Урокът от Младост е, че да си добър протестиращ не

...
Урокът от Младост е, че да си добър протестиращ не
Коментари Харесай

Може ли гражданското общество да управлява

Урокът от " Младост " е, че да си добър протестиращ не е задоволително, с цел да си добър ръководещ

© Юлия Лазарова Tози текст е част от специфичното издание World Review на New York Times, издадено на български от " Капитал ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
За първи път специфичното издание World Review на New York Times ще бъде издадено на български от " Капитал "

Автори в World Review са имена като Джо Байдън, Джими Картър, Михаил Ходорковски, Елиф Шафак, Мозес Наим. А " Капитал " прибавя локален взор към събитията в България и района с текстове на анализатори и политици
8 дек 2017
Подкрепилите кмета на " Младост " Десислава Иванчева се отхвърлиха от нея

От Инициативния комитет " За зелен " Младост " отдръпнаха доверието си от нея, а Георги Кадиев се извини, че я е подкрепял
13 юни 2017
Хаос и обсада в жк " Младост "

Три месеца след протестния избор на огромния софийски квартал, рецесията сред община, жители и вложители стигна долна мъртва точка
17 фев 2017
Отмъщението " Младост "

Какво сподели протестният избор против ГЕРБ във втория по величина квартал в София
17 ное 2016 Гражданското общество е мощно в отбрана на дела и все по-смело навлиза в политиката.

Направи го в Барселона, където основателят на " Платформа за хората, наранени от ипотеки ", съумя да изготви законови промени, подкрепени от 1.4 млн души, а след това и да завоюва кметските избори.

Направи го в Краков, където Фейсбук група от 20 хиляди запалянковци изготви стратегия за чист въздух и накара локалната власт да забрани потреблението на въглища за отопление на домовете.

Направиха го " Сириза " и " Подемос ", основали се като придвижвания против бюджетните ограничавания в Гърция и Испания, а през днешния ден дейни и даже ръководещи политически партии.

Направиха го зелени партии в редица страни, тръгнали като екодвижения.

Направиха го даже интернет пиратите, тръгнали от придвижване за интернет независимост и стигнали до парламентите на Швеция, Чехия, Исландия и даже до европарламента.

През последните години гражданското общество става все по-силно и в България, изключително в по-големите градове, където единствените работни места не са държавни и общински и където можеш да си задоволително самостоятелен от държавното управление и да изразяваш свободна роля.

Референдумът в Трън за рандеман на злато е образец, почнал от предходната и приключил през тази година. Случай от последните седмици е групата " Добруджанци против добива на газ в Тошевско! ", които се борят против позволение за рандеман на газ в находище до Генерал Тошево.

Един от най-силните образци още е в развиване. През август 2016 година дребна група жители от бл. 15, 16, 19, 20 на " Младост " 1 в София непринудено започнаха митинг, когато се разсъниха една заран и видяха междублоковата им детска площадка опасана със строителни платна.

Последва събиране на подписка за избавяне на детската площадка, след това митинги и утринни блокове в малките екрани, по-късно събиране на подписка за прекъсване на строителството в зелени площи в целия квартал, оттова и разумното разследване на образуване на предприемчив комитет за присъединяване в изборите за " Младост " след подадена оставка на предходния кмет.

През октомври 2016 година претендентът на инициативния комитет завоюва изборите, побеждавайки партии мастодонти като ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Спечели ги единствено с идеята за прекъсване на строителството в зелените площи и логистичната, финансовата и организационната поддръжка на новозародената еколява партия " Нормална страна ". Разбира се, радиоклипове, листовки и интернет акция изиграха своята роля. Но главното беше близката до хората на " Младост " идея и умеенето да се стигне директно и персонално до тях.

Към оня миг мощно се надявах, че това може да се трансформира в модел на ръководство в цялата страна. Автентични жители с идея, подкрепени от политически партии, само че без да бъдат изземвани функционалностите им и без да се вършат опити да бъдат командвани зад сцената. Граждани, които, влизайки във властта, да преследват тази идея. Граждани, които не са оплетени в задкулисие, не дължат услуги на никого, не са финансово подвластни, не ги " държат " с компромати, нямат на кого да връщат услуги. А са по-скоро идеалисти, преследващи и отдаващи се на своята идея.

Реалността ме опроверга бързо. " Младост " е голям регион за българските мащаби. Ако бе град, би бил на 7-8 място по население в България. Една идея, била тя и зелена, не е задоволителна. Каузите са десетки: от по-добра храна в детските градини, през повече условия за спорт до по-добра транспортна мрежа, повече непорочност, по-малко бездомни кучета по улиците. В края на краищата кой от " Младост " може да не помни, че точно на тяхна територия през 2011 година бездомни кучета нападнаха и изядоха възрастен професор, до момента в който кметът Йорданка Фандъкова получаваше премията за най-хубав град за живеене?

Урокът, който научих - да си добър протестиращ не е задоволително, с цел да си добър ръководещ. Образованието на ръководещия е значимо и неналичието му мъчно се замества. Опитът е значим и неналичието му мъчно се крие. Подборът на качествени хора към теб е значим, тъй като самичък човек не може да се оправи. Чисто човешките качества са значими, тъй като си лицето на една идея, не просто кмет. Дори политическата поддръжка е значима, тъй като живееш в екосреда от съществуващи партии и няма по какъв начин да не влизаш във взаимоотношения с тях.

" Младост " е образец като модел за намиране на идея от жители и влизане в ръководството посредством тази идея. Автентични локални протестиращи, с достоверна известна идея, подкрепени политически без обвързаности, подкрепени финансово с единствения ангажимент да ръководят качествено по-добре. Несистемни играчи, победили системата посредством нейните недостатъци.

Като ръководство " Младост " е неуспех. Нито един градеж не е спрян. Нито една градинка не е избавена. Провали се търгът за храната в детските градини и в този момент тя е по-лоша. Улиците са също толкоз мръсни, колкото преди. Административното обслужване е нескопосано и постепенно и даже по-лошо от преди заради напускането на доста чиновници. Корупцията не е пипната - нито бе разкрита тази в предните администрации, нито се спря в тази администрация. Бездомните кучета още веднъж са тук.

Въпреки всичко най-грешният въпрос, който може да се зададе, е този, който зададе Бойко Борисов: " Кой в този момент ще понесе политическата отговорност? " Защото за елементарния гражданин на " Младост " това е без значение. Както е и за елементарния гражданин на Хасково примерно. Какво като ГЕРБ пое политическата отговорност там, като нищо не се промени?

Най-грешният извод, който може да се направи, е, че гражданското общество не може да ръководи. И че това го могат единствено политически партии. Затова " да отглеждаме гражданското общество като коректив, само че властта да си я държим ние, политиците ".

Това са просто думи на политици да оправдават съществуването си. Неверни думи.

Можеха ли протестиращите в " Младост " да завоюват без поддръжката на партия " Нормална страна "? Не. Сами и през разум нямаше да им мине да вземат участие. Защото гражданските придвижвания у нас към момента не са разбрали и повярвали, че ролята им не е единствено да подлагат на критика.

Можеше ли " Нормална страна " да завоюва изборите? Не. Независимо какви сме и кои сме, стигмата " политиците са неприятни " щеше да ни застигне.

Победата стана допустима само тъй като бяхме дружно. Автентична идея, съчетана с избирателен професионализъм.

В " Младост " гражданското общество потвърди, че може да печели избори. Може да излъчва дела, а с тях и достоверни водачи и лица на тези дела. Може да противостои на корумпираните политически партии със своите хрумвания, морал и отдаденост.

Сега би трябвало да потвърди, че може да ръководи. Затова би трябвало да внимава кои са лицата му. И кого издига за разнообразни позиции.

Защото, както " Младост " сподели, току-виж си спечелил макар всички прогнози. И тогава за една нощ от добър протестиращ би трябвало да станеш добър ръководещ.

Георги Кадиев е някогашен зам.-министър на финансите (2005 - 2007 г.), народен представител (2005 и 2013 - 2014 г.) и общински консултант (2007 - 2013 г.). Сега е водач на политическия план " Нормална страна ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР