Разследване на журналиста от bTV Мария Ванкова показа как за

...
Разследване на журналиста от bTV Мария Ванкова показа как за
Коментари Харесай

След разследването на bTV: Колко по-малко ще плаща НЗОК за онколекарства?

Разследване на журналиста от bTV Мария Ванкова сподели по какъв начин за едно и също лекарство Здравната каса заплаща доста разнообразни цени . В някои случаи разликата е 28 пъти.

Снимка: btvnovinite.bg

Парламентарната здравната комисия в одобри ремонти, с които тези разлики би трябвало да се стопят. Днес се чака пленарната зала да ги гласоподава дефинитивно.

Стана ясно, че поради казуса касата заплаща на година 100 млн. лева повече за онколекарства.

Как се стигна до тази обстановка?

Основният проблем е, че здравното министерство би трябвало да прави търг за тези медикаменти и цените от него да важат за всички лечебни заведения. Такъв търг обаче няма – през 2021 година и 2022 година е обжалвана и анулирана, а през 2023 година поради законодателна празнина не се е провел.

Снимка: btvnovinite.bg

В закона има текст, който споделя на какви цени касата да заплаща, в случай че няма централен търг, само че този текст е по този начин написан, че би основал рецесия с доставките на медикаментите и депутатите сами го замразиха. И тъкмо този текст в този момент редактират и ще гласоподават през днешния ден.

В някои случаи разликата е 28 пъти

Частните лечебни заведения не вършат публични поръчки – поправката, с която щяха да бъдат задължени да вършат, не беше призната от Народно събрание.

Здравната каса изиска да прави търга за тези медикаменти, само че и това не беше признато.

В новите ремонти депутатите категорично записаха текст, съгласно който в случай че има повече от 20% разлика сред новия таван и действителната цена, на която търговеца е доставил лекарството, то разликата ще е за негова сметка. Този нов таван ще се дефинира по специфична формула и ще важи когато нямаме цени от централен търг, обстановка, в която се намираме в този момент.

По думите на Васил Пандов от ПП-ДБ лечебните заведения не взимат % от 100-те млн. лева, които се дават за онколекарства

Очаква се след измененията, които през днешния ден ще бъдат гласувани, вредите за здравната каса да бъдат понижени, само че това ще стане поетапно. Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов в предаването „ Тази заран “ на bTV.

„ Очакваме 10 млн. лева да бъде позитивният резултат. Постепенно, със свиването на цените, да понижава вредата за касата “, посочи Гетов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР