Реалният растеж на БВП се очаква да достигне 3.6 на

...
Реалният растеж на БВП се очаква да достигне 3.6 на
Коментари Харесай

Ръстът на БВП тази година се очаква да е 3,6 на сто

Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт се чака да доближи 3.6 на 100 през 2018 година, подсилен от вътрешното търсене, написа в есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

През първата половина на 2018 година Брутният вътрешен продукт набъбна с 3.4 на 100 в действително изражение, при предстоящ годишен растеж от 3.9 на 100 заложен в пролетната прогноза. Въпреки удобното развиване при потреблението и вложенията, низходящата динамичност при износа докара до по-нисък напредък на Брутният вътрешен продукт и до инспектиране на упованията за представянето на българската стопанска система през 2018 година

Растежът на Брутният вътрешен продукт ще се увеличи до 3.7 на 100 през 2019 година заради по-силните обществени вложения и обществено ползване. Частното ползване ще резервира своя относително висок ритъм на напредък. Износът ще се увеличи до 2.8 на 100 след очертаващото се по-слабо показване през 2018 година подбудено от влошената икономическа интензивност в Турция, която е измежду главните търговски сътрудници на България, наред с някои краткотрайни ограничаващи фактори в търговията с други страни отвън Европейски Съюз. За цялата 2018 година растежът на заетостта се чака да възлезе на 0.6 на 100, подсилен от увеличеното търсене на труд в услугите и промишлеността.

Нивото на безработица ще се намали до 5.4 на 100 и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си най-малко през 2008 година Високите равнища на търсене на труд се чака да продължат да бъдат съпроводени с ограничавания от страна на предлагането. Това обусловя и предстоящото закъснение в динамичността на заетостта в средносрочен небосвод. Компенсацията на един нает ще се увеличи до 8.4 на 100 през 2019 година Заедно със заложените нараствания на заплатите в бранш обучение, както и повишаването на минималната работна заплата, позитивен принос се чака и по линия на плануваните спомагателни разноски за труд в бюджетната сфера.

През 2018 година инфлацията по Хармонизираните показатели на потребителските цени ще бъде по-висока от упованията в пролетната макроикономическа прогноза. Ускорението се дължи на интернационалните цени на енергийните артикули и суровините. През целия планиран интервал интернационалните цени на петрола се чака да имат по-високи цени спрямо упованията от миналата прогноза.

Основните опасности пред осъществяване на прогнозата са свързани с развиването на външната среда, в това число динамичността на интернационалните цени. Предвид настоящата динамичност и упованията за интернационалните цени на енергийните артикули и суровините, средногодишната инфлация през 2018 година се чака да бъде 2.7 на 100, като ускорението се дължи на по-сериозното покачване на тези цени през втората половина на 2017 година и първата половина на 2018 година

Общото ниво на потребителските цени в края на интервала се чака да се увеличи с 3.4 на 100, водено от по-високите цени на услугите, течните горива и храните. Поскъпването на услугите се чака да се форсира до 5.9 % в края на годината, подкрепено по едно и също време от усилването на вътрешното търсене, резултата от повишаването на горивата върху цените на транспортните услуги и отражението на по-високите цени на храните върху цената на услугите в заведения за хранене, хотели и други заведения за хранене. Прогнозираното повишаване на интернационалните цени на петрола ще докара до по-високи вътрешни цени на енергийните артикули, като транспортните горива се чака да нарастнат със 7.9 на 100 в края на 2018 година Нехранителните артикули (без енергийните) ще продължат да регистрират поевтиняване, само че с по-бавен ритъм.

Приносът на базисната инфлация към общото повишаване на цените в края на интервала се чака да нарасне. Средногодишното покачване на Хармонизираните показатели на потребителските цени през 2019 година се предвижда да бъде 3 на 100, а инфлацията в края на годината ще се забави до 2.6 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР