Разследващите източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) са игнорирали десетки

...
Разследващите източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) са игнорирали десетки
Коментари Харесай

Прокуратурата игнорирала десетки данни за финансиране на Пеевски от КТБ

Разследващите източването на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) са пренебрегнали десетки данни за финансирането на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева от банката на Цветан Василев, написа " Капитал " в петък.

Изданието цитира материали от делото против Василев и останалите 17 подсъдими, съгласно които името на народния представител и медиен магнат или буквите му " Директива за птиците " попадат в редица документи, отразяващи разнообразни суми, ориентирани към бизнеса му.

Сред тях има и резолюции на самия Цветан Василев, като да вземем за пример тази, адресирана до тогавашната му дясна река, а в този момент главен очевидец против него Бисер Лазов: " Бисер Лазов: Виж и Пеевски (нали ще партнира) и можем да участваме. Онзи ще му дадем някой топгън! "

Става въпрос за оферта от 2011 година към банкера да взе участие в план за удълбочаване на пристанището " Мидия порт " в румънския град Констанца. Под резолюцията проличава следнияят надпис: " ОТ ВАСИЛЕВ!! "

Инициалите " Директива за птиците " участват и във всекидневните информации, изготвяни от Венета Николова – различен очевидец по делото " КТБ " и дългогодишна служителка на Василев. " Капитал " цитира таблици с активите и пасивите на банката, от които излиза наяве, че към пролетта на 2014 година парите, дадени на Делян Пеевски под една или друга форма, се пресмятат на малко над 575 млн. лева

Към въпросните информации попадат и няколко други резолюции към Лазов, някои от които звучат по следния метод: " Директива за птиците за какво не го търсиш. Кога ще разпределят табака " или " Приключвай ТЦ-ИМЕ и заемите за Директива за птиците ".

Самият Лазов, който другояче е разпитван неведнъж по най-различни тематики и дава уточнения по същите тези, нито един път не е запитан какво стои зад ДП1, макар че против него стои най-голямата единична сума. Нито пък дали в действителност след разпореждането до него е търсил Директива за птиците, показва изданието.

Най-голямо внимание в интервала от последните три седмици преди затварянето на банката се обръща на задлъжнялостта на " Булгартабак холдинг " и дъщерните сдружения, за което има експлицитни информации до Цветан Василев и противоположни указания от него, множеството обаче заличени в електронното копие.

Отношението на прокуратурата към връзката сред КТБ и процъфтяващия бизнес на Пеевски най-красноречиво проличава от думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и наблюдаващ прокурор по делото по време на конференцията му за внасянето на проблема в спецсъда: " В това ревю го няма и господин Путин, няма го и Обама, няма ги и доста други хора. "

Помолен да отговори съществено на въпроса дали държавното обвиняване е открило депутатът от Движение за права и свободи да има някаква роля в източването на банката, Гешев тогава съобщи: " В хода на следствието не сме открили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски и които да касаят описаната от мен скица, по тази причина не сме го показали в това ревю. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР