Редица предложения за организацията на изборите за национален и европейски

...
Редица предложения за организацията на изборите за национален и европейски
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК предлага да има нови на образци на протоколите за вота

Редица оферти за организацията на изборите за народен и европейски парламент на 9 юни 2024 година насочат в свое мнение от Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК).

Посочват, че идните избори са предизвикателство за изборната администрация и за органите на изпълнителната власт. Предвид затруднения при провеждането на избори 2 в 1 и опита от извършения през 2023 година парламентарен и локален избор след измененията в Изборния кодекс (ИК) от декември 2022 година от Обществения съвет към ЦИК оферират съответни ограничения в няколко посоки при организирането вота за повишение на прозрачността на процеса и усилване на доверието на гласоподавателите.

Организация на машинното гласоподаване:

Според Обществения съвет към ЦИК са нужни подготовка и своевременни дейности, които да дадат опция за задоволително ранно предаване на нужните детайли за определяне на сходство на профилираните устройства за машинно гласоподаване (СУЕMГ) на MЕУ, БИM, БИС и самодейна връзка по тази тематика.

В мнението се предлага и да бъде квалифициран документ на понятен за обществото език, в който да бъдат разказани главните стадии по подготовка на СУЕMГ за даден избор. Идеята включва и разяснение на механизмите и отбраните, осигуряващи сигурността на процеса и невъзможността за нерегламентирана интервенция, в частност смяна или замяна на софтуера (пример: да се изясни ролята на " unlocker-a ", който се има единствено от ЦИК и без който машините не могат да бъдат конфигурирани с нов програмен продукт за нов избор; да се изясни ролята на " паролата " разграничена на три елементи и съхранявана в ЦИК и други подобни). Предвижда се разяснителният документ да бъде основан на проекта за осъществяване на избори с потребление на машинно гласоподаване, който ЦИК би трябвало да създаде според член 231б ал.3.

От Обществения съвет считат също, че би трябвало да има онлайн лъчение освен на довереното създаване на софтуера за инсталиране, само че и на установяването на сходството в MЕУ, както и на интервенциите по зареждане на софтуера в СУЕMГ от пространствата, в които то се прави от фирмата-изпълнител.

Предлагат и непрестанно наличие на двама от членовете на Централната изборна комисия или представители на администрацията на ЦИК в пространствата, в които се прави зареждане на софтуера в СУЕMГ от фирмата-изпълнител.

В мнението се предлага и осъществяване на плануванаъа в член 213б ал.4 процедура по извадкова инспекция за уместност на инсталирания програмен продукт в СУЕMГ посредством инцидентен асортимент в склада на предпазване на към този момент конфигурираните машини, в наличието на наблюдаващи и регистрирани партии и нейната необятна връзка към обществеността.

Според Обществения съвет към ЦИК въпросът за диаметъра на шпулите, на които се навива хартията за ролките на машините за гласоподаване, би трябвало незабавно да бъде решен, тъй че същият да дава отговор на спецификациите на производителя.

Оборудване на изборни пространства:

В мнението се показва още, че е оправдано ЦИК да дефинира единни спецификации на параваните, употребявани при гласоподаване с хартиени бюлетини по модела на решенията на ЦИК за формата, типа и цвета на чувалите (торбите), в които се съхраняват изборните бумаги, за обезпечаване на идентични условия за гласоподаване в цялата страна, съответстващи на задачата на измененията в Изборния кодекс от края на 2022 година - недопускане на потреблението на заснемаща техника или други операции (подмяна на бюлетината с импортирана извън например и др.под.) при опазване тайната на вота

Социологически проучвания:

От Обществения съвет оферират ЦИК да предложения социологическите организации, извършващи екзитпол, да подпишат джентълменско съглашение за неразпространение до медии на данни от предварителни резултати в хода на изборния ден.

Изборни бумаги:

В мнението се показва, че е належащо да бъдат направени нови планове на мостри на изборните протоколи, като те бъдат сложени на " тестване " от дългогодишни ръководители на секционни изборни комисии (СИК) от разнообразни по типология секции, членове на районни изборни комисии (РИК), на Обществения съвет и представители на партиите.

Видеонаблюдение:

От Обществения съвет декларират, че би трябвало да бъдат избрани съответни параметри на качеството на видеозаписите от излъчването на процедурите в края на изборния ден. Като образец показват, че дебитът на аудио-видео потокът така наречен " битрейт " (bitrate) би трябвало да не е по-малък от 4 Mб/сек, като така наречен bit per pixel ratio да не е по-малък от 0,15, а най-добре над 0,20. Допълват, че ЦИК може да създаде директива за слагането на камерите за видеонаблюдение и да даде инструкции по какъв начин се прави то в другите стадии от преброяването и отчитането на гласовете и попълването на изборните бумаги.

Медийни пакети:

За обезпечаване на повече бистрота и отчетност при разходването на обществени средства в мнението се предлага основаване на обществен указател с разпределението на средствата от медийните пакети.

Обучения на изборната администрация:

Според Обществения съвет остава неуреден въпросът за основаване на функциониращо обучително звено, според член 56 (1) от ИК. Уточняват, че не е основан и раздел " Обучително звено " в уеб страницата на ЦИК с правила за работа на звеното според член 56 (2) от ИК, като липсва също отговорник за активността на звеното и обучителни документи.

Обученията на членовете на СИК следва да се проведат задоволително рано преди изборния ден, както и да се планува опция за осъществяване на повече от едно образование за съответен район/община, с цел да могат повече представители на СИК да се включат в тях. Обучения могат да се плануват и директно преди изборния ден, с цел да в него да вземат присъединяване и заменените в последния миг членове на СИК.

Може да се планува основаването на обособен обучителен клип за СИК особено по тематиката " автентичен и нереален глас ", включващ нагледни образци.

В Методическите инструкции за СИК могат да бъдат включени на едно място (например в края) описанията за нереален и автентичен глас, в това число с съответни образци за разнообразни случаи.

В Методическите инструкции за РИК може да се разпише, както и да се включи в техните образования, че при надхвърляне на толерирано отклоняване (предварително несъмнено от ЦИК) в основните редове на протокола на СИК (показани от контролите на ИО), наложително следва да се отваря чувалът с бюлетините и те да се броят отначало.

Разяснителна акция:

От Обществения съвет оферират тя да подчертава върху преимуществата на машинното гласоподаване във връзка с невъзможността да бъде подаден нереален избор, както и да обърне особено внимание на метода, по който ще бъде проведено машинното гласоподаване, в частност последователността на визуализациите на екрана на машините. Обясняват също, че спецификата на избори 2 в 1 допуска и да се сложи фокус върху допусканите неточности от гласоподаватели на предишни избори 2 в 1, изключително в случай че софтуерът планува гласоподавателят да реши още от началото в кой тип избор желае да гласоподава, без опция да се върне обратно и промени своя първичен избор, както на изборите на 14 ноември 2021 година

По отношение на гласуването с хартиени бюлетини в мнението се оферират:

- правене на материали, свързани с правилното попълване на бюлетината;

- основаване на материали, включващи и образци за най-често срещаните неточности при попълване на хартиени бюлетини (отделен клип, плакат);

- слагане на фокус върху преференциалното гласоподаване и по кое време бюлетина с маркирано желание за претендент е действителна и по кое време не е.

От Обществения съвет към ЦИК смятат също, че би трябвало ясно да бъдат избрани и съответни целеви групи на разяснителната акция, за основаване на характерно наличие, уместно за всяка една от тях. Такива целеви групи могат да бъдат гласоподавателите в дребните градове и в селата, където на последните локални избори са установени извънредно високи равнища на недействителни бюлетини - респективно 18 и 20%, при единствено 4,9% в столицата и 12% в регионалните градове.

В мнението се отбелязва, че характерно наличие може да бъде насочено и към хората, които ще гласоподават за първи път на идните избори. Допълва се, че включването като целева група на младите гласоподаватели, която интензивно да бъде адресирана, може да способства за повишение на гражданската интензивност в изборния развой.

От Обществения съвет показват също, че може да се планува условие от общинските администрации да бъдат сложени осведомителните материали, част от разяснителната акция, на местата, на които са изложени изборните описи (например плакати с най-често допусканите неточности от гласоподавателите при попълване на хартиена бюлетина и при гласоподаване с машина).

Заявяват още, че от изгода на разяснителната акция би било и взаимоотношение с държавни институции, чиито администрации са характерно насочени към даване на услуги на жителите, с цел да може осведомителните материали да бъдат ситуирани на повече обществени места с огромен поток от жители. От публичния съвет прибавят, че ЦИК би могла да изиска от районните изборни комисии да предизвикват демонстрации на машинно гласоподаване по места. А Централната изборна комисия от своя страна да разгласява централизирана информация, включваща график с съответни адреси, където ще се проведат " открити уроци " по гласоподаване с машина.

От Обществения съвет считат, че ЦИК може да поеме и централна самодейност, да вземем за пример посредством контактите с университетите за набиране на студенти-доброволци и възпитаници, навършили 18 години, за проява на машинно гласоподаване. Считат, че такава акция ще спомогне и за активизиране на младите гласоподаватели.

" Общественият съвет към ЦИК остава разполагаем да показа и разиска по този начин изложените оферти, в случай че ЦИК смята, че те ще са потребни за работата ѝ по организацията на изборния развой ", се споделя още в мнението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР