Редица държави, включително Ирак, използват физически маркери, като например незаличимо

...
Редица държави, включително Ирак, използват физически маркери, като например незаличимо
Коментари Харесай

Как да опазим изборите в дигиталната ера

Редица страни, в това число Ирак, употребяват физически маркери, като да вземем за пример незаличимо мастило, с цел да попречат на хората да гласоподават по няколко пъти на избори.

© | Bryan Denton/The New York Times Tози текст е част от специфичното издание World Review на New York Times, издадено на български от " Капитал ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
Мечтаем да живеем в свободна Венецуела

Не е прекомерно късно да спасим нашата народна власт.
27 дек 2017
Дистопията Big Data

Автоматизирани логаритми към този момент диктуват нашето бъдеще – и независимост
26 дек 2017
Защо имаме потребност от политически партии

Почти десетилетие след началото на финансовата рецесия стопанските системи се възвръщат – само че не и политиката.
15 дек 2017
Защо пропагандата през днешния ден е по-силна

Самоувереността ни, че сме способни да разграничаваме същинските от подправените вести, може да е подвеждаща
15 дек 2017
Един по-съвършен съюз
15 дек 2017
За първи път специфичното издание World Review на New York Times ще бъде издадено на български от " Капитал "

Автори в World Review са имена като Джо Байдън, Джими Картър, Михаил Ходорковски, Елиф Шафак, Мозес Наим. А " Капитал " прибавя локален взор към събитията в България и района с текстове на анализатори и политици
8 дек 2017 Технологиите заплашват да трансформират фундаментално същността на изборите и демократичното ръководство.
Новите медии, в това число обществените мрежи, подклаждат политическа поляризация, защото хората споделят с обща аудитория и тясно фокусирани групи без премереността, типична за обичайните форми на другарство. Заплахите от хакване, дезинформация, " подправени вести " и пробиви в киберсигурността усилват силата на малко на брой, до момента в който в същото време подкопават публичното доверие в прецизността на медиите и информацията. Политиците употребяват детайлна информация за гласоподавателите, с цел да се прицелят в базата си, и по този начин подценяват останалата част от гласоподавателите си.

Демократизацията, напредвала устойчиво в продължение на десетилетия, в този момент е застрашена от възхода на властнически държавни управления и затварянето на политическото пространство за гражданското общество, публицистите и други.
Бившият президент на Съединени американски щати Джими Картър е създател на организацията с нестопанска цел център " Картър ", чиято задача е да подкрепя мира и опазването на здравето по света.

Напредъкът в изборните технологии също носи нови благоприятни условия и нови страхове – основателни и не напълно – за сигурността на изборния развой. Технологиите се вкарват в изборния развой, с цел да усъвършенстват успеваемостта, само че и реалокират гласуването и броенето в сложната за наблюдаване цифрова сфера. Холандия се отхвърли от електронното гласоподаване поради опасения от външна интервенция в изборите. В Съединени американски щати по време на президентската акция през 2016 година съветски хакери проникнаха в имейл системата на Националния комитет на Демократическата партия, евентуално в опит за повлияване на изхода от изборите.

Трябва да се пригодим към тези изменящи се времена, като в същото време останем правилни на непроменяемите си правила – тъждество, правдивост и независимост за всички. Това значи основаване на изборни процеси, които са включващи и транспарантни и държат хората на власт отчетни.

В Съединени американски щати пътят ни беше лъкатушен и посипан с провали, в това число иго, расова и полова дискриминация и злоупотреби с локалните поданици на тези земи. Пропастта сред богати и небогати се уголемява в последните десетилетия, до момента в който отдавнашни бариери пред присъединяване на гласоподаватели в изборите, равно отнасяне пред закона и даването на стопански благоприятни условия за всички, не престават да съществуват. Въпреки това не стопираме да се стремим да поправяме и подобряваме нашата народна власт.

В интернационален проект глобализацията способства за увеличение на благосъстоянието, само че милиарди не престават да живеят в съкрушителна беднотия. Сега сме изправени пред опасността това благосъстояние да въздейства върху изхода на изборите и след това на решения на държавните управления.
Много интернационалните изборни наблюдаващи напуснаха Афганистан след вълна от набези против чужденци по време на вота през 2014 година Независимата Афганистанска изборна комисия следеше вота.

Фотограф: Ayman Oghanna/The New York Times
Обществото ни работи в продължение на десетилетия да развие световни правила и интернационална система, която да пази човешките права – от основаването на Организация на обединените нации и приемането на Всеобщата декларация за човешките права през 1948 година до актуалните старания по света за обезпечаване на политическите, икономическите и обществените права. В центъра " Картър " ние оказваме помощ за усилване на системата на Организация на обединените нации. В хода на наблюдението на над 100 провеждания на избори ние също по този начин работим за построяването на консенсус по интернационалните изборни стандарти, които са учредени на уговорките за съблюдаване на човешките права.

Честните избори са основни, с цел да могат хората да показват политическата си воля. Но изборите не могат да подсигуряват демократично ръководство. Това ще бъде още по-вярно с напредъка на цифровите технологии. От основна значимост е да управляваме тези промени в по-широката рамка на усилване на уговорката ни към човешките права и демокрацията – не да застрашаваме самоуправлението, а по-скоро да го опазим.

Това значи възстановяване на системите за отворено и дейно политическо присъединяване, в това число цялостен и елементарен (или даже автоматичен) достъп до процесите на вписване на гласоподавателите и подобаващ метод за идентификация за всички. Това е изключително сериозно за групи, пред които има спънки за цялостно присъединяване, в това число дами, расови и етнически малцинства, възрастни, хора със усложнения и живеещите в последна беднотия.

Прозрачността на изборите и политиката е нужна за създаване на доверие и убеденост у хората. Гласоподавателите би трябвало да могат свободно да изследват основна информация за ръководството и за изборните процеси и резултати. Например в Съединени американски щати технологиите за гласоподаване би трябвало да включват хартиена диря, която може да бъде проверявана; би трябвало да има по-малко спънки за наличието на самостоятелни, непартийни наблюдатели; и резултатите от инспекциите и прегледите би трябвало да бъде елементарно налични за обществото.

Ефективното присъединяване на гласоподавателите в ръководството и политиката в цифровата ера ще изисква спомагателни отбрани за правата и свободите като свободата на изложение и сдружаване и достъпа до информация – в това число в интернет. Гражданите ще имат потребност от по-добри принадлежности да правят оценка качеството и точността на информацията, като да вземем за пример приложения за инспекция на обстоятелствата, които засичат информацията благодарение на приети източници и бази данни.

Трябва също по този начин да развием правни рамки и софтуерни системи, които пазят персоналното пространство и сигурността на персоналната ни информация посредством механизми за самостоятелен контрол. Хората би трябвало да имат опция да схващат какви данни се събират за тях и кой има достъп до тях.

Трябва да разбираме по какъв начин цялата тази информация се употребява от медии, корпорации, държавни управления и други, с цел да образуват политически възгледи и държание. А също и да развием и прилагаме стандарти и кодекси на деяние, за сме сигурни, че това не нарушава общите ни правила.

В лицето на тези и други провокации безконечните правила на демокрацията и човешките права би трябвало да бъдат наша пътеводна светлина, в противоположен случай цифровото бъдеще може да се окаже в действителност тъмно.

© 2017 Jimmy Carter. Distributed by The New York Times Syndicate.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР