоволително мощен напън. "

Екзекутираният Мохсен Ш. - кадър от видеото със самопризнанието

Преди броени дни се появи подобно видео и от известния рапър Тумай Салехи, който беше задържан в края на октомври. В песните си той неведнъж е подлагал на критика режима. Във видеото, оповестено от информационната организация, която се счита за медийна платформа на Революционната армия, Салехи се извинява.

Но това не провокира насмешки в интернет, тъкмо противоположното. Хората се сплотяват в поддръжка на музиканта и мнозина отхвърлят да споделят нагласеното видео. Вместо това не престават да споделят музикалните клипове на рапъра. " Режимът реализира тъкмо противоположното на това, което желае ", споделя Кескин. " Хората го възприемат като уязвимост на режима и опит да се предотврати падането му. Тумай Салехи е повдигнат в фетиш още повече. "

Цели градове стачкуват

Може би Салехи също може да получи смъртна присъда. По целия свят са задействани няколко акции за взаимност с него. Досега минимум 11 души са били наказани на гибел за актуалните митинги. Правозащитни организации пресмятат, че над 450 стачкуващи са били убити от иранските органи на реда, а задържаните са над 18 000.

Въпреки това доста хора в страната не престават да излизат по улиците. Съвсем скоро търговци и редица индустриални компании стачкуваха три дни. Според правозащитни организации в кюрдските провинции на Иран цели градове стачкуват. Очевидци оповестяват, че над 60% от магазините и ресторантите в Техеран са били затворени. Някои са почнали работа още веднъж - евентуално тъй като се опасяват, че митингът им може да има последствия.

Няколко търговци и един притежател на кафене, които пожелаха да останат анонимни, настояват пред АРД, че са били сплашвани от полицията и въоръжените милиции. " Директно ни заплашиха, че ще затворят кафенето ни. Аз съм виновен за чиновниците си ", споделя един от тях. Търговец пък разяснява: " Имам семейство, което би трябвало да прехранвам. Затова солидарността си демонстрирам като излизам на улиците и стачкувам след работа ".

Сериозни обвинявания от сестрата на Хаменей

Междувременно писмо от сестрата на аятолах Али Хаменей се появи по първите страници на редица медии. В него Бадри Хосейни Хаменей осъжда режима на своя брат. " Мисля, че е време да разглася обществено, че съм съперник на делата на брат ми ", пише в писмото. " Моите съболезнования за всички майки, които са потърпевши от закононарушенията, осъществени от Ислямската република в актуалната епоха на деспотичен халифат, предвождан от Али Хаменей. "

Бадри Хосейни Хаменей живее в Иран, а писмото е оповестено в профила в Туитър на избягал от страната неин брат. Публичен отговор от Али Хаменей към този момент няма. В края на ноември племенницата му също се разгласи за налагане на интернационална изолираност на Иран.. 

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Какво ни описаха две иранки, избягали в България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР