Редовният сън от по-малко от пет часа на нощ може

...
Редовният сън от по-малко от пет часа на нощ може
Коментари Харесай

Постоянното недоспиване увеличава риска от депресия

Редовният сън от по-малко от пет часа на нощ може да усили риска от развиване на генетични признаци, откри генетично проучване, представено от електронното издание „ Медикъл експрес ”.

Лошият сън обичайно се възприема като непряк резултат на влошено психологично здраве, само че проучването под управлението на учени от Юнивърсити колидж Лондон демонстрира, че връзката сред съня и психологичното здраве е по-сложна, предава Българска телеграфна агенция.

Проучването, чиито резултати бяха оповестени в профилираното издание „ Транслейшънъл сайкиатри ”, проучва данни на хора на междинна възраст 65 години и откри, че късият сън е обвързван с появяването на депресивни признаци.

„ В отношението сред продължителността на съня и депресията сме в обстановката на въпроса кое е първото – пилето или яйцето. Използвайки генетичната предразположеност към болестта ние установихме, че най-вероятно неприятният сън предшества депресивните признаци, а не противоположното ”, сподели ръководителят на проучването Одеса Хамилтън от Института по епидемиология и здравни грижи в Юнивърсити колидж Лондон.

За изследването откривателите са употребявали генетични и здравни данни на 7146 души, взели участие в национално представително проучване на продължителността на живота в Англия.

Авторите са открили, че хората със мощно генетично влечение към къс сън (по-малко от пет часа на нощ) е по-вероятно да развият депресивни признаци в интервал от четири до дванадесет години, само че че хората с по-силна генетична предразположеност към меланхолия са по-малко застрашени от това да спят малко.

Според резултатите хората, които спят пет часа или по-малко на нощ, са изложени на 2,5 пъти по-голям риск от развиване на депресивни признаци, а тези, които спят повече от девет часа, е 1,5 пъти по-вероятно да изпитат депресивно положение спрямо хората, които спят приблизително по седем часа през нощта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР