Започва ключова политическа седмица. ГЕРБ трябва да реализират на управленско

...
Започва ключова политическа седмица. ГЕРБ трябва да реализират на управленско
Коментари Харесай

Борисов инициира преговори за кабинет. Росен Желязков - най-харесван за премиер

Започва основна политическа седмица.

ГЕРБ би трябвало да осъществят на управническо равнище първия мандат, откакто завоюваха безапелационно изборите.

С 68 депутати Борисов би трябвало да сътвори постоянна управническа настройка, която да устори на напреженията вътре в страната и на геополитическите турбуленции на открито.

Вариантите са разнообразни - от коалиция до държавно управление на малцинството.

Най-вероятната формула е управническо партньорство сред трите партии ГЕРБ, Движение за права и свободи и ИНТ - на правилото " кабинет на ГЕРБ, подкрепян от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ ".

Засега най-спряганото име за министър председател е на Росен Желязков, който с консенсусния си профил се харесва и от трите партии.

Според информация на Епицентър.Бг най-одобряването име за външен министър е на Даниел Митов.

Неколцина от сегашните министри ще запяват постовете си.

Това евентуално ще са военният министър Атанас Запрянов, икономическият министър Петко Николов, транспортният Георги Гвоздейков, вътрешният Калин Стоянов, министърът на земеделието Георги Тахов, министърът на правосъдието Мария Павлова.

В изпълнителната власт ще откри място Деница Сачева, която е един от най-сериозните експерти в обществената сфера.

С постовете си може би се разделят министрите на културата, на туризма, на опазването на здравето.

В политическите централи трескаво се разискват вероятните кандидатури за ръководител на Народното събрание: Йорданка Фандъкова, Рая Назарян, Теменужка Петкова.

Тази седмица се чака 50-то Народно заседание да стартира работа, а по кое време тъкмо се чака да разгласи президентът през днешния ден. 

Преговорите за държавно управление би трябвало да стартират през днешния ден, както оповестиха от ГЕРБ-СДС.

Лидерът Бойко Борисов даде поръчка за сформиране на експертен кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него вземат участие Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Борисов разгласи, че няма да се кандидатира за министър председател, само че посочи, че бъдещият министър-председател би трябвало да е от ГЕРБ, както и някои от основните министри, сред които загатна външния и на защитата.

" Съгласие за държавно управление с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица, или въобще няма да има. Ако не е с нашия мандат незабавно, аз няма да се вържа повече да ти дам колата ти да ми я караш ", разгласи Борисов, който преди два дни анонсира предлагането си за нова изпълнителна власт - експертен кабинет, доминиран от неговата партия.

„ Времето е за страната, не е време за фукане и егоцентризъм и за противоборство сред институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси би трябвало да има съгласие сред парламент и държавно управление. Ултимативното говорене и биенето в гърди, ядосаните и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война, пред огромна война, в случай че политиците в света не намерят метод да успокоят света посредством дипломация. Време е за мъдри мъже и дами “, изтъкна Бойко Борисов на първата си конференция след оповестяване на изборните резултати.

Председателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски пое самодейността и първи измежду политиците заприказва за договаряния за последващо държавно управление. В послание, ориентирано съответно към водача на ГЕРБ Бойко Борисов, той го прикани да инициира диалозите за властта с Движение за права и свободи и другите евроатлантически обединения в идващия парламент.  " Държавата би трябвало да се ръководи от законно определените от българските жители партии и никой няма право да слага под подозрение тяхната легитимация, получена от българските жители ", безапелационен е  лидерът на Движение за права и свободи. 

Съпредседателят на  " Продължаваме промяната " Кирил Петков отказа да влезе в вероятно държавно управление с мандата на ГЕРБ-СДС и добави, че от ПП ще бъдат ясна съпротива.

От  " Да, България ", която е част от обединението ПП-ДБ също потвърдиха, че няма да вземат участие в съставянето на сходно експертно държавно управление.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов удостовери мнението си, че партията ще поддържа само кабинет на " Възраждане ". Той очерта два сюжета - основаване на държавно управление, което " ще отсрочи неизбежния завършек на тези, които влизат в него, и вторият вид - избори октомври-ноември ".

Временният ръководител на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров разгласи, че пленумът на партията е бил безапелационен - БСП няма да взе участие в кабинет с мандатите на ГЕРБ-СДС и на Движение за права и свободи. 

Николай Марков като водач на " Величие "  поиска първо да чуе какво предлага Бойко Борисов, с цел да вземе осведомено решение. 

От  " ИТН "  все още не са коментирали дали биха подкрепили кабинет с първия мандат.

Ето мнението на анализатори по въпроса какво държавно управление би трябвало да има:

Георги Киряков: Първа задача на ГЕРБ и нейния водач е да се опита да направи политическо правителство 

Правило е първата политическа мощ да се опита да сформира постоянно политическо/партийно държавно управление. Ако не може да го направи независимо, тогава да потърси сътрудници.
Първа задача на ГЕРБ и нейния водач е да се опита да направи политическо държавно управление и едвам по-късно да се търсят разновидности с останалите партии за някакъв различен вид държавно управление. В противоположен случай това е абдикация от отговорност, е мнението на политолога Георги Киряков. ПП-ДБ няма легитимност като съдружен индивид поради срутва в резултата си. За България е значимо ръководството да има идеологически образ.

Христо Панчугов: Необходимо е да забележим кабинет с ясна политическа отговорност.

Тончо Краевски: Очаквам да се образува държавно управление, тъй като този път залогът не е евроатлантизъм, а оцеляването на парламентарната система. Всички партии знаят, че в случай че президентът Румен Радев, да вземем за пример, направи партия, ще остави най-малко половината от тях отвън Народното събрание и евентуално всички от тях отвън властта.

Проф. Пламен Киров: Всякакви конфигурации са вероятни за сформиране на държавно управление. Най-големите първи две партии сигурно ще влязат в кабинета. И като сметнете какъв е общият им резултат, търсене с какъв брой би трябвало, с цел да се добавят до цялостно болшинство, с цел да бъде гласувано държавно управление. Това е задачата и разновидностите са прекалено много.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР