Референтният показател за световните цени на хранителните стоки се понижи

...
Референтният показател за световните цени на хранителните стоки се понижи
Коментари Харесай

Световните цени на храните продължават да падат

Референтният индикатор за международните цени на питателните артикули се намали за седми следващ месец през февруари, защото по-ниските интернационалните котировки за всички съществени зърнени култури доста компенсираха покачващите се цени на захарта и месото, заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на набор от международно търгувани хранителни артикули, доближи приблизително 117,3 пункта през февруари, което е спад от 0,7 на 100 по отношение на януари и 10,5 на 100 по отношение на същия месец преди година.

Индексът на цените на зърнените култури се намали с 5 % през февруари, с цел да доближи равнище с 22,4 % под това от февруари 2023 година Експортните цени на царевицата паднаха най-вече на фона на упованията за огромни реколти в Южна Америка и конкурентни цени, предлагани от Украйна, до момента в който интернационалните цени на пшеницата спаднаха най-много заради мощния ритъм на експорт от Руската федерация. Международните цени на ориза също се намалиха с 1,6 на 100 през февруари.

Индексът на цените на растителното масло се намали с 1,3 % по отношение на януари до 11 % под цената си от февруари 2023 година Международните цени на соевото олио спаднаха доста, подкрепени от вероятностите за обилие от соеви добиви в Южна Америка, до момента в който огромният международен експорт на слънчогледово и рапично олио намали цените им. Световните цени на палмовото масло се покачиха нищожно през февруари заради сезонно по-ниското произвеждане.

 istock istock
Индексът на цените на захарта, в противен случай, се увеличи с 3,2 % през февруари. Увеличението отразява непрекъснатите опасения по отношение на идното произвеждане на Бразилия след нескончаем интервал на превалявания под междинното, както и планувания спад на производството в Тайланд и Индия - две водещи страни експортьорки. 

Индексът на цените на месото се увеличи с 1,8 % по отношение на януари, като котировките на птичето месо скочиха най-вече, следвани от тези на говеждото, повлияни от проливните дъждове, които нарушиха превозването на наедрял рогат добитък в Австралия. Цените на свинското месо също се подвигнаха леко заради по-голямото търсене от Китай и лимитираното предложение в Западна Европа. Международните цени на овчето месо се намалиха частично заради рекордното произвеждане след възобновяване на стадата в Австралия.

Индексът на цените на млечните артикули се увеличи с 1,1 %, воден от по-високото търсене на масло от азиатски купувачи. Цените на млякото на прахуляк и сиренето също се покачиха нищожно.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР