Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично неутрален

...
Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично неутрален
Коментари Харесай

Провали се референдумът в Берлин за по-строги цели за климата

Референдумът в Берлин за превръщането на града в климатично безпристрастен до 2030 вместо до 2045 г се провали, защото не беше доближат нужният най-малък брой гласове " за ". Активистите от самодейността " Климатично презареждане " се надяваха да окажат напън върху районните управляващи да ускорят ограниченията за битка с промените на климата в немската столица. 

 

Това трябваше да бъде кулминационната точка на едногодишна акция, целяща Берлин да се трансформира в климатично безпристрастен град до 2030 г. Но съответният референдум се провали, тъй като не събра нужният най-малко гласове " за ".

Почти 51% от гласоподавателите гласоподаваха в поддръжка на предлагането, само че това не бе задоволително. Малко над 150 000 гласа не доближиха за одобряването на по-строги цели за климата.

Гражданската самодейност " Климатично презареждане " инициира плебисцита, с цел да опита да промени закона за енергийния преход в Германия. Инициаторите са разочаровани от резултата, само че ще търсят други способи за реализиране на задачите си.

 
Винаги има митинги, нали? Демонстрации като тези, които вършим тук. Искаме да прокараме начинания като събиране в кооперативи от поданици, които могат да слагат слънчеви панели в постройките си, да могат да регенерират тяхната лична сила в тяхна изгода.
Джазмин Дейвис – представител на " Климатично презареждане "

Кристина Йовановски – Euronews Берлин: Очаква се скоро консервативната партия Християндемократически съюз да заеме кметския пост в Берлин. Депутат от партията съобщи, че е срещу предлагането – срокът бил прекомерно къс, а цената – прекомерно висока. Но добави, че би трябвало да се направи повече за справяне с промените на климата и че неговата партия е дала обещание милиарди евро за това.

2045-та продължава да бъде референтната година за реализиране на въглеродна индиферентност. 

15 години по-късно от настояването на гражданската самодейност " Климатично презареждане ".

 
Това, което мога да направя, е да поддържа младите и да накарам възрастните да схванат, че времената, в които замърсяваме нашата Земя са си отишли.
Карола Лудвиг – гласувала с " да " на референдума

Референдумът за климата сподели на хората по какъв начин могат да се ангажират политически.

„ Искаме да накараме Берлин да се придържа към задачите за климата, да го създадем по-щадящо природата място, само че също по този начин и да подсигуряваме, че жителите могат да вземат участие интензивно в политиките в региона на климата “, декларира Джазмин Дейвис.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР