Разузнавателните служби попадат в новинарските заглавия обикновено, когато не са

...
Разузнавателните служби попадат в новинарските заглавия обикновено, когато не са
Коментари Харесай

Разузнаването на САЩ предсказало COVID-19

Разузнавателните служби попадат в новинарските заглавия нормално, когато не са си свършили работата. Това напомня някогашният старши чиновник в Централно разузнавателно управление на САЩ Кент Харингтън за американското издание Project Syndicate.

Не е учудващо, че през януари и февруари Тръмп нееднократно игнорираше разследващите информации за заканите от ковид. Той от дълго време даваше ясно да се разбере, че не е подготвен да търпи хора, които не споделят неговите възгледи. Миналата година по време на годишния брифинг в Конгреса ръководители на разузнаването изрекоха спорни отзиви на президента и то по няколко въпроса, той им съобщи, че „ би трябвало да отидат още веднъж на учебно заведение да учат ”. 

Разузнавателните организации в Съединени американски щати освен подвигаха паника, само че и показаха „ проект за бойни дейности ”, описвайки в елементи по какъв начин ще се развива пандемията от новия ковид

На годишните брифинги на шефа на националното разузнаване (ДНР) не един път са звучали предизвестия за риск от световна пандемия. За първи път за тази опасност се заприказва още при встъпването в служба на президента Барак Обама през януари 2009 година Тогавашният ДНР Денис Блеър съобщи, че „ най-съществен транснационален проблем в областта на опазването на здравето на Съединени американски щати е евентуалното начало на мощна пандемия, преди всичко е извънредно гибелен вирусен грип ”.

Предсказвайки тъкмо пандемията от COVID-19, Джеймс Клепър ясно съобщи, че „ това не е хипотетична прогноза ”. Такова предизвестие Тръмп получи през май 2017 година, когато тогавашният ДНР Ден Коутс по оценки на Световната банка предизвести, че пандемията ще коства на света към 5% от Брутният вътрешен продукт.

Ден Коутс излезе с такова предизвестие през 2019 година, заявявайки, че „ Съединени американски щати и целият свят не престават да са уязвими след нова пандемия от грип или огромно експлоадиране на заразна болест, способна да провокира високо ниво на смъртност и неработоспособност, изключително отрицателно да повлияе на международната стопанска система, да изтощи интернационалните запаси и да усили молбите на Америка за помощ ”.

Тръмп нарекъл пандемията COVID-19 „ неочакван проблем ”, зародил „ от нищото ”. Авторите на трите отчета „ Глобални трендове ” надали ще се съгласят. Например отчетът от 2008 година „ Глобални трендове 2025 ” е напълно провиденчески. „ Появяването на нова, изключително заразна и вирулентна респираторна болест по индивида, срещу която не съществуват съответни контрамерки, може да докара до начало на световна пандемия ” – предизвестяват създателите.

В отчета се допуска, че епидемията най-вероятно може да се появи „ в регион с висока компактност на популацията и тесни контакти сред хората и животните; такива региони са доста в Китай и в Югоизточна Азия ”. 

Прочети още: https://www.actualno.com/analysis/project-syndicate-razuznavaneto-na-sasht-predskazalo-covid-19-news_1454423.html
© Actualno.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР