Разтворимото кафе е толкова популярна напитка днес, че едва ли

...
Разтворимото кафе е толкова популярна напитка днес, че едва ли
Коментари Харесай

Разтворимото кафе - ползи и вреди от консумацията му

Разтворимото кафе е толкоз известна напитка през днешния ден, че надали има човек, който да не го е опитвал. Поради лесното си подготвяне, разтворимото кафе е намерило необятно поле за приложение от десетилетия. По време на своя пик през 70-те години на предишния век, близо 30 % от кафето се преработва като бързо разтворимо.

Днес в огромна част от света хората го употребяват всекидневно в офиса, вкъщи или от вендинг машините. Все по качествените резултати, които се реализират с напредването на технологиите, оказват помощ да се разпространява потреблението на този тип кафе даже и в страните, където нормално се пие главно чай.

Разтворимо кафе разрешава на всеки да си подготви напитка без особено съоръжение толкоз бързо, колкото лишава загряването на водата. Потребителите харесват разтворимото кафе и поради това, че при него не се постанова да изхвърлят боклук.

История на разтворимото кафе

 Разтворимото кафе - изгоди и вреди от потреблението му

Желанието да се направи бързоразтворимо кафе посредством просто разбъркване на гореща вода със изсъхнал концентрат е блян на хората от дълго време. Най-ранните документирани версии на разтворимо кафе са създадени във Англия през 1771 година.

Първият американски артикул е създаден през 1853 година, и пробна версия е тествана по време на Гражданската война.

През 1901 година датира първата сполучлива техника за производството на прахообразен продукта в Япония от Сартори Като, който употребява развой, който е развил за приемането на разтворим чай.

Пет години по-късно Джордж Вашингтон, който е английски химик живеещ в Гватемала, създава първия сполучлив развой за поучаване на разтворимо кафе. Изобретението му стартира да се предлага през 1910 година и заема водеща позиция на пазара на разтворими кафета в Съединени американски щати в продължение на цели 30 години.

През 1930 година бразилската кафе промишленост подкрепя финансово изследванията за основаване на разтворимо кафе, което се резервира дълго, с цел да не се губят остатъците от продукцията му. Компанията Nestle през 1938 година стартира производството на своята марка Nescafé, употребявайки развой на взаимна екстракция на кафе и други въглехидрати.

Инстантното кафе е извънредно известно измежду американските бойци по време на Втората международна война.

През 1950 година са създадени способи за добиване на чист дестилат от кафе, без да е нужна използването на други въглехидрати и това усъвършенстване подтиква използването на разтворимо кафе.

През 1963 година се появяват гранулите кафе, които разтворени във вода или мляко, дават усет като на прясно сварено кафе.

Съвременното приложение на разтворимото кафе е голямо. Освен бързото му и чисто подготвяне то е чудесна съставна част на десерти и коктейли. В Испания и Индия то се смесва с горещо мляко вместо вряща вода.

Инстантното кафе е необикновено скъпо и при приготвянето на студени питиета като гръцкото фрапе, което е извънредно доста известно в България през горещия летен сезон.

Разтворимо и кафе с филтър - прилики и разлики

 Разтворимо кафе

Ползите от разтворимото кафе и от филтриращото кафе са сходни. Има обаче някои разлики в количеството на кофеина и акриламида в състава им, само че и двата типа кафе имат еднообразно влияние върху здравето.

Акриламидът е органично съединяване, което се получава от нагряването на разнообразни храни, включително сладкишите, кафето или пържените картофи.

Освен това разтворимото кафе се избира от доста хора, защото се смята за по-лесен и бърз вид от този, подготвен по други способи.

Разтворимото кафе може да има същите резултати върху човешкото тяло като елементарното кафе. Ефектите от разтворимото кафе зависят от доста фактори, в това число метода на живот на потребителя.

Лекарите и диетолозите предлагат да се употребява 1 чаша кафе дневно, без захар, с цел да се усвоят от организма всички позитивни резултати от кафето.

Кофеинът в разтворимото кафе е по-малко спрямо елементарното. Кофеинът в състава на разтворимото кафе и елементарното кафе може да бъде единственият детайл, който се разграничава сред двата типа кафе.

Разтворимото кафе съдържа малко количество кофеин спрямо други типове кафе. Следователно хората, които не са толерантни към кафето или са подложени на разнообразни лекувания с лекарства, могат да употребяват тази опция, която им предлага същите преимущества.

Чашата разтворимо кафе съдържа сред 30 и 90 мг кофеин, а елементарната чаша кафе съдържа към 70 до 140 мг кофеин.

Прекомерната консумация на кафе може да докара до отрицателни последствия за здравето, а признаците могат да бъдат следните:

Плюсове и минуси на разтворимото кафе

 Разтворимото кафе - изгоди и вреди от потреблението му

- Рискът от метаболитен синдром се усилва доста, с въвеждането на разтворимо кафе в диетата. Заболяванията и метаболитният синдром нарастват, когато се комбинират разтворимо кафе със захар и сметана и се употребява в огромни дози;

- Самото разтворимо кафе съдържа дребен брой калории, като също така е богат източник на антиоксиданти. Въпреки това, потреблението в несъразмерни количества в композиция със захар и сметана на прахуляк или кондензирано мляко могат да повлияят неподходящо на човешкото тяло;

- При смяна в диетата вместо напитка, която към този момент съдържа несъмнено количество захар, по-добре е да се избере разтворимо кафе с други естествени или здравословни подсладители.

Акриламид и антиоксиданти в разтворимото кафе

- Акриламидът е органично съединяване, тип химическо вещество, което се получава от нагряването на разнообразни храни. Разтворимото кафе е богат източник на антиоксиданти, нужни за поддържане на положително здраве;

- Разтворимото кафе се създава по подобен метод, който извлича доста огромно количество антиоксиданти от кафените зърна, което значи, че то може да се смята за най-богатия източник на антиоксиданти, спрямо другите типове кафе. При използването му равнищата на оксидативен стрес понижават значително;

- Някои изследвания демонстрират, че този вид кафе може да съдържа по-голямо количество акриламид спрямо други типове кафе. Все отново количеството акриламид в разтворимото кафе е толкоз малко, че може да се смята за нищожно, безвредно за здравето. Не може да се смята, че е рисков фактор за рак, незовисимо че се среща в храни като пържените картофи;

- Дори най-качественото разтворимо кафе не е уместно за ежедневна приложимост. Една или две чаши на седмица не са рискови в здравословен проект.

Противопоказания за консумация на разтворимо кафе

 Разтворимото кафе със сметана

Това кафе изрично не е уместно хората с атеросклероза, коронарна болест на сърцето, хипертония, бъбречни болести, глаукома и бодърствуване. При съществуване на тези диагнози разтворимото кафе би трябвало да се изключи изцяло от приложимост.

Раздразнителност, гадене, стомашни недоволства, главоболие са признаците, които се следят при несъразмерната му приложимост.

Не е уместно и за бременни дами в по-високи дози заради риск от аборт.

Децата не са подобаващи за фенове на напитката.

Употребата на разтворимо кафе би трябвало да бъде умерена и при изцяло здрави хора. Не бива да се трансформира в неотделима част от всекидневието. То е наслаждение от аромата и спокойното разформироване в непринудена атмосфера, а не наложителна напитка за деня. Умната му приложимост ще ускори и удоволствието от потреблението му.

Вижте още:

- Нескафе или еспресо;

- Най-големите вреди от разтворимото кафе.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР