Редица промени влизат в сила в страната ни от 1

...
Редица промени влизат в сила в страната ни от 1
Коментари Харесай

Какви икономически и други промени да очакваме на 1 юли


Редица промени влизат в действие в страната ни от 1 юли. Накратко представяме някои от тях. 

Увеличават се пенсиите

От началото на юли с цели 45% се усилват пенсиите на над 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават обществена пенсия за неработоспособност. По закон нейния размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст, оповестиха от Социалното министерство. Увеличаването на обществената пенсия за напреднала възраст ще увеличи размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова активност. Сред тях са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите, каквито получават близо 65 000 души. 

Минималната пенсия също се покачва с 10%  и ще е 467 лв.. Парламентът утвърди дефинитивно актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година и дефинитивно усили размера на пенсиите с 10% + 60 лева. Минималната пенсия става 467 лева, като в нея влиза и COVID добавката в размер на 60 лв.. Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се покачват с 10%. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова активност към 30 юни спомагателни суми (COVID добавки) и самостоятелни обезщетителни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след използване на осъвременяването с 10%.

Второкласните пътища с тол такси

От 1 юли второкласните пътища ще бъдат платени за тежкотоварния трафик, а размерът на тол таксите за автомагистрали и първи клас пътища ще се усили на две стъпки. Автомобилите сред 3,5 и 12 тона, според от екокатегорията си, ще заплащат сред 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала.

Нови роуминг правила

От началото на месеца влиза в действие новият усъвършенстван правилник по отношение на роуминга. С него се удължава до 2032 година срокът на „ Роуминг както вкъщи “ — схемата, с помощта на която пътуващите в Европейски Съюз и ЕИП могат да телефонират, да изпращат текстови известия и да употребяват интернет в чужбина без спомагателни такси.Новите правила ще донесат също обилни изгоди за предприятията и жителите на Европейски Съюз, които ще се употребяват от по-добри условия на роуминг, предоставящи същото качество на мобилните услуги в чужбина като вкъщи. 

Taвaнът пpeз 2022 година щe 2 eвpo зa 1 GВ мoбилни дaнни, ĸaтo щe пaдa c вcяĸa cлeдвaщa гoдинa, зa дa cтигнe 1 eвpo зa 1 GВ oт 2027 година нaтaтъĸ. Πpи глacoвитe пoвиĸвaниятa щe e 0.022 €/mіn в пepиoдa 2022-2024 година и 0.019 €/mіn oт 2025 година нaтaтъĸ. A зa cъoбщeния – 0.004 €/ЅМЅ в пepиoдa 2022-2024 година и 0.003 €/ЅМЅ oт 2025 година нaтaтъĸ. Ocвeн тoвa нoвитe пpaвилa щe пoдoбpят дocтъпa дo cпeшни пoвиĸвaния в цeлия EC и щe гapaнтиpaт пpeдocтaвянeтo нa яcнa инфopмaция зa ycлyгитe, ĸoитo eвeнтyaлнo ca пpeдмeт нa дoпълнитeлни тaĸcи.

Отстъпка за литър заредено гориво

От началото на месеца страната ще компенсира с 25 ст всеки литър заредено гориво. Промените са част от актуализцията на държавния бюджет за 2022 година и са една от антикризисните ограничения, препоръчани от държавното управление.

Подаване на заявления за целева помощ за отопление

Започва приемът на заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление за идния зимен сезон 2022/2023 г. Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) по сегашен адрес или в особено проведени за задачата приемни, посредством Системата за несъмнено електронно връчване, подписани с личен идентификационен код на Националния застрахователен институт или с дипломиран електронен автограф, както и посредством лицензиран пощенски оператор. Информация за контактите за връзка с Държавно стопанско предприятие в страната може да намерите на следния електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР