Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара
Коментари Харесай

Принудително спират мощности на ТEЦ Брикел

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора издаде насилствена административна мярка за прекъсване на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната апаратура за произвеждане на топлинна сила на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, гр. Гълъбово. Мярката е наложена поради открито потребление на забранен тип гориво – биомаса, в нарушаване на издаденото Комплексно позволение на сдружението, се споделя в публично известие на екоминистерството.

В него се разяснява, че ТЕЦ-ът е бил тестван на 3 септември и едно от основанията за този прекъсването на мощностите е съществуване на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ казан, както и предпазване на огромни количества балирана плява с обезпечен достъп до централата.

"Наложената насилствена административна мярка на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ е с оглед невъзможността на оператора да подсигурява спазването на екологичното законодателство посредством обезпечаване на нужните условия за сходство на употребата на инсталацията с настоящото Комплексно позволение. Мярката влиза в действие от 9 септември, и срокът на нейното деяние е до прекратяване на осъществяване на нарушаването ", разясняват от Министерството на околната среда.

И този ход на ведомството на Нено Димов последва разпореждането на основния прокурор Сотир Цацаров за инспекции в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, "Топлофикация - Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа "Брикел " ЕАД. Както "Банкеръ " към този момент писа, ргионалната ревизия по околната среда и водите в Перник издаде акт за прекъсване на два от парогенераторите на "Топлофикация-Перник ". Това стана във вторник (3 септември), откакто още веднъж бе открито потребление на забранен тип гориво - биомаса.

За последно представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова даде обяснение за инспекциите преди близо седмица. От думите й стана ясно, че инспекцията била предоставена поради информация за заплаха за екологичната сигурност на страната. За това на основния прокурор докладвал ръководителят на ДАНС. Нещо повече, справката съдържала данни, че вследствие на погрешно потребление на избрани уреди и взаимно горене на въглища и боклуци се получава замърсяване на околната среда.

Очаква се цялостната инспекция на четирите централи да завърши до месец.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР