Реакцията на БАБХ беше своевременна и единствено възможната на базата

...
Реакцията на БАБХ беше своевременна и единствено възможната на базата
Коментари Харесай

Съюзът на ветеринарите: БАБХ постъпва по единствения възможен начин

Реакцията на БАБХ беше своевременна и само вероятната въз основата на това, което Международната организация по опазване на здравето на животните предписва. Това сподели доктор Михаил Бащавелов, ръководител на Съюза на ветеринарните лекари в България за реакцията на БАБХ във връзка установените огнища на чума по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско и изтребването на цели стада.

В отговор на въпрос има ли различен вид за реакция, с изключение на умъртвяване на животните той изясни: „ Медиите разпространиха и друга възможност- за осъществяване на имунизация. Но имунизацията не се предлага, когато едно заболяване влиза за първи път в страната, тъй като не може да даде нужния резултат. Ваксинации в Европейски Съюз не могат да се вършат, когато болестта влиза за първи път, а ние като страна членка сме задължени да го съблюдаваме “.

„ Препоръчва се в страни като Турция, където болестта го има от години “, добави доктор Михаил Бащавелов пред " Фокус ".

По мотив мнения в медии, че в тази ситуация животните могат да се сложат под карантина, а не да се умъртвяват той уточни: „ Световното ветеринарно законодателство в тази си функционалност е изрично в случаите, в които се откриват заболели животни или такива, които са били в контакт с заболели. В случая това заболяване може да протече по метод, по който клиниката му да е по-продължителна, по тази причина с изключение на подхванатите дейности, друга опция не можем да имаме “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР