Раз­ми­на ни се най-ло­ши­ят сце­на­рий, но сан­к­ци­и­те ще сгъс­тят тъм­ни­те

...
Раз­ми­на ни се най-ло­ши­ят сце­на­рий, но сан­к­ци­и­те ще сгъс­тят тъм­ни­те
Коментари Харесай

Вой­на­та на Тръмп: Ико­но­ми­чес­ка хват­ка вмес­то ра­ке­ти

Раз­ми­на ни се най-ло­ши­ят сце­на­рий, само че сан­к­ци­и­те ще сгъс­тят тъм­ни­те об­ла­ци над све­тов­на­та ико­но­ми­ка Ва­шин­г­тон го­тов за пре­го­во­ри, Те­хе­ран се от­каз­ва от от­мъ­ще­ние за смърт­та на Со­лей­ма­ни
За­поч­ва ли вой­на и ще се ока­жат ли пър­ви­те дни на но­ва­та 2020 година съд­бов­ни за це­лия свят? Пред то­зи въп­рос тръп­не­ше све­тът през пос­лед­на­та сед­ми­ца след не­о­чак­ва­но­то убийс­т­во на Ка­сем Со­лей­ма­ни.

За­се­га оба­че из­г­леж­да, че апо­ка­лип­сис ка­то те­зи, ко­и­то се слу­чи­ха през XX век, ще се раз­ми­не. Све­тов­ни­те си­ли не се па­лят тол­ко­ва лес­но, а ак­тът на ле­ти­ще­то в Баг­дад ще до­ве­де са­мо до пре­на­реж­да­не на по­ли­ти­чес­кия пъ­зел.

На­ча­ло­то - раз­мя­на на ша­ма­ри

На 3 яну­а­ри све­тов­ни­те ме­дии алар­ми­ра­ха, че око­ло 1 ча­са след по­лу­нощ мес­т­но вре­ме на ле­ти­ще­то в Баг­дад е за­ги­нал на­ци­о­нал­ни­ят ге­рой на Иран ге­не­рал Со­лей­ма­ни, прис­тиг­нал със са­мо­лет на си­рийс­ка­та ави­о­ком­па­ния Cham Wings. За­ед­но с не­го е по­ра­зен и пред­во­ди­те­лят на ирак­с­ка ши­ит­с­ка гру­пи­ров­ка Абу Мах­ди ал-Му­хан­дис - ге­рой от съп­ро­ти­ва­та сре­щу " Ис­лям­с­ка дър­жа­ва ", ко­ман­дир на ор­га­ни­за­ци­я­та на " Хиз­бул­ла " в Ирак.

Уда­рът, из­вър­шен по за­по­вед на аме­ри­кан­с­кия пре­зи­дент До­налд Тръмп, е на­не­сен с 4 ра­ке­ти с ла­зер­но на­соч­ва­не, из­с­т­ре­ля­ни от 2 аме­ри­кан­с­ки дро­на, до­ле­те­ли от Ка­тар и ко­ман­д­ва­ни от Не­ва­да.

Мно­го ана­ли­за­то­ри вед­на­га ви­дя­ха в ак­та " casus belli " - " по­вод за вой­на ". И го срав­ни­ха с атен­та­та сре­щу ав­с­т­рийс­кия прес­то­ло­нас­лед­ник Франц Фер­ди­нанд в Са­ра­е­во през 1914 година, кой­то раз­па­ли Пър­ва­та све­тов­на вой­на, не ос­та­ви­ла ни­то ед­на дър­жа­ва без­раз­лич­на.

Тра­у­рът за Со­лей­ма­ни обе­ди­ни ця­ло­то 82-ми­ли­он­но на­се­ле­ние на Иран в же­ла­ни­е­то за от­мъ­ще­ние на " аме­ри­кан­с­кия са­та­на ". Въз­бу­да­та на мно­го­хи­ляд­но­то мно­жес­т­во, дош­ло за пог­ре­бе­ни­е­то на ге­не­ра­ла в род­ния му град Кер­ман бе тол­ко­ва сил­на, че над 50 ду­ши бя­ха стъп­ка­ни до гибел, а 212 - ра­не­ни, ко­е­то до­ве­де до от­ла­га­не­то на це­ре­мо­ни­я­та с един ден.

Кон­ф­лик­тът про­дъл­жи да се раз­ви­ва не са­мо с раз­мя­на на за­ка­ни меж­ду Те­хе­ран и Ва­шин­г­тон, само че и с кон­к­рет­ни дейс­т­вия.

До­ка­то До­налд Тръмп обяс­ня­ва­ше за евен­ту­а­лен удар сре­щу 52 иран­с­ки це­ли, на 8 яну­а­ри пер­си­те из­с­т­ре­ля­ха 22 ба­лис­тич­ни ра­ке­ти сре­щу аме­ри­кан­с­ки вой­ни­ци в Ирак - към Военновъздушни сили ба­за­та " Айн ал Асад " и съ­о­ръ­же­ние в Ер­бил.

Ая­то­лах Али Ха­ме­ней - вър­хо­вен ду­хо­вен ли­дер на Иран, обя­ви ата­ка­та с ко­до­во име " Мъ­че­ник Со­лей­ма­ни " за " ша­мар, уда­рен на аме­ри­кан­ци­те ". Спо­ред Те­хе­ран - за­ги­на­ли­те са над 80 " аме­ри­кан­с­ки те­ро­рис­ти ". Ва­шин­г­тон оба­че от­ре­че да има жер­т­ви.

Мал­ко по-къс­но иран­с­ки­ят вън­шен ми­нис­тър Мо­ха­мад Джа­вад За­риф за­я­ви в Ту­и­тър, че стра­на­та му не " тър­си ес­ка­ла­ция или вой­на ", а уда­рът бил про­пор­ци­о­нал­на мяр­ка " за са­мо­за­щи­та съг­лас­но член 51 от ус­та­ва на Организация на обединените нации ".

Въп­ре­ки пър­во­на­чал­ния потрес, мно­зи­на ана­ли­за­то­ри раз­че­то­ха то­зи акт ка­то пре­дуп­реж­де­ние към Ва­шин­г­тон, а не ка­то зап­ла­ха за вой­на. Спо­ред тях Иран умиш­ле­но е про­вел на­па­де­ни­е­то та­ка, че да из­бег­не жер­т­ви­те. И от­но­во е пра­тил топ­ка­та от­въд Оке­а­на.

Све­тът за­ча­ка ре­ак­ци­я­та на Ва­шин­г­тон - ще има ли но­ви во­ен­ни уда­ри и ес­ка­ла­ция на нап­ре­же­ни­е­то или ще бъ­де да­ден различен ход на кон­ф­лик­та.

Биз­нес­ме­нът Тръмп оба­че от­но­во ос­та­на ве­рен на се­бе си - вмес­то с оръ­жие, той ре­ши да от­вър­не с но­ви ико­но­ми­чес­ки сан­к­ции сре­щу Иран.

В об­ръ­ще­ние към на­ци­я­та аме­ри­кан­с­ки­ят ли­дер за­я­ви, че Съединени американски щати не ис­кат да из­пол­з­ват во­ен­на­та си мощност, въп­ре­ки че имат но­ви свръх­з­ву­ко­ви оръ­жия, а ико­но­ми­чес­ка­та им си­ла е най-доб­ри­ят ме­тод за въз­пи­ра­не.

Ва­шин­г­тон е го­тов за пре­го­во­ри с Те­хе­ран, ста­на яс­но в сря­да от пис­мо на пос­то­ян­ния пред­с­та­ви­тел на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ке­ли Крафт, из­п­ра­те­но до Съ­ве­та за си­гур­ност на Ор­га­ни­за­ци­я­та, съ­об­щи Reuters.

Спо­ред Крафт, Съединени американски щати се стре­мят да " пре­дот­в­ра­тят до­пъл­ни­тел­на зап­ла­ха за меж­ду­на­род­ния мир и ста­бил­ност или ес­ка­ла­ция от иран­с­кия ре­жим ".

За убийс­т­во­то на ге­не­ра­ла пос­то­ян­ни­ят пред­с­та­ви­тел се по­зо­ва на съ­щия член 51 от ус­та­ва на Организация на обединените нации, с кой­то и иран­ци­те оп­рав­да­ха ра­кет­ни­те уда­ри - пра­во­то на дър­жа­ва­та за са­мо­за­щи­та.

По­ли­ти­чес­ко­то тан­го на US пре­зи­ден­та

То­ва крач­ка на­зад ли е в по­ли­ти­чес­ко­то тан­го на Тръмп, или пла­нът за удар сре­щу Иран е бил от са­мо­то на­ча­ло за­мис­лен да след­ва по­ли­ти­ка­та на сан­к­ции, ти­пич­на за 45-ия пре­зи­дент на Съединени американски щати, се пи­тат ана­ли­за­то­ри­те.

Тръмп уго­ди на пар­т­ньо­ри­те си в Близ­кия из­ток - Са­у­дит­с­ка Ара­бия и Из­ра­ел - с уда­ра сре­щу ми­ли­ци­и­те " Кудс " /в пре­вод " Йе­ру­са­лим " - тре­ти­ят най-све­щен град за ис­ля­ма/, ръ­ко­во­де­ни от Со­лей­ма­ни. И Съединени американски щати ня­мат ин­те­рес да за­дъл­бо­ча­ват до­пъл­ни­тел­но кон­ф­лик­та.

Още по­ве­че, че над по­ло­ви­на­та аме­ри­кан­ци не одоб­ря­ват за­по­вед­та на пре­зи­ден­та за убийс­т­во­то, спо­ред из­с­лед­ва­не на Ipsos и Reuters.

Но до­ри Тръмп да не взе­ма осо­бе­но на се­ри­оз­но по­доб­ни про­уч­ва­ния, на не­го му е яс­но, че Иран не е Ирак на Сад­дам Хю­се­ин. И евен­ту­ал­на во­ен­на ин­тер­вен­ция сре­щу нас­лед­ни­ци­те на пер­си­те изоб­що ня­ма да ми­не без­бо­лез­не­но, не­за­ви­си­мо кой я е пре­диз­ви­кал. За­то­ва и в 40-го­диш­ни­те кав­ги на Съединени американски щати с Те­хе­ран пре­об­ла­да­ват за­ка­ни­те, а не кон­к­рет­ни­те дейс­т­вия. Още по­ве­че, че влас­ти­те в Те­хе­ран виж­дат ка­то ми­ше­на на сво­е­то от­мъ­ще­ние кон­к­рет­но биз­нес им­пе­ри­я­та на Тръмп, ста­на яс­но от за­ка­ни­те. 

В Те­хе­ран съ­що си да­ват смет­ка, че в случай че пре­диз­ви­кат ма­си­ран аме­ри­кан­с­ки удар, то­ва ще е ги­бел­но за стра­на­та. На­яс­но са и със сдър­жа­на­та по­зи­ция на Ру­сия и Ки­тай. Нес­лу­чай­но те не по­ис­ка­ха из­вън­ред­но за­се­да­ние на Съ­ве­та за си­гур­ност от­нос­но ели­ми­ни­ра­не­то на Со­лей­ма­ни.

Ве­ли­ки­те си­ли в ро­ля­та на си­ни кас­ки

За Ки­тай от­но­ше­ни­я­та с Иран са клю­чо­ви. От Пер­сийс­кия за­лив ид­ват око­ло 60% от неф­та за ки­тайс­ка­та ико­но­ми­ка, а при кон­ф­ликт Ва­шин­г­тон би мо­гъл да ог­ра­ни­чи дос­тав­ки­те. За­то­ва Ки­тай тър­си ба­ланс и ня­ма ин­те­рес от кон­ф­рон­та­ция и ос­пор­ва­не на вли­я­ни­е­то на Съединени американски щати на дру­гия бряг на За­ли­ва.

За Ру­сия доб­ри­те от­но­ше­ния с Иран са важ­ни с ог­лед ши­ит­с­ко­то на­се­ле­ние в цен­т­рал­но­а­зи­ат­с­ки­те ре­пуб­ли­ки. Но рус­ки­ят ин­те­рес е кон­цен­т­ри­ран в Си­рия, къ­де­то Мос­к­ва ве­че ня­ма нуж­да от Иран. За­то­ва учас­ти­е­то на Ру­сия и Ки­тай в то­зи кон­ф­ликт би би­ло на си­ни кас­ки - да ус­по­ко­ят Те­хе­ран и да за­па­зят, до­кол­ко­то е въз­мож­но, ми­ра в ре­ги­о­на.

Съ­ща­та е и по­зи­ци­я­та на Европейски Съюз, кой­то от са­мо­то на­ча­ло при­зо­ва­ва да се на­ма­ли ес­ка­ла­ци­я­та. Дър­жа­ви­те член­ки на НА­ТО ед­ва ли би­ха ис­ка­ли в слу­чай на вой­на да се за­дейс­т­ва член 5 от Се­вер­но­ат­лан­ти­чес­кия до­го­вор, спо­ред кой­то ата­ка сре­щу ед­на стра­на от Али­ан­са е ата­ка сре­щу всич­ки и те са длъж­ни да се на­ме­сят. До­ри да не по­ис­кат то­ва, Съединени американски щати би­ха нас­то­я­ва­ли да се из­пол­з­ват за во­ен­ни опе­ра­ции ба­зи на пак­та на раз­лич­ни мес­та в Ев­ро­па. До­ри и да е са­мо за ло­гис­тич­ни це­ли, то­ва ще във­ле­че кос­ве­но и дру­ги стра­ни в кон­ф­лик­та.

Ве­че е яс­но, че и Иран прик­лю­чи с от­мъ­ще­ни­е­то си за смърт­та на своя на­ци­о­на­лен ге­рой ген. Ка­сем Со­лей­ма­ни. Стра­на­та ня­ма да пред­п­ри­е­ма но­ви во­ен­ни дейс­т­вия, в случай че и Съединени американски щати не про­дъл­жа­ват с аг­ре­си­я­та си. То­ва за­я­ви пос­то­ян­ни­ят пред­с­та­ви­тел на Иран при Организация на обединените нации Маж­дид Тахт Ра­ван­чи в от­го­вор на въп­рос на ТАСС за ре­ак­ция на Те­хе­ран след изяв­ле­ни­е­то на пре­зи­ден­та на Съединени американски щати До­налд Тръмп.

" Всич­ки на­ши дейс­т­вия бя­ха про­пор­ци­о­нал­ни на убийс­т­во­то на ген. Ка­сем Со­лей­ма­ни. Те са за­вър­ше­ни. Ако Съединени американски щати по­ве­че ня­ма да пред­п­ри­е­мат во­ен­ни дейс­т­вия по от­но­ше­ние на Иран, от на­ша стра­на съ­що ня­ма да пред­п­ри­е­ма­ме та­ки­ва дейс­т­вия ", под­чер­та той.

Да се на­дя­ва­ме, че най-ло­ши­ят сце­на­рий се е раз­ми­нал.

Ос­та­ват оба­че сан­к­ци­и­те. Как­то и те­зи сре­щу Ки­тай, те ще про­дъл­жа­ват да сгъс­тя­ват чер­ни­те об­ла­ци над све­тов­на­та, и в час­т­ност - на на­ша­та ико­но­ми­ка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР