Пореден пожар в къщата на Иван Гешов в центъра на

...
Пореден пожар в къщата на Иван Гешов в центъра на
Коментари Харесай

Пореден пожар в къщата на Иван Гешов: Ще бъде ли спасена емблематичната сграда?

Пореден пожар в къщата на Иван Гешов в центъра на София. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че няма данни за тенденциозен палеж. Емблематичната постройка обаче продължава да тъне в съсипия. 

Снимка: bTV

Пожарът е зародил през вчерашния ден в 7 ч. сутринта тук. Подаден е сигнал за пламнало мазе. Въпреки че постройката е обезопасена, от нея стърчат ламарини и дървени греди.

 Спасяването на къщата на Иван Гешов – на финалната права България 1 мин. Спасяването на къщата на Иван Гешов – на финалната права  С панихида Българска академия на науките отбелязва 91 година от гибелта на Иван Гешов Общество 1 мин. С панихида Българска академия на науките отбелязва 91 година от гибелта на Иван Гешов  400 хиляди лева от неизвестен донор за реставрацията на къщата на Райна Княгиня Тази сутрин 2 мин. 400 хиляди лева от неизвестен донор за реставрацията на къщата на Райна Княгиня  „ Двойната къща ” ще бъде възобновена в истинския ѝ тип Регионални 1 мин. „ Двойната къща ” ще бъде възобновена в истинския ѝ тип  Спасяването на къщата на Иван Гешов – на финалната права България 1 мин. Спасяването на къщата на Иван Гешов – на финалната права  С панихида Българска академия на науките отбелязва 91 година от гибелта на Иван Гешов Общество 1 мин. С панихида Българска академия на науките отбелязва 91 година от гибелта на Иван Гешов  400 хиляди лева от неизвестен донор за реставрацията на къщата на Райна Княгиня Тази сутрин 2 мин. 400 хиляди лева от неизвестен донор за реставрацията на къщата на Райна Княгиня  „ Двойната къща ” ще бъде възобновена в истинския ѝ тип Регионални 1 мин. „ Двойната къща ” ще бъде възобновена в истинския ѝ тип

„ Това си е историческа постройка със статут на културна полезност от локално значение. Не е по никакъв начин инцидентно, че тези здания понякога пламват. Донякъде това се дължи на нехайното отношение на едни или други притежатели, които не помнят да ги охраняват и обезопасяват. Факт е, че има клошари и наркомани с проблеми, които от време на време влизат и се настаняват. Разбира се, не може да се изключи злоумишлен сюжет, в който се оставят отворени точно, с цел да се случи нещо сходно “, сподели доцент доктор Тодор Чобанов.

Историкът припомни какво е смисъла на постройката, която е историческа полезност. 

„ Тук е живял един от по-известните членове на семейството Гешов. Това е Иван Стефанов Гешов – изтъкнат български посланик, деен в социална работа. Той е първи братовчед на министър-председателя със същото име. При всички случаи това е една историческа постройка, която има и архитектурни достолепия. Тя е проектирана и издигната при започване на XX век, най-популярната дата за основаването ѝ е 1903 година и е дело на може би най-известния проектант в този интервал Никола Лазаров “, описа доцент доктор Тодор Чобанов.

 Къщата на Иван Гешов Снимка: bTV

През 2004 година е позволено разрушаването на къщата. Оттогава стартират огромни старания за спасяването ѝ. 

„ Това е волята както на живеещите в квартала, по този начин и на цялата експертна общественост, която се занимава с запазване на културното завещание. Преминаваше се през три санкции. В края на краищата се стигна до сюжета, в който тя към този момент се действа като детска градина. Това е добър сюжет, защото тя е била детска градина преди да бъде приватизирана при странни условия. В момента сме на финала, само че явно притежателят не желае да я реставрира и поддържа “, добави историкът. 

От районната община „ Средец “ споделиха, че нямат контакт с компанията притежател на постройката.

„ Все още има правосъдно дело, след което считам, че общината би била в доста по-добра позиция да сложи условия на притежателя, само че защото постройката е монумент на културата компетенцията за нея е в направление „ Архитектура и градоустройство “ и инспектората на Министерството на културата. Те имат връзка със притежателя.  Въпреки това, съм я присъединил в моите оферти за програмата за придобиване на Столична община. Ако не се стигне по различен метод до възобновяване ѝ от притежателя, Столична община би трябвало да потърси метод да я придобие било на доброволна основа, или не чак толкоз “, сподели районният кмет на „ Средец “ Трайчо Трайков.

Снимка: bTV

По думите на историка Тодор Чобанов има направен обстоен план за консервация и реституция на постройката и Столична община би трябвало да извърши това по специфичния ред на Закона за културното завещание.

„ Какво би трябвало да се прави е напълно ясно, въпросът е по какъв начин да се стигне до стремежи сюжет – възобновяване на постройката в достоверен тип и детска градина, нужна на квартала “, добави той.

За bTV от Столична община дадоха отговор, че през 2023 година компанията притежател е заявила консервация на постройката. Предстои да стане ясно дали това ще се случи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР