Редовните атаки с дронове срещу Москва започнаха през май тази

...
Редовните атаки с дронове срещу Москва започнаха през май тази
Коментари Харесай

Ежедневните атаки с дронове в Москва: Това е само началото

Редовните офанзиви с дронове против Москва започнаха през май тази година. Броят им към този момент е 15, а през последните шест дни нападенията следват едно след друго и без пауза.

Какво считат наблюдаващите за задачите и дилемите, които си слага Украйна с тези набези? Израелският боен специалист Сергей Мигдал да вземем за пример откроява пред Дъждовни води " медийния резултат "  - да се покаже на целия свят, че Украйна не се предава и е в положение да отвърне на съветската експанзия.

" Сигнал към московчани и съветското управление "

Основната цел на този тип набези е " да се изпрати сигнал, че войната не е някъде надалеч, а се връща назад в Русия ", споделя немската експертка по интернационалните връзки Улрике Франке. По нейните думи този сигнал се насочва от една страна към жителите на Москва и би трябвало да им покаже, че " управлението на страната не може да ги отбрани ".

От друга страна посланието е и към самото политическо и военно управление на Русия. " Засега без отговор е въпросът дали тези офанзиви ще повлияят на средносрочните проекти на съветското военно командване ", продължава Франке. Ако да вземем за пример на съветската войска ѝ се наложи да отдели спомагателни системи за противовъздушна защита - за подсилване на отбраната на столицата.

Атаките с дронове оказват и " психически напън "  на съветското управление " с вярата да провокират някаква (изгодна за Украйна - б.ред.) реакция на съветските управляващи. Става дума освен за защитни ограничения, само че и за допускането на някакви неточности, показва Сергей Мигдал.

Парализират работата на московските летища

Наред с отправянето на сигнали, офанзивите имат и на практика задания, въпреки досега да не са си поставяли за цел да унищожат някой съответен обект в столицата, допълват специалистите. Освен натиска по отношение на управлението, дроновете принуждават московските управляващи все по-често да затварят небето над района.

" Ударите против Москва не целят да убият 100-150 души. Това е излишно и безсмислено - задачата е да се блокират въздушното пространство и логистичните артерии, да се сковава работата на летищата. Работи ли това?

" Да, безспорно ", споделя израелският боен специалист Игал Левин. В мненията си за офанзивите с украински дронове той отбелязва, че " Москва е най-големият транспортен възел на съветската страна " и логистичните вериги няма по какъв начин да се трансформират - за това ще са нужни години или даже десетилетия.

Експерти: Украйна ще продължи да нападна с дронове цели в МоскваСнимка: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

Според Франке засега тези набези не съставляват сериозен проблем за съветската гражданска авиация. Но те стават причина за спирания на работата на гражданските летища в Москва. Критично може да стане, в случай че дрон падне на някое летище в съседство с граждански самолети, споделят наблюдаващи. Сергей Мигдал да вземем за пример предвижда, че тогава задгранични самолетни компании могат да се откажат да летят до Москва до прекратяването на военните дейности.

Пропуските в противовъздушната система на Москва

Улрике Франке акцентира, че не трябва да се надценява лекотата, с която дроновете доближават до Москва. " Не става дума за лятна разходка - не знаем какъв брой тъкмо безпилотни самолета са били свалени и какъв % от тях е достигнал до Москва ", прецизира тя. Според нея двете страни интензивно и непрекъснато се приспособяват и трансформират тактиките си. 

Въпреки това самият факт, че има сполучливи удари с дронове в Москва, към този момент съставлява проблем, показва израелският боен специалист Давид Шарп. А украинският му сътрудник Михаил Самус напомня в тази връзка, че още от руско време Москва е " най-защитеният регион в Русия ". Сега излиза наяве, че има пропуски в противовъздушната защита на столицата. Проблемът е в това, че системата е предопределена за отбрана от по-големи цели - като да вземем за пример балистични ракети, а не за отбрана от дребни обекти като дроновете.

Поражения по постройка в Москва след нахлуване с дронСнимка: AP Photo/picture alliance

Освен това има пропуски при идентификацията на застрашаващите столицата цели. " За да удариш задачата, първо би трябвало да я установиш - с радиолокационни станции, които би трябвало да са обединени в единно радиолокационно поле. Но евентуално в Русия такова поле няма - комплексите на противовъздушната защита покриват обособени обекти, само че не и целия град ", изяснява пред Дъждовни води Самус.

Само началото? 

Украйна няма ракети като  " Кинжал " или " Искандер " и ударите по Москва и по съветския гръб с малогабаритни безпилотни самолети, които придвижват единствено няколко кг експлозив, са " тактичност на слабата страна ", признава Мигдал. " Значението на офанзивите не е толкоз огромно, те няма да унищожат нито съветските летища, нито съветската авиация. В този смисъл доста по-голямо практическо значение има потреблението на бойни и разследващи дронове от друг вид на фронта ", прецизира той.

Въпреки това специалистите чакат Киев да продължи с тази тактичност и даже да ускори офанзивите с дронове на руска територия и в частност по Москва. " Това е единствено началото ", уверен е Шарп. Мигдал пък позволява, че в бъдеще офанзивите с дронове против Москва към този момент няма да бъдат единични, а всеобщи.

" Да си представим, че долетят на три, а 30 или 300 дрона от всички страни. Ако на Украйна в следствие от тези набези ѝ се отдаде да изведе от строя главните московски летища, това ще бъде огромна победа за Киев и проваляне за Русия, което ще накара властта да премисли нещата ", счита Мигдал. " Въпросът е накъде ще тръгнат - дали да търсят компромис и договаряния, или ще реагират несъответстващо. "

Вижте повече по тематиката тук:

 

Украйна: С евтини дронове против съветските танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР