Президентът Мишел Темер, който замени Дилма Русеф след отстраняването й

...
Президентът Мишел Темер, който замени Дилма Русеф след отстраняването й
Коментари Харесай

Как да бъде обърнат упадъкът на демокрацията

Президентът Мишел Темер, който размени Дилма Русеф след отстраняването й от поста през 2016 година, беше оневинен през юли по обвинявания, че е финансирал акцията си през 2014 година с подкупи. Само че легитимността на процеса беше сложена под въпрос, защото няколко от участващите в него съдии са близки съдружници на Темер

© Miguel Schincariol/Agence France-Presse -- Getty Images Tози текст е част от специфичното издание World Review на New York Times, издадено на български от " Капитал ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
В Турция демокрацията е в заплаха

Някога турците виждаха себе си като народ, който може да сплоти мюсюлманската просвета със западната народна власт и секуларизъм. Вече не.
30 дек 2017
Мечта за независимост, превърната в призрачен сън

Може ли ЮАР да преживее патронажа и корупцията
26 дек 2017
Силата на асиметрията

В рамките на демокрацията най-важното нещо е пространството, което имаме, с цел да не се съгласяваме един с различен
15 дек 2017 Бразилия - нация, богата на естествени запаси, плодородни земи и културно разнообразие, от десетилетия страда от постепенно развиване. Някои упрекват за това custo Brazil, или " бразилската цена " – съвкупните разноски в пари, време и други запаси за правене на бизнес в страната – като сочат бремето на бюрокрацията, високите налози и слабите вложения. Други акцентират незадоволителните вложения в инфраструктура, просвета, технологии и обучение.

Същинската причина за нашите беди обаче е упадъкът на демокрацията под напора на систематична, институционална корупция. Нашата система на посланичество е дотам лишена от своето съображение за битие, че волята за ръководство е сменена от задачата за оставане на власт.
Марина Силва е учител, еколог и някогашен сенатор. Тя беше министър на екологията на Бразилия от 2003 година до 2008 година и се кандидатира за президент през 2010 година и 2014 година

Нищо не илюстрира по-добре комплицираната мрежа на демократичния крах в Бразилия от интервенция " Автомивка ", широкомащабното следствие за корупция.

Нашата управническа конструкция е основана на обединения, което я прави уязвима към корупция. При съществуването на дузина партии, стремящи се да образуват болшинство в Конгреса, изборите са раздути и възпиращо скъпи. Сдобиването с власт дава на политическите партии опцията да назначава шефове в държавните компании. Директорите получават подкупи от контрактори и част от тези пари се връщат назад в партията.

Това е самозхранващ се цикъл – нечестни избори създават обществена администрация, която насърчава корупцията и е задвижвана от политици, които вършат изборни промени, с цел да си подсигуряват още и още власт, запаси и надзор. В резултат главните политически партии в Бразилия, които от десетилетия се сменят на върха, са фокусирани не върху ръководството на страната, а върху построяването на съюзи, с цел да останат на власт.

Министри, съветници, сенатори, висши служители и даже членове на правосъдната система сътрудничат с частни ползи, с цел да вземат решения за обществени вложения и да лобират за приемането на закони, които облагодетелстват непропорционално тези на власт.

Някои от най-големите стопански групи в Бразилия са на процедура изкуствени империи, построени върху данъчни облекчения и заеми от Бразилската банка за развиване. А техните провали раздрусаха основите на стопанската система на страната.

Ресурсите за развиване, предопределени да подобрят качеството на живот и да понижат общественото неравноправие, са източвани за обогатяване на избрани групи и компании, акламирани като " национални първенци ", и за финансиране на партиите. Лошо ориентираната икономическа политика и злоупотребата с обществени запаси костват на над 14 млн. души техните работни места.
Незавършени танкери на държавната петролна компания Petrobras стоят в сухи докове. Усилията на държавни предприятия да основават повече работни места и да усилват производството, както и по-широката икономическа тактика на страната се разпадат на фона на всепроникващата корупция и натискът на световната конкуренция

Фотограф: Dado Galdieri/The New York Times
Дори президентът Мишел Темер, чийто дневен ред не отразява обществения интерес и излага националните ни запаси на риск, беше неотдавна упрекнат в корупция и опит интензивно да попречва евентуално следствие на дейностите му. В края на август той се опита да анулира статута на 11 млн. акра предпазена територия в Амазонка – почти с размера на Дания – с цел да може земите да бъдат употребявани за минен рандеман. Това още повече ще насърчи обезлесяването, загубата на водни запаси и насилието против локални общности и племена.

Но интервенция " Автомивка " демонстрира, че можем да накажем политиците и предприемачите за техните закононарушения. Разследването е основно за осветление на корупцията, просмукала се в страната ни. То разкрива противозаконни заплащания за милиарди долари и включва вкарване в пандиза на корпоративни шефове и изправяне пред съд на настоящ президент по обвинявания за нарушение на законите за финансиране на политически акции. Така то оповестява началото на епоха, в която корумпираните предприемачи и политици ще се опасяват от правораздаването, тъй като знаят, че пандизът може да стане действителност за тях. Тази интервенция предлага взор към едно допустимо политическо бъдеще за страната ни – по-малко конформистко, със ценене на полезностите и претенции за пълноправие.

Операция " Автомивка " служи и като предизвестие за бизнес бранша и неговата надълбоко вкоренена процедура за въздействие върху държавни решения. Въвлеченият в корупция бизнес в този момент може да бъде оставен на съда, което ще ни освободи да създадем среда, в която конкуренцията спомага за ефикасни и съответни обществени градежи и услуги.

Цунамито, вилнеещо в Бразилия, ще разчисти пространство за нова политическа парадигма, учредена на правилото, че правораздаването значи правдивост за всички. Още не сме стигнали до такава степен, само че интервенция " Автомивка " работи, което е видно от реакциите на политическия хайлайф в целия идеологически набор.

Значителен брой политически партии и бизнес водачи употребяват въздействието си, с цел да запазят нещата каквито са. Има съюзи сред някогашни съперници, целящи да спрат следствието, и има опити да се наложат правила за изборите през 2018 година, които да подсигуряват последователност на сегашната власт. Основното звено на интервенция " Автомивка " даже беше закрито през юли и следствието беше поето от по-голям антикорупционен отдел с по-ограничен обсег на деяние.

Надеждата ни да забележим Бразилия актуализирана е в ръцете на пресата, правосъдната система и хората. С доста страдания се учим по какъв начин да сътворяваме ефикасни закони и институции. Първият огромен тест ще бъдат изборите през 2018 година, когато гласоподавателите ще могат да създадат най-голямото " измиване ", виждано в миналото в бразилската политика. Те ще имат шанса да изчистят корупцията и да отворят опция за възобновяване на институциите.

© 2017 Marina Silva. Distributed by The New York Times Syndicate
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР