Редица експерти по информационна безопасност, както и много потребители бяха

...
Редица експерти по информационна безопасност, както и много потребители бяха
Коментари Харесай

Motherboard: Chrome сканира файловете във вашия Windows компютър

Редица специалисти по осведомителна сигурност, както и доста консуматори бяха сюрпризирани да схванат за незнаен вграден инструмент в браузъра, сканиращ файловете на компютрите, работещи под ръководството на операционната система Windows.
Браузърът, който най-вероятно употребявате, с цел да прочетете тази публикация, сканира на процедура всички файлове във вашия компютър. Вероятно, до момента не сте имали визия за това. Не се вълнувайте, не сте единствени.

Миналата година Гугъл разгласи някои усъвършенствания в Chrome, който е най-използваният браузър в света и всеки експерт в региона на киберсигурността би ви го предложил. Интернет колосът даде обещание да направи сърфирането с Windows компютрите по-чисто и по-безопасно, добавяйки „основни антивирусни функции“. Всъщност, тогава Гугъл усъвършенства своя инструмент Chrome Cleanup Tool за Windows, като добави някои софтуерни модули на антивирусната компания ESET .

Това е значимо, тъй като напрежението по отношение на цифровата отбрана ужасно се повиши след абсурда с Фейсбук и Cambridge Analytica.

Chrome за Windows преглежда компютъра, с цел да откри вредоносен програмен продукт, който е ориентиран към самия браузър. Ако открие нещо съмнително, той изпраща на Гугъл метаданните на файла, където е открит вредоносния код. Както постоянно, Гугъл желае вашето позволение, за идващите си дейности. Можете да се откажете от изпращането на информация до Гугъл, като премахнете отметката от „Report details to Google“.



Изглежда че за първи път това държание на браузъра е видяно от Кели Къртридж, която употребява защитната стена на Cybersecurity SecurityScorecard. Специалистката видя, че Chrome сканира файловете в досието „Документи“.

Кели заяви в своя Twitter акаунт, че е шокирана от това, че Гугъл някак безшумно е задействал тази функционалност, без да разгласява по-подробна информация, най-малко с цел да избегне спекулациите.



Този туит доста бързо се популяризира и накара потребителите да се замислят.

„Никой не обича изненадите“ – показа Харум Меър, създателят на консултантската компания за осведомителна сигурност Thinkst. „Когато хората се тормозят и опасяват от един огромен брат, техническите бисери отиват прекомерно надалеч и не се одобряват добре. Браузър, който се допира до файловете, задейства алармените звънци“ – сподели експертът.

Разбира се, това напълно не значи, че Гугъл може да вижда фотосите и персоналните данни. Според интернет колоса, този инструмент се употребява само за инспекция за съществуването на вредоносен код, който може да навреди на браузъра Chrome и се грижи да предизвести, в случай че се пробвате да инсталирате рискови разширения и да блокира досадните и дразнещи реклами.

Шефът по сигурността на Гугъл Джъстин Шух изясни, че задачата на инструмента е да открие софтуера, който е предопределен да манипулира Chrome. Инструментът работи един път седмично и е с естествени привилегии – т.е., потребителите наложително би трябвало да потвърдят посредством клик, каквото и да било деяние от страна на този инструмент.

От друга страна, професор Матю Грийн от Джин Хопкинс сподели, че „повечето хора са неприятно сюрпризирани от това, че браузър се рови из техните файлове„.

Всъщност, тъкмо това е казусът: потребителите надали чакат тъкмо браузърът да сканира и да се пробва да отстранява файлове от компютъра.

Мартин Гротън, основният редактор на Virus Bulletin и уредник на една от най-престижните антивирусни конференции в света, написа в Twitter, че държанието на браузъра е напълно рационално и безобидно.

С други думи, инструментът за разчистване на Chrome напълно не е по този начин инвазивен, като да вземем за пример една антивирусна стратегия, която има достъп и до ядрото на операционната система и качва значително данни на сървърите на антивирусната компания.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР