Реално разполагаме с всички възможности за ранна диагностика на онкологични

...
Реално разполагаме с всички възможности за ранна диагностика на онкологични
Коментари Харесай

Онколози: У нас липсва целостта на лечението

„ Реално разполагаме с всички благоприятни условия за ранна диагностика на онкологични болести, само че казусът е във фракционирането на цялата система “. Това сподели генетикът и молекулярен биолог доктор Георги Димитров от Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

По думите му липсват публични скринингови стратегии, които също по този начин да са от народен интерес, както и положителната пациентска начетеност по кое време какво да се направи, което е също значим аспект от скрининговата стратегия в Западна Европа. „ Т.е. липсва държавната политика в комбиниране с висока здравна просвета на популацията “, безапелационен беше доктор Димитров.

Той акцентира, че при някои от злокачествените болести като рак на гърдата скрининговите стратегии са от голямо значение. „ Доказано с голям брой изследвания е, че при скрининг болестта се диагностицира в доста ранен етап. И това е от изгода за пациента – прогнозата при вярно лекуване при тези пациентки е доста по-добра “, сподели още доктор Димитров.

„ При рака на простатата, което е моята компетентност, който рак е от така наречен обществено значими болести, а аз съм това потомство, което видя по какъв начин този тип рак се промени сериозно – и то в позитивна посока. Последните 10 години  в които „ поголовно “ се изследва туморен маркер PSA при мъжете посредством скирингова стратегия, покрита от НЗОК, само че това би трябвало още по-масово да се разпространява измежду обществото. Защото това преобрази стадия, в който откриваме рака на простата. Вече при 70 на 100 откритите карциноми при рака на простата са в напълно начален етап и лекуването при тези пациенти е 90 на 100 сполучливо “, добави доцент Еленко Попов от Клиниката по урология и андрология на  УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ ”.

Той съобщи, че напредъкът в лекуването на рака е „ трогателен “. „ При обществено значимите карциноми в урологията – рак на простата, на бъбрека и на пикочния мехур – от 2010 до момента прогнозата при напреднало метастатично заболяване беше сред 6 и 11 месеца – в този момент тя към този момент е сред 3 и 5 години – разликата е брутална “, сподели доцент Попов. Той добави, че при изпълнена профилактика и в България, пациентите се излекуват дейно. „ Това остава като едно прекарване, за което пациентът не чува в никакъв случай повече “, добави доцент Попов.

Според доцент Попов и доктор Димитров главният проблем за нашата страна е неналичието на профилактика. „ Ниската смъртност от злокачествени болести в Западна Европа се дължи на всеобщата ранна профилактика. Масовост е думата! Така е в Швеция за рака на маточната шийка. Ако се прави скрининг и ранна диагностика на рака на дебелото черво да вземем за пример, ще има огромен късмет за цялостно изцеление на тези пациенти “, акцентира доцент Попов.

Според доктор Димитров онкологичните болести в никакъв случай няма да изпреварят сърдечносъдовите болести, тъй като сърдечносъдовата система се амортизира с времето. Въпреки това по смъртност от онкологични болести сме на челните места в Европа.

„ И най-големият проблем е фракционирането – пътят на пациента е раздробен. Така го обясниха и вашите посетители в епизода на подкаста „ В центъра на системата “ за рака на гърдата, че пациентите са оставени сами да се оправят. Затова идват и трагичните резултати при нас “, сподели още доктор Димитров.

Според доцент Попов стандартите ги има, само че липсва звеното за съгласуваност и по тази причина не се извършват дейно. „ Всичко е съвършено в гара А, всичко е съвършено в гара Б, само че на пациента му е сложен пътят сред тези гари... Иначе всичко го имаме – процедурите, диагностицирането, лечението, имаме го на съвършено равнище и страната ги заплаща. Но някак си се губи алената нишка - целостта на лекуването, няма го модерното лекуване на рака - мултимодалност, мултидисциплинарност. Това е в ущърб на пациента. Тук има какво да се желае за пациента в България – насочващите табели, пътните знаци – това ще облекчи пътя на пациента с рак у нас “, сподели той.

„ Проблемът в действителност е сложен. Проблемът е неналичието на поредност. Това е по този начин, тъй като пациентът в България е клинична пътека, а не пациент. У нас се гони количеството, а не качеството в медицината. И по тази причина здравните институции би трябвало да наблегнат на качествения надзор над осъществяваната здравна активност “, добави доктор Георги Димитров.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР