25% средно увеличение на заплатите в здравния сектор искат синдикатите.

...
25% средно увеличение на заплатите в здравния сектор искат синдикатите.
Коментари Харесай

Заплатите в здравния сектор: Синдикатите настояват за 25% средно увеличение

25% приблизително нарастване на заплатите в здравния бранш желаят синдикатите. Според работодателите това основава риск от банкрут на лечебни заведения. Страните не съумяват да се схванат и да подпишат нов групов трудов контракт, а срокът на остарелия изтече.

Ето и един образец какви нови минимални съществени заплати се желаят в университетските лечебни заведения и многопрофилните с над 51% държавно присъединяване:

Лекар с една компетентност – 2730 лева;Старша сестра – 2015 лева

Законът задължава лечебните заведения да заплащат заплати не по-малки от тези в груповия контракт, само че единствено 51 лечебни заведения от общо 181 държавни и общински са постигнали равнищата в остарелия контракт. А с новия се желаят още по-високи.

Галя Петрова е здравна сестра в болница в Монтана. Лечебното заведение е постигнало заплатите от последния групов трудов контракт, само че Галя желае нарастване.

 Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия  Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия

„ Смятам, че тези пари, които синдикатите оферират, би трябвало да бъдат осъществени и е положително пристигнало за медицинския личен състав “, споделя тя.

Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки напън по отношение на частната детска болница, сподели доктор Галя Кондева пред Жени Марчева в „ Защо, господин министър “

„ Трудно изпълними са, изключително за държавните и общинските лечебни заведения, защото тези оферти не са обосновани на база някакви съответни разбори “, счита административният шеф на болничното заведение в Монтана Владимир Минчев.

Болниците показват, че нарастването в цената на клиничните пътеки и процедури е сред 8-10%. А желаният от синдикатите растеж на заплатите е с сред 25-30%.

„ Приходите са незадоволителни, не са обезпечени през цялата година и когато ти отидеш и се обвържеш с такива непостижими задължения, ти водиш към банкрут сдружението “, споделя ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения Неделчо Тотев.

Лечебните заведения желаят работна група да проучва положението на всички, които не са постигнали заплатите от остарелия контракт, и по-късно да се договарят нови. Синдикатите не са склонни на огромни отстъпки.

 

 

„ Скоро ще има лечебни заведения, които да заплащат високи заплати, само че отново няма да има кой да работи “, твърди Милка Василева

„ Няма по какъв начин да доведем доктор за по-малко от 2700 лева, колкото желаеме ние, по какъв начин да се случи? Сестрите ще предпочетат да бъдат продавач-консултанти. Къде отива нашето опазване на здравето “, пита Валери Апостолов от КТ „ Подкрепа “.

В отговор до bTV от Министерството на задравеопазването оповестяват, че към март единствено 28% от държавните и общински лечебни заведения са достигнали старите равнища на заплати.

„ Болниците имат оперативна автономия, в която попада и въпросът със заплащането на труда, а посочените данни са явен индикатор за това дали лечебните заведения могат да подсигуряват нарастване на минималните съществени хонорари “, допълват от ведомството.

 

 

Персоналът споделя, че откакто може да се оферират по-високи заплати на едно поделение, такива се поставят и на другите

От юни влизат в действие наказания за лечебните заведения, които заплащат по-малко от записаното в настоящия групов трудов контракт. Действащ обаче към този момент няма, последният изтече през април.

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР