Реалното нарастване на доходите ще се забави. Това се посочва

...
Реалното нарастване на доходите ще се забави. Това се посочва
Коментари Харесай

МФ: Нарастването на доходите у нас ще се забави

Реалното повишаване на приходите ще се забави. Това се показва в Конвергентната стратегия на България (2022–2025 г.), оповестена от Министерство на финансите.

Очакванията за динамичността на приходите от труд в средносрочен небосвод ще останат високи, само че оценките за тяхното действително повишаване са ревизирани в низходяща посока, написа в документа. През 2022 година номиналният напредък на компенсацията на един нает е оценен на 8.1% и отразява предстоящото търсене на труд, повишението на минималната работна заплата и осигурителни прагове, както и някои вторични резултати от високите темпове на инфлация в страната.

Инфлацията ще се отрази върху растежа на приходите и това ще бъде по-осезаемо през 2023 година Забавянето на растежа на компенсацията на един нает през 2022 година, по отношение на миналата година, ще е резултат главно от по-ниския принос на обществения бранш.

Друг фактор, който се чака да има ограничаващо въздействие е включването на бежанците от Украйна в пазара на труда, защото е направено допускане, че те ще са заети в действия с релативно по-ниски от междинните за стопанската система продуктивност на труда и възнаграждение.

С последователното ускорение на динамичността на продуктивността на труда през 2023 година, търсенето на труд и предстоящият резултат от повишаването на цените, компенсацията на един нает ще се покачва с интензивен ритъм от 9.2%, предвиждат от Министерство на финансите. В интервала 2024–2025 година този ритъм ще остане висок, надлежно 8.2 и 7.6%, само че ще стартира да се забавя.

Стигат ли ни приходите след скока на цените

Реалното повишаване на приходите от труд е оценено да се възвърне отчасти през 2023 година, като едвам през 2024–2025 година може да се чака то да е съпоставимо с темповете в интервала преди 2021 година
 istock istock
Забавянето на икономическата интензивност през 2022 и 2023 година ще отразява по-ниския ритъм на повишаване на  производителността на труда. Последният е оценен приблизително на 2.1% през 2022–2025 година, което дружно с предстоящото повишаване на приходите от труд ще докара до 6.1% средногодишен напредък на номиналните разноски за труд на единица продукция. Реалните разноски за труд на единица продукция ще се покачват с най-малък средногодишен ритъм от 0.9%.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР