Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик отхвърли

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик отхвърли
Коментари Харесай

РИОСВ-Пазарджик каза не на волфрамовата мина край Велинград

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пазарджик отхвърли реализирането на капиталовото предложение за "Добив и преправка на волфрамсъдържащи руди от находище "Грънчарица Център ". Това оповестяват от пресслужбата на екоинспекцията, откакто шефът е подписал решение по Оценката за влияние върху околната среда/ОВОС/, с което не утвърждава реализирането на капиталовото предложение на "РЕСУРС-1 "АД на територията на община Велинград.

На съвещание 19-членният съвет при РИОСВ-Пазарджик не е одобрил отчета за Оценка на въздействието върху околната среда, импортиран от вложителя, с 18 гласа "против " против 1 "за ".
Мотивите на специалистите са, че в отчета не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови потребности, попадащи в границите на декларираната площадка. Не са регистрирани евентуалните въздействия върху повърхностните води и е изцяло реалистично питейните води да бъдат нечисти от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в региона на възможна бъдеща мина.

Друг претекст за решението на специалистите е, че липсват ограничения за недопускане замърсяването на водоизточниците. Взето е поради и мнението на РЗИ - Пазарджик, съгласно което активността на мината ще докара до съществено негативно влияние върху околната среда в региона и до опасности за здравето на хората наоколо до находището.

На решението са повлияли и импортираните над 6000 писмени мнения от жители, публични организации и юридически лица, които заявяват кардинално противоречие и са срещу реализацията на това капиталово предложение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР