„Референдумът в Иракски Кюрдистан ще доведе до сеизмични политически трусове”,

...
„Референдумът в Иракски Кюрдистан ще доведе до сеизмични политически трусове”,
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Кюрдският референдум ще доведе до трусове

„ Референдумът в Иракски Кюрдистан ще докара до сеизмични политически трусове”, предвижда в Хасково геополитическият анализатор и депутат от гражданската квота на „ Българска социалистическа партия за България” проф. Иво Христов. По покана на Дискусионен клуб на хасковските социалисти той проучва международнише процеси и политическите трендовете в Европа, на Балканите и у нас.

Проф. Христов счита, че кюрдският проблем ще затъмни сирийския въпрос, който върви към някаква форма на отчасти решение. Според него ролята на Кюрдистан за Турция, Ирак, Иран и в по-малка степен за Сирия е аналогична с тази на Албания за Балканите. В кюрдска територия са двата съществени ресурса – водата и петролът. Затова, по думите му, провеждането на референдума от Масуд Барзани е консултуран със Съединени американски щати акт. Кюрдският проблем устройва Съединени американски щати и Израел, смята Иво Христов, само че значителният въпрос е по какъв начин ще рефлектира върху България.

„ Зависи до каква степен кюрдският проблем ще се трансферира в Турция”, изясни националният представител. Той посочи, че кюрдските вилаети са една четвърт от територията на Турция, а в някои от тях се водят огромни войни. В резултат от политиката на Тургут Йозал огромни турски градове бяха заселени с кюрди, с цел да бъдат претопени.

„ Те освен не се интегрираха, само че основават проблеми в самото сърце на Турция, заради което е днешното напрежение”, изясни анализаторът. В тази обстановка България няма позиция, родната дипломация по традиция е изостанала от събитията, страната ни е в мизерна кондиция, стана ясно от думите му.

„ Турция изживява своята индустриална и градска гражданска война. Въпрос на време е да си изиска преобладаващата роля в региона”, предизвести проф. Христов и направи къс преглед на Балканите. Той разясни, че върви развой на изхвърляне на евентуалните съдружници на Русия. Това е повода за стратегическото обграждане на Сърбия и въпрос на време е страната да капитулира под този напън.

Албанският интерес е приет от „ господарите на света” като американски, реализацията му се улеснява с фрагментаризацията на Западните Балкани. От ревюто на професора стана ясно, че страните от Балтийско до Черно море имат разпределени функционалности в световната антируска цел.

На Полша е отредено да координира антируските дейности, Украйна да служи за пушечено месо против Русия, а задачата на Литва, Латвия и Естония е да нервират „ съветската мечка”, с опцията за цел. България ще играе ролята на сигурна прифронтова полоса. Поведението на българските „ елити”, без изключения, в тази обстановка проф. Христов изясни с комплекса на „ бития” – направено качество да се скриеш, до момента в който минат ветровитите събития. Той предизвести също, че „ не може дълго да се седи на два стола”.

„ Не единствено Европа на две скорости, само че жестоко казано „ за две Европи” ще ни се заяви напълно скоро”, предвижда той. Влизането на България в Еврозоната значи две неща - ликвидирането на валутния ръб и дефинитивна „ зачистка” на територията от позиция на стопански шансове. „ Мощните стопански системи ще изсмучат остатъчните запаси на България”, изясни професорът по социология на правото. Той подсети, че през 2020 година еврофондовете ще приключат.

„ Българската стопанска система се крепи на европомощи, контрабанда, енергетика, сива стопанска система, милиард – милиард и половина от емигрантите”, очерта стопанската картина. Въпросът с продуктивността на труда е софтуерен въпрос, който напълно е в отговорностите на бизнесмените. „ Те провеждат индустриалния развой и това значи да заплащат за технологии, а не за любовници и майбах”, сподели проф. Христов. Той посочи обществената бездейност като причина българите да изберат Терминал 2 вместо борбата против употребата и разграбването на страната. „ Нашето общество няма мъжеството да се изправи и да задава верните въпроси”, не скри разочарованието си той. Това устройва всички политически партии, в това число и Българска социалистическа партия. „ Социалистическата партия би трябвало да пази ползите на действените хора. Българският социализъм от 2017 г, със обществените му стратегии е счетоводен социализъм” сподели проф. Христов и предложи идейно избистряне и идеологическо изясняване.

„ Настоящата политическа система е зачената в грях, само че й се вижда края. Разбира се, дава й се допинг, само че това са последните гърчове. Беше цар, след това телохранител на царя, в този момент и шоумен да стимулира гласоподаватели. Колко още моите сънародници ще бъдат лъгани по един и същи обикновен метод с едни и същи средства?”, попита проф. Христов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР